10 PROBLEMA SA POLIMERNOM GLINOM I KAKO IH REŠITI (6. deo)

Svi već znamo da je u radu sa polimernom glinom higijena veoma važna. Ali, ponekad se, koliko god da čistimo, suočimo sa nezgodama koje su veoma frustrirajuće.
Tokom višegodišnjeg iskustva u radu sa polimernom glinom naišla sam na mnošto problema koji su iziskivali brza i efikasna rešenja.
Da ne biste poput mene učili na teži način, i ovog utorka ću se pozabaviti jednim od 10 najvećih problema i objasniti vam kako da ga rešite. Svi saveti su isprobani i dokazano delotvorni, a ako ste propustili prethodni tekst možete ga pročitati OVDE.
PROBLEM 6.
Primetili ste da su vam ruke nakon šmirglanja naborane, pobelele i prašnjave, a nokti ispucali. Višesatno držanje ruku u vodi i rad sa šmirglama (naročito onima veće granulacije) u stanju su da prilično oštete vašu kožu i nokte.
REŠENJE - GLICERIN
Pre nego započnete šmirglanje u činiju sa vodom dodajte kap – dve glicerina. Na taj način ćete stvoriti zaštitni sloj na vašim rukama. Sprečićete da prljavština (prašina koja nastaje od ošmirglane gline) ulazi u kožu, a pomoći će vam i da sprečite krzanje noktiju usled dugog držanja ruku u vodi.
Koristite mlaku vodu, jer tako sprečavate isušivanje kože i mnogo je prijatnije za rad od hladne vode (posebno u zimskim mesecima).
Veoma često (čim primetite da je voda blago zamućena i da je izgubila bistrinu) isperite šmirgle i činiju. Činiju operite uz pomoć sunđera (koji ćete koristiti isključivo za rad sa glinom) i deterdženta za sudove (možete koristiti i tečni sapun), dobro isperite pod mlazom vode i sipajte čistu mlaku vodu u koju ćete ponovo dodati kap – dve glicerina. Šmirgle isperite pod mlazom vode (možete koristiti i četkicu) koji će ukloniti svu nakupljenu prašinu, a ukoliko se na njima nakupilo mnogo prljavštine zamenite ih novima.
Izbegavajte da u vodu za šmirglanje stavljate deterdžent za sudove, iako ga mnogi preporučuju, jer će vam po završetku šmirglanja trebati mnogo vremena da isperete obrađivani komad, naročito ako je dublje isteksturisan.
SAVET
Tečni glicerin možete kupiti u bilo kojoj apoteci. Obično je pakovan u bočici od 50 ili 100 mililitara i ne košta više od 150 dinara. Investicija koja će vam se i te kako isplatiti, jer ćete uprkos svim nedaćama rada sa glinom i dalje imati lepe i negovane ruke. Nakon šmirglanja, namažite ruke kremom kako biste dodatno zaštitili i oporavili kožu.
* Kliknite OVDE za prethodni deo
* Kliknite OVDE za naredni deo

0 komentara:

 

POLIMERNA GLINA TUTORIJAL

POLIMERNA GLINA TUTORIJAL
U ovom tutorijalu naučićete kako da samostalno napravite šolju i tanjirić od polimerne gline. Ovaj tutorijal obuhvata veoma detaljan tekstualni opis svakog pojedinačnog koraka sa 57 fotografija i pet šablona za precizno isecanje gline. Takođe, tu su i brojni saveti i trikovi koji će vam olakšati rad. Tutorijal podjednako mogu koristiti početnici i iskusniji kreativci i umetnici. Ono što ovaj projekat čini interesantnim jeste da koliko god šolja i tanjirića napravite, svaka od tih kreacija će biti jedinstvena i potpuno drugačija.

POLYMER CLAY TUTORIAL

POLYMER CLAY TUTORIAL
This tutorial will teach you how to make the cup decoration and saucer from polymer clay. This tutorial includes a very detailed textual description of each step, with 57 images and 5 templates for precise clay cutting. Also, there are many tips and tricks that will help you during your work. This tutorial is equally suitable for beginners, as well as for experienced creative people and artists. What makes this project interesting is that, no matter how many cups and saucers you make, each of these creations will be unique and completely different.

ABOUT ME

ABOUT ME
I'm Andrijana Anya Katavic, the face behind Studio Artesania. I'm a journalist by profession, chemist and historian by education and a self-taught applied artist by my own choice (read, for love of art). I have a long-standing career as journalist/editor, and I also write a blog, photograph, design and manufacture usable objects, and hold workshops to teach others how to work with polymer clay and other art materials... Since childhood I've dealt with the various forms of art, I have a lot of experience with pottery and painting, but in recent years I'm mostly focused on polymer clay.