10 PROBLEMA SA POLIMERNOM GLINOM I KAKO IH REŠITI (2. deo)

Svi već znamo da je u radu sa polimernom glinom higijena veoma važna. Ali, ponekad se, koliko god da čistimo, suočimo sa nezgodama koje su veoma frustrirajuće.
Tokom višegodišnjeg iskustva u radu sa polimernom glinom naišla sam na mnošto problema koji su iziskivali brza i efikasna rešenja.
Da ne biste poput mene učili na teži način, i ovog utorka ću se pozabaviti jednim od 10 najvećih problema i objasniti vam kako da ga rešite. Svi saveti su isprobani i dokazano delotvorni, a ako ste propustili prethodni tekst možete ga pročitati OVDE.
PROBLEM 2.
Iako ste pre nego ste počeli da radite oprali ruke, nakon nekog vremena primećujete da vam je glina puna sitnih dlačica. One su jedva uočljive, ali ipak dovoljno upadljive (naročito na tamnijim nijansama gline) da naruše izgled vašeg rada. Nemate kučnog ljubimca, garderoba u kojoj ste nema sklonost ka linjanju i uopšte vam nije jasno zašto vam je glina očupavila, niti kako da sprečite da vam se to ponovo dogodi.
REŠENJE - PAPIRNI UBRUSI
Problem je nastao jer ste nakon pranja ruke obrisali peškirom ili kuhinjskom krpom, koji usled prevelikog broja obrtaja tokom centrifugiranja (što dovodi do velikog trenja) u mašini za veš počinju da se linjaju. Sitne, skoro neprimetne dlačice se tokom svakog brisanja prenose se na vaše ruke, a posledica su dodatnog trenja između tkanine i vaših ruku.
Da bi ste sprečili da vam glina očupavi, to jest da vam precentrifugirani peškiri ili krpe ne bi pokvarili trud koji ste uložili u pravljenje perlica, nakon svakog pranja ruke obrišete papirnim ubrusom, jer zbog sastava i načina izrade nemaju sklonost ka linjanju.
SAVET
Papirni ubrusi su obavezan deo alata i bilo bi poželjno da ih uvek imate pri ruci, to jest da vam jedno pakovanje uvek stoji u blizini sudopere, a drugo na radnom stolu. Njihova primena tokom rada sa glinom (slično kao u domaćinstvu) je široka i, osim za brisanje ruku nakon pranja, mogu da posluže da lako i brzo očistite radni sto, prebrišete alat, uklonite višak akrilne boje....
Mogu se pronaći u svim drogerijama i marketima, a kako su često na raznim sniženjima lako možete stvoriti oveću zalihu, jer papirnih ubrusa nikad dovoljno.
Kao ekološki svesno biće, obično nastojim da se na nekom sniženju snabdem sa većom količinom ubrusa od recikliranog papira. Njihova cena je čak i povoljnija od celuloznih (belih) ubrusa, a vrše isti posao. Vama prepuštam da sami izaberete koju vrstu papirnih ubrusa ćete upotrebiti, ali svakako ih uvek imajte pri ruci.
* Kliknite OVDE za prethodni deo
* Kliknite OVDE za naredni deo

0 коментара :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

FLICKR

TRANSLATOR

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

POLYMER CLAY PLANET

STUDIO ARTESANIA

STUDIO ARTESANIA
STUDIO ARTESANIA is brand name of mixed media/polymer clay artist and instructor ANDRIJANA KATAVIĆ, aka ANYA ARTESANIA. She's also the creator and curator of Polymer Clay Planet, FIMO ambassador for Serbia, and the member of the first Makin's Clay® Design Team. Her artworks have been published in a book "The Polymer Clay Artist's Guide".