10 PROBLEMA SA POLIMERNOM GLINOM I KAKO IH REŠITI (6. deo)

Svi već znamo da je u radu sa polimernom glinom higijena veoma važna. Ali, ponekad se, koliko god da čistimo, suočimo sa nezgodama koje su veoma frustrirajuće.
Tokom višegodišnjeg iskustva u radu sa polimernom glinom naišla sam na mnošto problema koji su iziskivali brza i efikasna rešenja.
Da ne biste poput mene učili na teži način, i ovog utorka ću se pozabaviti jednim od 10 najvećih problema i objasniti vam kako da ga rešite. Svi saveti su isprobani i dokazano delotvorni, a ako ste propustili prethodni tekst možete ga pročitati OVDE.
PROBLEM 6.
Primetili ste da su vam ruke nakon šmirglanja naborane, pobelele i prašnjave, a nokti ispucali. Višesatno držanje ruku u vodi i rad sa šmirglama (naročito onima veće granulacije) u stanju su da prilično oštete vašu kožu i nokte.
REŠENJE - GLICERIN
Pre nego započnete šmirglanje u činiju sa vodom dodajte kap – dve glicerina. Na taj način ćete stvoriti zaštitni sloj na vašim rukama. Sprečićete da prljavština (prašina koja nastaje od ošmirglane gline) ulazi u kožu, a pomoći će vam i da sprečite krzanje noktiju usled dugog držanja ruku u vodi.
Koristite mlaku vodu, jer tako sprečavate isušivanje kože i mnogo je prijatnije za rad od hladne vode (posebno u zimskim mesecima).
Veoma često (čim primetite da je voda blago zamućena i da je izgubila bistrinu) isperite šmirgle i činiju. Činiju operite uz pomoć sunđera (koji ćete koristiti isključivo za rad sa glinom) i deterdženta za sudove (možete koristiti i tečni sapun), dobro isperite pod mlazom vode i sipajte čistu mlaku vodu u koju ćete ponovo dodati kap – dve glicerina. Šmirgle isperite pod mlazom vode (možete koristiti i četkicu) koji će ukloniti svu nakupljenu prašinu, a ukoliko se na njima nakupilo mnogo prljavštine zamenite ih novima.
Izbegavajte da u vodu za šmirglanje stavljate deterdžent za sudove, iako ga mnogi preporučuju, jer će vam po završetku šmirglanja trebati mnogo vremena da isperete obrađivani komad, naročito ako je dublje isteksturisan.
SAVET
Tečni glicerin možete kupiti u bilo kojoj apoteci. Obično je pakovan u bočici od 50 ili 100 mililitara i ne košta više od 150 dinara. Investicija koja će vam se i te kako isplatiti, jer ćete uprkos svim nedaćama rada sa glinom i dalje imati lepe i negovane ruke. Nakon šmirglanja, namažite ruke kremom kako biste dodatno zaštitili i oporavili kožu.
* Kliknite OVDE za prethodni deo
* Kliknite OVDE za naredni deo

0 коментара :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

FLICKR

TRANSLATOR

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

POLYMER CLAY PLANET

STUDIO ARTESANIA

STUDIO ARTESANIA
STUDIO ARTESANIA is brand name of mixed media/polymer clay artist and instructor ANDRIJANA KATAVIĆ, aka ANYA ARTESANIA. She's also the creator and curator of Polymer Clay Planet, FIMO ambassador for Serbia, and the member of the first Makin's Clay® Design Team. Her artworks have been published in a book "The Polymer Clay Artist's Guide".