10 PROBLEMA SA POLIMERNOM GLINOM I KAKO IH REŠITI (1. deo)

U radu sa polimernom glinom higijena je veoma važna. Svima koji su bar jednom radili sa glinom je poznato da su prljavština i prašina naši najveći neprijatelji, odnosno da su čist alat i radna površina od presudnog značaja. Ali, ponekad to nije dovoljno i koliko god da čistimo često se suočavamo sa nezgodama koje su veoma frustrirajuće.
Na internetu je mnoštvo saveta koji bi trebalo da nam olakšaju i poboljšaju rad sa polimernom glinom. Neki od njih su veoma korisni, neki uopšte nisu., pojedini su toliko uopšteni da postaju zbunjujući, a pojedini (iako dobri) neprimenjivi su u zemlji Srbiji, jer je nemoguće nabaviti preporučene preparate.
Tokom višegodišnjeg iskustva u radu sa polimernom glinom naišla sam na mnošto problema koji su iziskivali brza i efikasna rešenja. Da ne biste poput mene učili na teži način, svakog utorka ću se pozabaviti jednim od 10 najčešćih problema u radu sa polimernom glinom i objasniti vam kako da ga rešite. 
Svi saveti koje budete pročitali su isprobani i dokazano delotvorni. Pojedini od njih su pronađeni na internetu, pa modifikovani i prilagođeni našim uslovima, neki su moja rešenja otkrivena tokom brojnih eksperimentisanja, ali svi imaju za cilj da vam pomognu u radu sa glinom, ali i nakon njega.
PROBLEM 1.
Odlučili ste da neko vreme radite sa glinom, pripremili ste sav potreban alat i srećni izvadili svetlo plavu glinu iz pakovanja. Počeli ste da je omekšavate, ali ubrzo primećujete da su se na njoj odjednom pojavili nekakvi braonkasto-crni tragovi. Od kuda sada to i kako ih se rešiti?
REŠENJE - SAPUN I VODA
Pre i posle svakog rada sa glinom treba ruke prati, nemoj da te na to opominje... Istina, ova poslovica ide malo drugačije, ali i u radu sa polimernom glinom važi isto ovo pravilo koje ste naučili i savladali kao dete. Jer, ukoliko pre nego počnete da radite sa glinom ne operete ruke postoji velika verovatnoća da ćete na glinu (naročito onu svetlijih nijansi) preneti svu nečistoću nakupljenu u porama dlanova.
Iako ste pre svega 15 minuta oprali ruke i recimo samo pomazili kućnog ljubimca, skuvali kafu ili časkom virnuli na Fejs, vaša koža je upila dovoljno stranih čestica koje mogu da unište vaše remek delo od polimerne gline. 
Zato, pre nego zasednete za radni sto OBAVEZNO operite ruke mlakom vodom i sapunom. Isto uradite i nakon što završite rad sa glinom i očistite vaš radni sto.
SAVET
Nakon isprobavanja brojnih sapuna raznoraznih proizvođača i u raznim agregatnim stanjima, ustanovila sam da najbolje rezultate daje Palmolive Kitchen Liquid Soup.
Osim što pomaže da sa vaših ruku uklonite sve nečistoće (i one mikronske i nevidljive), ovaj sapun sadrži antibakterijske elemente koji će sprečiti eventualno inficiranje sitnih ranica kojih niste ni svesni da imate, a koje veoma često nastaju tokom šmirglanja.
Pomaže da lakše odstranite akrilnu i drugu boju koju ste koristili tokom rada, kao i sitne tačkice gline koje su se zalepile za vaše dlanove, a ujedno će blagotvorno delovati na kožu vaših ruku. 
Podjednako je važno i to da ne izaziva alergiju, bar ne u mom slučaju (a jedna sam od onih koja ima težak oblik alergije na deterdžente). Najkraće rečeno, ovaj sapun je agresivan prema prljavštini, a veoma nežan čak i prema najosetljivijoj koži. 
Bočicu ovog sapuna držim stalno pored sudopere, što mi olakšava da vrlo brzo pre, tokom i posle rada sa glinom operem ruke. Takođe, dobro dođe i nakon obavljanja svakodnevnih kućnih poslova, recimo seckanja luka. Kako je ovaj sapun i inače namenjen za kuhinju, niko vas neće gledati kao frika jer ga držite pored sudopere.
Možete ga kupiti u bilo kojoj drogeriji ili marketu i košta nešto manje od 300 dinara, što i nije tako strašno jer će vam, uprkos učestaloj upotrebi, prično dugo trajati.
Ukoliko iz nekog razloga ne uspete da pronađete Palmolive Kitchen, kao dobra zamena poslužiće Afrodita Lemongrass Liquid Wash, čija cena je veoma slična.
* Kliknite OVDE za naredni deo

0 komentara:

 

POLIMERNA GLINA TUTORIJAL

POLIMERNA GLINA TUTORIJAL
U ovom tutorijalu naučićete kako da samostalno napravite šolju i tanjirić od polimerne gline. Ovaj tutorijal obuhvata veoma detaljan tekstualni opis svakog pojedinačnog koraka sa 57 fotografija i pet šablona za precizno isecanje gline. Takođe, tu su i brojni saveti i trikovi koji će vam olakšati rad. Tutorijal podjednako mogu koristiti početnici i iskusniji kreativci i umetnici. Ono što ovaj projekat čini interesantnim jeste da koliko god šolja i tanjirića napravite, svaka od tih kreacija će biti jedinstvena i potpuno drugačija.

POLYMER CLAY TUTORIAL

POLYMER CLAY TUTORIAL
This tutorial will teach you how to make the cup decoration and saucer from polymer clay. This tutorial includes a very detailed textual description of each step, with 57 images and 5 templates for precise clay cutting. Also, there are many tips and tricks that will help you during your work. This tutorial is equally suitable for beginners, as well as for experienced creative people and artists. What makes this project interesting is that, no matter how many cups and saucers you make, each of these creations will be unique and completely different.

ABOUT ME

ABOUT ME
I'm Andrijana Anya Katavic, the face behind Studio Artesania. I'm a journalist by profession, chemist and historian by education and a self-taught applied artist by my own choice (read, for love of art). I have a long-standing career as journalist/editor, and I also write a blog, photograph, design and manufacture usable objects, and hold workshops to teach others how to work with polymer clay and other art materials... Since childhood I've dealt with the various forms of art, I have a lot of experience with pottery and painting, but in recent years I'm mostly focused on polymer clay.