KRITIČARKA ZVRKA

Ogrlica “Whirligig” (zvrk, čigra), koju sam nedavno napravila, nazvana je engleskom verzijom imena moje razigrane i pomalo svojeglave mačke Zvrke. Jer, ova ogrlica me na mnogo načina podseća na nju, s obzirom na to da svaka perlica može biti rotirana i okretana u raznim pravcima, čime ovaj komad nakita dobija nebrojeno različitih izgleda i daje mnoštvo mogućnosti za igranje. 
Zvrle je jedna posebna mačka - toliko slična ostalim pripadnicima svoje vrste, a opet na mnogo načina samo svoja. Ne voli da se mazi (osim kada to njoj odgovara, obično u sred noći kada upadnemo u carstvo snova), u krilu sedi jedino kada nešto grickamo (i to svega nekoliko sekundi, tek toliko da proveri šta je na meniju) i veoma se ljuti kada je prozor zatvoren (čak i onda kada je veoma hladno).
Voli da putuje (naročito vozom), da se zavlači ispod prekrivača na trosedu, u kartonske kutije i papirne kese, da sedi na veš mašini i da spava u lavoru. Obožava da jede masline, velika je pričalica, mnogo voli muziku i često je čujemo kako sedeći pored zvučnika peva.
Zvrka, kako je od milja zovemo, može da se igra 24 sata dnevno. U stanju je da satima po stanu ganja svoju plavu lopticu (koju, naravno, moramo da joj dobacujemo nakon što je ulovi i donese nam je), da razvlači razne trakice (naročito voli one satenske, verovatno jer lepo lepršaju dok zajedno s njima pomeramo ruke), da bez ikakvog razloga trči u punoj brzini (čisto da znate, Egipatski Maui čiji je ona pripadnik spadaju u red nabržih pripitomljenih mačaka na svetu, pa možete samo zamisliti njenu brzinu) od prozora u sobi do kuhinje i nazad, i to po nekoliko puta uzastopce, usput preskačući fotelju u kojoj sedimo i sve ostalo što joj se nađe na putu... A, onda kad taman pomislimo da se umorila i da će malo da predahne, kreće sa zahtevima da joj se mlati njenom omiljenom čupavom roze igračkom, zbog koje se, poput zvrka, besomučno vrti oko noge od stola. Kažem vam, toliko je razigrana i okretna da je sa punim pravom dobila ime ZVRLE.
Ali, ono što Zvrle najviše voli jeste kada se povučem u svoj kreativni kutak. Tada zaboravlja i hranu, i spavanje, i igranje. Obično se udobno smesti na dvosedu, prislonivši glavicu na jastučić i prati svaki moj pokret. S vremena na vreme popne se na radni sto da proveri šta to radim i ako joj se ne dopada ono što je videla gricne me za ruku.
Ako je zadovoljna mojim radom ispušta neke neobične zvuke (koje je teško preneti ovako) i nagradi me stavljajući mi njuškicu na nos. Zato je kritičarka Zvrka, zaslužila da jedna ogrlica - posebno ona koja je razigrana i okretna koliko i ona - nosi njeno ime, makar i u engleskoj verziji. I tek da znate, Zvrle je odobrila ovu ogrlicu sa najvećom ocenom – čak sa tri prislanjanja njuškice na moj nos. :)


2 komentara:

Drangulije said...

Divna prica :) i jos divniji rad!

Anya Artesania said...

♥ ♥ ♥

 

POLIMERNA GLINA TUTORIJAL

POLIMERNA GLINA TUTORIJAL
U ovom tutorijalu naučićete kako da samostalno napravite šolju i tanjirić od polimerne gline. Ovaj tutorijal obuhvata veoma detaljan tekstualni opis svakog pojedinačnog koraka sa 57 fotografija i pet šablona za precizno isecanje gline. Takođe, tu su i brojni saveti i trikovi koji će vam olakšati rad. Tutorijal podjednako mogu koristiti početnici i iskusniji kreativci i umetnici. Ono što ovaj projekat čini interesantnim jeste da koliko god šolja i tanjirića napravite, svaka od tih kreacija će biti jedinstvena i potpuno drugačija.

POLYMER CLAY TUTORIAL

POLYMER CLAY TUTORIAL
This tutorial will teach you how to make the cup decoration and saucer from polymer clay. This tutorial includes a very detailed textual description of each step, with 57 images and 5 templates for precise clay cutting. Also, there are many tips and tricks that will help you during your work. This tutorial is equally suitable for beginners, as well as for experienced creative people and artists. What makes this project interesting is that, no matter how many cups and saucers you make, each of these creations will be unique and completely different.

ABOUT ME

ABOUT ME
I'm Andrijana Anya Katavic, the face behind Studio Artesania. I'm a journalist by profession, chemist and historian by education and a self-taught applied artist by my own choice (read, for love of art). I have a long-standing career as journalist/editor, and I also write a blog, photograph, design and manufacture usable objects, and hold workshops to teach others how to work with polymer clay and other art materials... Since childhood I've dealt with the various forms of art, I have a lot of experience with pottery and painting, but in recent years I'm mostly focused on polymer clay.