TERRA NOVA

Nakon što je videla neke od upotrebnih predmeta koje sam izradila moja prijateljica i koleginica po polimernoj glini Daniela mi ne da mira. Kad god se čujemo ili vidimo govori mi kako bih trebala više da se posvetim izradi upotrebnih predmeta, a da to nije nakit. Da bi mi dala vetar u leđa zamolila me je da napravim jednu činiju koju bi poklonila porodičnoj prijateljici.
 Dobila sam maksimalnu umetničku slobodu da činijicu kreiram po vlastitoj želji, na čemu sam joj neizmerno zahvalna jer sam od onih koji izbegavaju da rade po narudžbinama (možda jednom budem pisala i o tome). Jedini zahtev koji je imala odnosio se na boje - činija je morala da sadržava smeđu i svetlo plavu (što meni uopšte nije teško palo, jer mi je ta kombinacija jedna od omiljenih) kako bi se uklopila u enterijer teta Gocinog dnevnog boravka. Sve ostalo je bilo prepušteno mojoj mašti i rukama. Po završetku činijica mi je, onako stojeći usamljena na mom radnom stolu, izgledala kao neka mala neotkrivena planeta sa sve oceanima, jezerima, planinama i pustinjama, gradovima i selima, pa sam je nazvala “Terra Nova” (Nova zemlja). Priznajem, prezadovoljna sam izgledom činijice i presrećna što sam, sudeći po Daninoj i teta Gocinoj reakciji, uspela da opravdam ukazano mi poverenje. 

7 komentara:

Drangulije said...

Da, da... i treba da radiš ovako nešto, kao što sam ti i ja rekla... Jer zaista imaš talenta i mašte za ovako nešto (nije da ti ona manjka kod izrade nakita, nemoj to da misliš, nego prosto, ovde se više oseti tvoja sloboda- bar ja tako doživljavam ove upotrebne stvari). Predivne su ti i one slike koje si donirala za Azil Alex.

Inače, ovo s čim radiš je glina ili glinamol? :)

LivesArt said...

Prekrasni radovi, maštovito i izuzetno!

Anya Artesania said...

@ LivesArt: Zahvaljujem na komplimentu.
@ Drangulije: Radim isključivo sa polimernom glinom. Istina, ponekad koristim i pravu glinu, ali retko, jer za njeno pečenje moram baš mnogo da se iscimam. Glinamol uopšte ne koristim. I ne brini, razumela sam šta si htela da kažeš. Pri izradi dekorativnih predmeta mogu mašti i rukama maksimalno da pustim na volju, pa se to verovatno i oseti, tj. vidi. Inače, otrkiću ti jednu tajnu - izradila sam još nekoliko dekorativnih predmeta, ali ćeš na njihove fotografije morati malo da sačekaš (šklopocija od mog fotoaparata me opet bojkotuje).

Snežana Maricic said...

Bravo!
Činijica je savršena.
Zaista treba na napraviš još neku.

Anya Artesania said...

Hvala Snežo. Več sam napravila nekoliko činijica, samo još da ih fotografišem. Nešto me fotoaparat (opet) zeza.

Drangulije said...

Bila sam sigurna da nije polimerna glina... Deluje totalno drugacije, od onog sto uradis kao nakit i ovo sada...
Zanimljivo... :)

Anya Artesania said...

Jeste, jeste - polimerna glina je definitivno, iako mi malo ko veruje. :D

 

POLIMERNA GLINA TUTORIJAL

POLIMERNA GLINA TUTORIJAL
U ovom tutorijalu naučićete kako da samostalno napravite šolju i tanjirić od polimerne gline. Ovaj tutorijal obuhvata veoma detaljan tekstualni opis svakog pojedinačnog koraka sa 57 fotografija i pet šablona za precizno isecanje gline. Takođe, tu su i brojni saveti i trikovi koji će vam olakšati rad. Tutorijal podjednako mogu koristiti početnici i iskusniji kreativci i umetnici. Ono što ovaj projekat čini interesantnim jeste da koliko god šolja i tanjirića napravite, svaka od tih kreacija će biti jedinstvena i potpuno drugačija.

POLYMER CLAY TUTORIAL

POLYMER CLAY TUTORIAL
This tutorial will teach you how to make the cup decoration and saucer from polymer clay. This tutorial includes a very detailed textual description of each step, with 57 images and 5 templates for precise clay cutting. Also, there are many tips and tricks that will help you during your work. This tutorial is equally suitable for beginners, as well as for experienced creative people and artists. What makes this project interesting is that, no matter how many cups and saucers you make, each of these creations will be unique and completely different.

ABOUT ME

ABOUT ME
I'm Andrijana Anya Katavic, the face behind Studio Artesania. I'm a journalist by profession, chemist and historian by education and a self-taught applied artist by my own choice (read, for love of art). I have a long-standing career as journalist/editor, and I also write a blog, photograph, design and manufacture usable objects, and hold workshops to teach others how to work with polymer clay and other art materials... Since childhood I've dealt with the various forms of art, I have a lot of experience with pottery and painting, but in recent years I'm mostly focused on polymer clay.