10 PROBLEMA SA POLIMERNOM GLINOM I KAKO IH REŠITI (2. deo)

Svi već znamo da je u radu sa polimernom glinom higijena veoma važna. Ali, ponekad se, koliko god da čistimo, suočimo sa nezgodama koje su veoma frustrirajuće.
Tokom višegodišnjeg iskustva u radu sa polimernom glinom naišla sam na mnošto problema koji su iziskivali brza i efikasna rešenja.
Da ne biste poput mene učili na teži način, i ovog utorka ću se pozabaviti jednim od 10 najvećih problema i objasniti vam kako da ga rešite. Svi saveti su isprobani i dokazano delotvorni, a ako ste propustili prethodni tekst možete ga pročitati OVDE.
PROBLEM 2.
Iako ste pre nego ste počeli da radite oprali ruke, nakon nekog vremena primećujete da vam je glina puna sitnih dlačica. One su jedva uočljive, ali ipak dovoljno upadljive (naročito na tamnijim nijansama gline) da naruše izgled vašeg rada. Nemate kučnog ljubimca, garderoba u kojoj ste nema sklonost ka linjanju i uopšte vam nije jasno zašto vam je glina očupavila, niti kako da sprečite da vam se to ponovo dogodi.
REŠENJE - PAPIRNI UBRUSI
Problem je nastao jer ste nakon pranja ruke obrisali peškirom ili kuhinjskom krpom, koji usled prevelikog broja obrtaja tokom centrifugiranja (što dovodi do velikog trenja) u mašini za veš počinju da se linjaju. Sitne, skoro neprimetne dlačice se tokom svakog brisanja prenose se na vaše ruke, a posledica su dodatnog trenja između tkanine i vaših ruku.
Da bi ste sprečili da vam glina očupavi, to jest da vam precentrifugirani peškiri ili krpe ne bi pokvarili trud koji ste uložili u pravljenje perlica, nakon svakog pranja ruke obrišete papirnim ubrusom, jer zbog sastava i načina izrade nemaju sklonost ka linjanju.
SAVET
Papirni ubrusi su obavezan deo alata i bilo bi poželjno da ih uvek imate pri ruci, to jest da vam jedno pakovanje uvek stoji u blizini sudopere, a drugo na radnom stolu. Njihova primena tokom rada sa glinom (slično kao u domaćinstvu) je široka i, osim za brisanje ruku nakon pranja, mogu da posluže da lako i brzo očistite radni sto, prebrišete alat, uklonite višak akrilne boje....
Mogu se pronaći u svim drogerijama i marketima, a kako su često na raznim sniženjima lako možete stvoriti oveću zalihu, jer papirnih ubrusa nikad dovoljno.
Kao ekološki svesno biće, obično nastojim da se na nekom sniženju snabdem sa većom količinom ubrusa od recikliranog papira. Njihova cena je čak i povoljnija od celuloznih (belih) ubrusa, a vrše isti posao. Vama prepuštam da sami izaberete koju vrstu papirnih ubrusa ćete upotrebiti, ali svakako ih uvek imajte pri ruci.
* Kliknite OVDE za prethodni deo
* Kliknite OVDE za naredni deo

0 komentara:

 

POLIMERNA GLINA TUTORIJAL

POLIMERNA GLINA TUTORIJAL
U ovom tutorijalu naučićete kako da samostalno napravite šolju i tanjirić od polimerne gline. Ovaj tutorijal obuhvata veoma detaljan tekstualni opis svakog pojedinačnog koraka sa 57 fotografija i pet šablona za precizno isecanje gline. Takođe, tu su i brojni saveti i trikovi koji će vam olakšati rad. Tutorijal podjednako mogu koristiti početnici i iskusniji kreativci i umetnici. Ono što ovaj projekat čini interesantnim jeste da koliko god šolja i tanjirića napravite, svaka od tih kreacija će biti jedinstvena i potpuno drugačija.

POLYMER CLAY TUTORIAL

POLYMER CLAY TUTORIAL
This tutorial will teach you how to make the cup decoration and saucer from polymer clay. This tutorial includes a very detailed textual description of each step, with 57 images and 5 templates for precise clay cutting. Also, there are many tips and tricks that will help you during your work. This tutorial is equally suitable for beginners, as well as for experienced creative people and artists. What makes this project interesting is that, no matter how many cups and saucers you make, each of these creations will be unique and completely different.

ABOUT ME

ABOUT ME
I'm Andrijana Anya Katavic, the face behind Studio Artesania. I'm a journalist by profession, chemist and historian by education and a self-taught applied artist by my own choice (read, for love of art). I have a long-standing career as journalist/editor, and I also write a blog, photograph, design and manufacture usable objects, and hold workshops to teach others how to work with polymer clay and other art materials... Since childhood I've dealt with the various forms of art, I have a lot of experience with pottery and painting, but in recent years I'm mostly focused on polymer clay.