10 PROBLEMA SA POLIMERNOM GLINOM I KAKO IH REŠITI (3. deo)

Svi već znamo da je u radu sa polimernom glinom higijena veoma važna. Ali, ponekad se, koliko god da čistimo, suočimo sa nezgodama koje su veoma frustrirajuće.
Tokom višegodišnjeg iskustva u radu sa polimernom glinom naišla sam na mnošto problema koji su iziskivali brza i efikasna rešenja.
Da ne biste poput mene učili na teži način, i ovog utorka ću se pozabaviti jednim od 10 najvećih problema i objasniti vam kako da ga rešite. Svi saveti su isprobani i dokazano delotvorni, a ako ste propustili prethodni tekst možete ga pročitati OVDE.
PROBLEM 3.
Mnogi koji rade sa polimernom glinom verovatno su primetili da im je nakon celodnevnog rada sa polimernom glinom koža na rukama prilično suva i isipucala, a nokti iskrzani i lako lomljivi. Razlog za to je što glina, iako netoksična, izvlači vlažnost iz kože, a kada se tome pridoda (ponekad i višečasovno) šmirglanje koje se obavlja u vodi (veoma pogubna kombinacija za nokte), naše ruke na kraju bivaju vrlo oštećene.
REŠENJE - HIDRATACIJA
Rešenje problema je u redovnoj hidrataciji. Pre nego krenete da radite sa glinom, nanesite manju količinu kreme za ruke i dok pripremate potreban alat i glinu, dozvolite da vaša koža upije hranjive sastojke. Ne preterujte sa količinom kreme, već je nanesite u manjoj količini, ali ipak dovoljnoj da nahranite kožu ruku. Upamtite da vam je cilj da stvorite barijeru na vašoj koži, a ne da vam ruke budu natopljene kremom. Kremu dobro utrljajte, pazeći da vam ne ostanu masni delovi po rukama. Ujedno krema koju je vaša koža upila pomoći će vam ne samo da zaštitite ruke, nego i da lakše omekšate glinu. Takođe, glina će teže da vam oboji ruke, odnosno krema će sprečiti da se sitni komadići zalepe za njih, a i kasnije ćete lakše da ih operete.
SAVET             
Izbegavajte da koristite kreme sa šea ili kakao buterom, jer oni nisu kompatibilni sa glinom. Takođe, izbegavajte bebi ili kreme sa bilo kojim uljem, jer ih koža sporije upija, pa će višak masnoće dovesti do preteranog omekšavanja gline. 
Najbolje je koristiti kreme bogate glicerinom, a moja preporuka je neka od krema iz linije Dahlia, jer nisu masne i koža ih brzo upijaja. Na mom radnom stolu počasno mesto ima ona sa bademovim mlekom, ali vi izaberite neku koja vam se više dopada.
Tanji sloj kreme dobro utrljajte i nakon što završite rad sa glinom, jer ćete na taj način ponovo hidratizovati kožu i omogućiti joj da se oporavi od svega što je doživela dok ste se vi zabavljali praveći novu ogrlicu.
* Kliknite OVDE za prethodni deo
* Kliknite OVDE za naredni deo

0 коментара :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

FLICKR

TRANSLATOR

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

POLYMER CLAY PLANET

STUDIO ARTESANIA

STUDIO ARTESANIA
STUDIO ARTESANIA is brand name of mixed media/polymer clay artist and instructor ANDRIJANA KATAVIĆ, aka ANYA ARTESANIA. She's also the creator and curator of Polymer Clay Planet, FIMO ambassador for Serbia, and the member of the first Makin's Clay® Design Team. Her artworks have been published in a book "The Polymer Clay Artist's Guide".