KRITIČARKA ZVRKA

Ogrlica “Whirligig” (zvrk, čigra), koju sam nedavno napravila, nazvana je engleskom verzijom imena moje razigrane i pomalo svojeglave mačke Zvrke. Jer, ova ogrlica me na mnogo načina podseća na nju, s obzirom na to da svaka perlica može biti rotirana i okretana u raznim pravcima, čime ovaj komad nakita dobija nebrojeno različitih izgleda i daje mnoštvo mogućnosti za igranje. 
Zvrle je jedna posebna mačka - toliko slična ostalim pripadnicima svoje vrste, a opet na mnogo načina samo svoja. Ne voli da se mazi (osim kada to njoj odgovara, obično u sred noći kada upadnemo u carstvo snova), u krilu sedi jedino kada nešto grickamo (i to svega nekoliko sekundi, tek toliko da proveri šta je na meniju) i veoma se ljuti kada je prozor zatvoren (čak i onda kada je veoma hladno).
Voli da putuje (naročito vozom), da se zavlači ispod prekrivača na trosedu, u kartonske kutije i papirne kese, da sedi na veš mašini i da spava u lavoru. Obožava da jede masline, velika je pričalica, mnogo voli muziku i često je čujemo kako sedeći pored zvučnika peva.
Zvrka, kako je od milja zovemo, može da se igra 24 sata dnevno. U stanju je da satima po stanu ganja svoju plavu lopticu (koju, naravno, moramo da joj dobacujemo nakon što je ulovi i donese nam je), da razvlači razne trakice (naročito voli one satenske, verovatno jer lepo lepršaju dok zajedno s njima pomeramo ruke), da bez ikakvog razloga trči u punoj brzini (čisto da znate, Egipatski Maui čiji je ona pripadnik spadaju u red nabržih pripitomljenih mačaka na svetu, pa možete samo zamisliti njenu brzinu) od prozora u sobi do kuhinje i nazad, i to po nekoliko puta uzastopce, usput preskačući fotelju u kojoj sedimo i sve ostalo što joj se nađe na putu... A, onda kad taman pomislimo da se umorila i da će malo da predahne, kreće sa zahtevima da joj se mlati njenom omiljenom čupavom roze igračkom, zbog koje se, poput zvrka, besomučno vrti oko noge od stola. Kažem vam, toliko je razigrana i okretna da je sa punim pravom dobila ime ZVRLE.
Ali, ono što Zvrle najviše voli jeste kada se povučem u svoj kreativni kutak. Tada zaboravlja i hranu, i spavanje, i igranje. Obično se udobno smesti na dvosedu, prislonivši glavicu na jastučić i prati svaki moj pokret. S vremena na vreme popne se na radni sto da proveri šta to radim i ako joj se ne dopada ono što je videla gricne me za ruku.
Ako je zadovoljna mojim radom ispušta neke neobične zvuke (koje je teško preneti ovako) i nagradi me stavljajući mi njuškicu na nos. Zato je kritičarka Zvrka, zaslužila da jedna ogrlica - posebno ona koja je razigrana i okretna koliko i ona - nosi njeno ime, makar i u engleskoj verziji. I tek da znate, Zvrle je odobrila ovu ogrlicu sa najvećom ocenom – čak sa tri prislanjanja njuškice na moj nos. :)


2 коментара :

Drangulije said...

Divna prica :) i jos divniji rad!

Anya Artesania said...

♥ ♥ ♥

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

FLICKR

TRANSLATOR

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

POLYMER CLAY PLANET

STUDIO ARTESANIA

STUDIO ARTESANIA
STUDIO ARTESANIA is brand name of mixed media/polymer clay artist and instructor ANDRIJANA KATAVIĆ, aka ANYA ARTESANIA. She's also the creator and curator of Polymer Clay Planet, FIMO ambassador for Serbia, and the member of the first Makin's Clay® Design Team. Her artworks have been published in a book "The Polymer Clay Artist's Guide".