10 PROBLEMA SA POLIMERNOM GLINOM I KAKO IH REŠITI (4. deo)

Svi već znamo da je u radu sa polimernom glinom higijena veoma važna. Ali, ponekad se, koliko god da čistimo, suočimo sa nezgodama koje su veoma frustrirajuće.
Tokom višegodišnjeg iskustva u radu sa polimernom glinom naišla sam na mnošto problema koji su iziskivali brza i efikasna rešenja.
Da ne biste poput mene učili na teži način, i ovog utorka ću se pozabaviti jednim od 10 najvećih problema i objasniti vam kako da ga rešite. Svi saveti su isprobani i dokazano delotvorni, a ako ste propustili prethodni tekst možete ga pročitati OVDE.
PROBLEM 4.
Da li vam se dogodilo da tokom rada sa belom glinom na njoj primetite tragove crvene koju ste koristili nekoliko sati ranije i nakon koje ste prebrisali radnu površinu i kompletan alat. Uopšte vam nije jasno šta se dogodilo i otkud sada tu ta crvena da vam upropasti divne bele naušnice koje ste započeli. Prilično frustrirajuće, zar ne.
REŠENJE – KUHINJSKI SUNĐER
Pojedine nijanse gline - primerice crvena, zelena, plava i crna - imaju skolnost da vam ofarbaju ruke. Iako ste ih pažljivo oprali sapunom, pa čak i prebrisali alkoholom, u porama vaših dlanova zadržao se pigment ovih boja, koji usled toplote ruku, čak i nakon nekoliko sati pauze, možete nesvesno da prenosite na svetlije nijanse gline. Da biste to sprečili tokom pranja ruku upotrebite abrazivnu (grublju) stranu kuhinjskog sunđera.
Koristite ga tako što na sunđer sipate malo tečnog sapuna i njegovom abrazivnom stranom nežno istrljate dlanove. Sunđer je odlično rešenje i za uklanjanje akrilnih i drugih boja koje su se tokom rada sasušile na vašim rukama, kao i za pranje alata (poput tekstura) i činije za.šmirglanje Bitno je da sunđer dobro isperete nakon svake upotrebe.
SAVET
Sunđer koji koristite za glinu nipošto ne upotrebljavajte za pranje posuđa ili brisanje kuhinjskih elemenata. Razlog je isključivo higjenski. On treba da vam služi samo i jedino za glinu, odnosno za pranje ruku, činije za šmirglanje i alata.
Ne morate da dajete mnoštvo para za sunđer, posao će sasvim dobro obaviti i neki jeftiniji. Važno je da pri izboru sunđera vodite računa da abrazivna strana bude što nežnija i dovoljno mekana, kako biste sprečili neželjene povrede na koži.
U marketima za oko 150 dinara prodaju pakovanje od po 10 komada sunđera čija je abrazivna strana prilično nežna i mekana, pa se slobodno možete odlučiti i za ovu opciju.
Sunđer za glinu odlažem u poseban držač (poput ovog na fotografiji) koji se nalazi iznad sudopere. Isti takav držač (ali u drugoj boji - žuti za posuđe, crveni za glinu) imam i u sudoperi za sunđer kojim perem sudove. Takođe, nastojim da koristim sunđere različitih boja - crveni ili plavi za glinu, žuti za posuđe. Tako su mi oba sunđera uvek na dohvat ruke, a šanse da se zbunim koji je sunđer za šta su svedene na nulu. Držače za sunđere možete nabaviti u bilo kojoj radnji sa proizvodima od plastike i koštaju od 70 do 90 dinara.
* Kliknite OVDE za prethodni deo
* Kliknite OVDE za naredni deo

0 komentara:

 

POLIMERNA GLINA TUTORIJAL

POLIMERNA GLINA TUTORIJAL
U ovom tutorijalu naučićete kako da samostalno napravite šolju i tanjirić od polimerne gline. Ovaj tutorijal obuhvata veoma detaljan tekstualni opis svakog pojedinačnog koraka sa 57 fotografija i pet šablona za precizno isecanje gline. Takođe, tu su i brojni saveti i trikovi koji će vam olakšati rad. Tutorijal podjednako mogu koristiti početnici i iskusniji kreativci i umetnici. Ono što ovaj projekat čini interesantnim jeste da koliko god šolja i tanjirića napravite, svaka od tih kreacija će biti jedinstvena i potpuno drugačija.

POLYMER CLAY TUTORIAL

POLYMER CLAY TUTORIAL
This tutorial will teach you how to make the cup decoration and saucer from polymer clay. This tutorial includes a very detailed textual description of each step, with 57 images and 5 templates for precise clay cutting. Also, there are many tips and tricks that will help you during your work. This tutorial is equally suitable for beginners, as well as for experienced creative people and artists. What makes this project interesting is that, no matter how many cups and saucers you make, each of these creations will be unique and completely different.

ABOUT ME

ABOUT ME
I'm Andrijana Anya Katavic, the face behind Studio Artesania. I'm a journalist by profession, chemist and historian by education and a self-taught applied artist by my own choice (read, for love of art). I have a long-standing career as journalist/editor, and I also write a blog, photograph, design and manufacture usable objects, and hold workshops to teach others how to work with polymer clay and other art materials... Since childhood I've dealt with the various forms of art, I have a lot of experience with pottery and painting, but in recent years I'm mostly focused on polymer clay.