10 PROBLEMA SA POLIMERNOM GLINOM I KAKO IH REŠITI (1. deo)

U radu sa polimernom glinom higijena je veoma važna. Svima koji su bar jednom radili sa glinom je poznato da su prljavština i prašina naši najveći neprijatelji, odnosno da su čist alat i radna površina od presudnog značaja. Ali, ponekad to nije dovoljno i koliko god da čistimo često se suočavamo sa nezgodama koje su veoma frustrirajuće.
Na internetu je mnoštvo saveta koji bi trebalo da nam olakšaju i poboljšaju rad sa polimernom glinom. Neki od njih su veoma korisni, neki uopšte nisu., pojedini su toliko uopšteni da postaju zbunjujući, a pojedini (iako dobri) neprimenjivi su u zemlji Srbiji, jer je nemoguće nabaviti preporučene preparate.
Tokom višegodišnjeg iskustva u radu sa polimernom glinom naišla sam na mnošto problema koji su iziskivali brza i efikasna rešenja. Da ne biste poput mene učili na teži način, svakog utorka ću se pozabaviti jednim od 10 najčešćih problema u radu sa polimernom glinom i objasniti vam kako da ga rešite. 
Svi saveti koje budete pročitali su isprobani i dokazano delotvorni. Pojedini od njih su pronađeni na internetu, pa modifikovani i prilagođeni našim uslovima, neki su moja rešenja otkrivena tokom brojnih eksperimentisanja, ali svi imaju za cilj da vam pomognu u radu sa glinom, ali i nakon njega.
PROBLEM 1.
Odlučili ste da neko vreme radite sa glinom, pripremili ste sav potreban alat i srećni izvadili svetlo plavu glinu iz pakovanja. Počeli ste da je omekšavate, ali ubrzo primećujete da su se na njoj odjednom pojavili nekakvi braonkasto-crni tragovi. Od kuda sada to i kako ih se rešiti?
REŠENJE - SAPUN I VODA
Pre i posle svakog rada sa glinom treba ruke prati, nemoj da te na to opominje... Istina, ova poslovica ide malo drugačije, ali i u radu sa polimernom glinom važi isto ovo pravilo koje ste naučili i savladali kao dete. Jer, ukoliko pre nego počnete da radite sa glinom ne operete ruke postoji velika verovatnoća da ćete na glinu (naročito onu svetlijih nijansi) preneti svu nečistoću nakupljenu u porama dlanova.
Iako ste pre svega 15 minuta oprali ruke i recimo samo pomazili kućnog ljubimca, skuvali kafu ili časkom virnuli na Fejs, vaša koža je upila dovoljno stranih čestica koje mogu da unište vaše remek delo od polimerne gline. 
Zato, pre nego zasednete za radni sto OBAVEZNO operite ruke mlakom vodom i sapunom. Isto uradite i nakon što završite rad sa glinom i očistite vaš radni sto.
SAVET
Nakon isprobavanja brojnih sapuna raznoraznih proizvođača i u raznim agregatnim stanjima, ustanovila sam da najbolje rezultate daje Palmolive Kitchen Liquid Soup.
Osim što pomaže da sa vaših ruku uklonite sve nečistoće (i one mikronske i nevidljive), ovaj sapun sadrži antibakterijske elemente koji će sprečiti eventualno inficiranje sitnih ranica kojih niste ni svesni da imate, a koje veoma često nastaju tokom šmirglanja.
Pomaže da lakše odstranite akrilnu i drugu boju koju ste koristili tokom rada, kao i sitne tačkice gline koje su se zalepile za vaše dlanove, a ujedno će blagotvorno delovati na kožu vaših ruku. 
Podjednako je važno i to da ne izaziva alergiju, bar ne u mom slučaju (a jedna sam od onih koja ima težak oblik alergije na deterdžente). Najkraće rečeno, ovaj sapun je agresivan prema prljavštini, a veoma nežan čak i prema najosetljivijoj koži. 
Bočicu ovog sapuna držim stalno pored sudopere, što mi olakšava da vrlo brzo pre, tokom i posle rada sa glinom operem ruke. Takođe, dobro dođe i nakon obavljanja svakodnevnih kućnih poslova, recimo seckanja luka. Kako je ovaj sapun i inače namenjen za kuhinju, niko vas neće gledati kao frika jer ga držite pored sudopere.
Možete ga kupiti u bilo kojoj drogeriji ili marketu i košta nešto manje od 300 dinara, što i nije tako strašno jer će vam, uprkos učestaloj upotrebi, prično dugo trajati.
Ukoliko iz nekog razloga ne uspete da pronađete Palmolive Kitchen, kao dobra zamena poslužiće Afrodita Lemongrass Liquid Wash, čija cena je veoma slična.
* Kliknite OVDE za naredni deo

0 коментара :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

FLICKR

TRANSLATOR

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

POLYMER CLAY PLANET

STUDIO ARTESANIA

STUDIO ARTESANIA
STUDIO ARTESANIA is brand name of mixed media/polymer clay artist and instructor ANDRIJANA KATAVIĆ, aka ANYA ARTESANIA. She's also the creator and curator of Polymer Clay Planet, FIMO ambassador for Serbia, and the member of the first Makin's Clay® Design Team. Her artworks have been published in a book "The Polymer Clay Artist's Guide".