ZLATNA RIBICA

I ribe u vodi znaju da mi je proteklih pet meseci bio jedan od težih perioda u životu. Zato mojoj sreći nema kraja što sam nakon tako dugog oporavka od opekotina zadobijenih u požaru, konačno sela za svoj radni sto i nesmetano se igrala sa glinom. Jedan od prvih radova koje sam napravila je ogrlica “Koi”, koja za mene ima posebno značenje.  
Iako je izrađena od polimerne gline tehnikama koje imitiraju prirodne materijale (u ovom slučaju zlato i žad), ova ogrlica je spoj različitih elemenata koji po uverenju azijskih naroda simbolišu istrajnost i uspeh, a centralno mesto na njoj zauzima zlatna ribica - Koi. 
Prema japanskoj legendi, ukoliko se Koi riba (takođe poznata kao šaran ili zlatna ribica) uspešno popne uz vodopad Kapija Zmaja na Žutoj reci, transformisaće se u zmaja. Na osnovu tog predanja, Koi riba je postala simbol istrajnosti u nevoljama, snage, odlučnosti, hrabrosti, sreće, moći, ambicije, individualnosti, sposobnosti i napredovanja. Koi riba je jedan od najučestalijih motiva tradicionalne japanske umetnosti tetoviranja. Često su ih na koži nosili oni koji su prošli ili trenutno pokušavaju prevladati teškoće u njihovim životima, jer po budističkom uverenju Koi riba simboliše borbu čoveka u okeanu života. Zlato je po tradiciji najdragoceniji među metalima. Njegova lepota sija plamenom svetlošću i ima kraljevski i božanski karakter. Ono označava apsolutno savršenstvo, bogatstvo, ljubav i istinu. Zlato je vezano za plodnost i rađanje novog života, jer sija svetlošću Sunca koje obnavlja život svakog dana kada obasjava i budi usnulu prirodu ometenu tamom noći. 
Žad je kamen mira, mudrosti, ravnoteže i isceljenja, smiruje nervozu i emocije zasnovane na strahu. Od davnina se smatra, a posebno je bio cenjen u drevnim istočnjačkim civilizacijama gde su verovali da je inkarnacija kosmičkih principa univerzuma. Prema legendi, ovaj kamen je kristalisana mesečeva svetlost koja je sišla sa svete planine. U Kini mnoge statue Kvin Jin, kineske boginje milosti i milosrđa, ѕu rađene od žada. Ova zaštitnica dece i majčinstva je omiljena među ženama Azije koje veruju da njene figure od žada otklanjaju negativnu energiju. Zbog svega ovoga sam odlučila da ta tri elementa – zlato, žad i Koi ribu – spojim u celinu i napravim ogrlicu koja će predstavljati okončanje borbe sa nedaćama, obeležiti novi početak i doneti mnogo sreće onome ko je bude nosio. :)

2 коментара :

Marija Narandzic said...

Bravo,osim sto je ogrlica prelepa,ti si veoma hrabra i istrajna,sto si pokazala u ovoj borbi :*

Anya Artesania said...

Hvala ti draga! :*
Kao Koi riba sam - uporno plivam uzvodno. Još samo da nađem taj vodopad i da postanem zmaj. :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

FLICKR

TRANSLATOR

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

POLYMER CLAY PLANET

STUDIO ARTESANIA

STUDIO ARTESANIA
STUDIO ARTESANIA is brand name of mixed media/polymer clay artist and instructor ANDRIJANA KATAVIĆ, aka ANYA ARTESANIA. She's also the creator and curator of Polymer Clay Planet, FIMO ambassador for Serbia, and the member of the first Makin's Clay® Design Team. Her artworks have been published in a book "The Polymer Clay Artist's Guide".