10 PROBLEMA SA POLIMERNOM GLINOM I KAKO IH REŠITI (5. deo)

Svi već znamo da je u radu sa polimernom glinom higijena veoma važna. Ali, ponekad se, koliko god da čistimo, suočimo sa nezgodama koje su veoma frustrirajuće.
Tokom višegodišnjeg iskustva u radu sa polimernom glinom naišla sam na mnošto problema koji su iziskivali brza i efikasna rešenja.
Da ne biste poput mene učili na teži način, i ovog utorka ću se pozabaviti jednim od 10 najvećih problema i objasniti vam kako da ga rešite. Svi saveti su isprobani i dokazano delotvorni, a ako ste propustili prethodni tekst možete ga pročitati OVDE.
PROBLEM 5.
Spremate se za poslovni ili neki drugi važan vam sastanak, a vaše ruke su u nekoj zlatno-plavoj nijansi od akrilnih boja koje ste prethodnog dana koristili za rad sa glinom. Oprali ste ruke već 300 puta, ali boja uporno neće da nestane i sada vas već hvala panika. Ne brinite, postoji rešenje.
REŠENJE – PILING I ČETKICA
Pigmenti iz pojedinih akrilnih boja (na primer zlatne, narandžaste, crvene, plave), poput onih u glini, isto mogu da ofarbaju vaše ruke. Za razliku od pigmenata iz gline, ovi se mnogo teže skidaju, uprkos bezbrojnom pranju ruku. Čim primetite da i nakon trljanja sunđerom ne možete da uklonite tragove akrilne boje čiji su se pigmenti uvukli u pore kože, odmah primenite piling tretman.
Na raspolaganju su vam dve vrste pilinga - u formi sapuna i u formi kreme. Na vama je da odaberete koja vam opcija najviše odgovara. Od sapuna preporučujem onaj od kozjeg mleka sa kukurznim grizom (može se nabaviti u većini bioteka i košta oko 100 dinara) i glicerinski sa dodatkom kore od narandže, sušenih cvetova krupne soli ili zrnaca maka (koji koštaju nešto više od 250 dinara i mogu se kupiti u drogerijama).
Od piling krema preporučujem dve – jedna namenjena celom domaćinstvu i druga namenjena isključivo nezi ruku. Prva je Elisina univerzalna pasta, proizvod na biljnoj bazi koji ne šteti okolini i ne izaziva alergije. Košta oko 250 dinara, nabavlja se isključivo online, a može da se upotrebljava u domaćinstvu za čišćenje mnogo čega što je čini dobrom investicijom. Druga je Salonova piling krema za ruke sa solju i uljem jojobe. Takođe se naručuje on line i košta oko 920 dinara. 
Tretman radite tako što na vlažne ruke nanesete malo piling kreme ili utrljate sapun i kružnim pokretima (posebno na mestima gde su tragovi boje najvidljiviji) nežno trljate ruke nekoliko minuta uz dodavanje male količine vode tokom masaže, nakon čega dobro isperite ruke.
Ukoliko vam je boja zapala ispod noktiju, izribajte ih četkicom na koju ste naneli malo tečnog sapuna. Najbolje rezultate daje četkica za proteze, koju možete nabaviti u svakoj apoteci za oko 350 dinara. Ova četkica je mala, pa je lakše sa njom baratati, dlačice su joj dugačke i dovoljno čvrte da uklone nečistoću, a opet dovoljno nežne da vas ne povrede.
Znajte da je ponekad pigment u akrilnim bojama veoma jak i nećete moći da ga uklonite samo sa jednim piling tretmanom, ali će ipak dovoljno posvetleti da se ne osećate neugodno u autobusu ili na već pomenutim sastancima.
SAVET            
U kući uvek imam piling sapun od kozjeg mleka i Elisinu univerzalnu pastu, ne samo zato što su najjeftiniji, već i što daju odlične rezultate pri uklanjanju pigmenata iz akrilnih boja i ne izazivaju mi alergiju. Takođe, veoma često sama napravim piling kremu i to od proizvoda koje već imam u kući. Recept je jednostavan i za njega je potrebno:
  • 1 supena kašika ulja (maslinovo, suncokretovo, bademovo, susamovo, dečje ili eterično - sami odaberite koje vam najviše odgovara)
  • 1 supena kašika tečnog sapuna ili deterdženta za posuđe
  • pola šoljice za kafu (one male, starinske) abrazivnih zrnaca (krupna so, smeđi šećer,  zrnca maka, kukurznog ili pšeničkog griza, sitno seckana korica od narandže, sušeni cvetovi lavande ili kamilice, mlevene zobene pahuljice, čestice gline u prahu - odberite jedan od ponuđenih proizvoda sa liste)
Dobro izmešajte sastojke i dobijenu smesu odložite u teglicu koja će vam uvek biti dostupna kada vam je piling tretman potreban.
Imajute u vidu da, ukoliko vam je koža oštećena (a većina nas koji radimo sa polimernom glinom imamo sitne ranice nastale tokom šmirglanja), ne koristite so kao abraziv, jer bi vas mogla peći. U piling kremu možete dodati i supenu kašiku meda i/ili limunovog soka (koji će takođe izazvati peckanje na oštećenoj koži).
Pri izradi domaće piling kreme obično koristim maslinovo ili eterično ulje lavande, tečni sapun Palmolive Kitchen, med i kukuruzni griz. Ponekad kukuruzni griz zamenim sitno seckanom koricom od narandže ili glinom u prahu (ne polimerne, već one prave, prirodne koja je namenjena za čišćenje organizma i može se nabaviti u biotekama). Slobodno eksperimentišite dok ne pronađete kombinaciju koja vam najviše odgovara.
* Kliknite OVDE za prethodni deo
* Kliknite OVDE za naredni deo

0 komentara:

 

POLIMERNA GLINA TUTORIJAL

POLIMERNA GLINA TUTORIJAL
U ovom tutorijalu naučićete kako da samostalno napravite šolju i tanjirić od polimerne gline. Ovaj tutorijal obuhvata veoma detaljan tekstualni opis svakog pojedinačnog koraka sa 57 fotografija i pet šablona za precizno isecanje gline. Takođe, tu su i brojni saveti i trikovi koji će vam olakšati rad. Tutorijal podjednako mogu koristiti početnici i iskusniji kreativci i umetnici. Ono što ovaj projekat čini interesantnim jeste da koliko god šolja i tanjirića napravite, svaka od tih kreacija će biti jedinstvena i potpuno drugačija.

POLYMER CLAY TUTORIAL

POLYMER CLAY TUTORIAL
This tutorial will teach you how to make the cup decoration and saucer from polymer clay. This tutorial includes a very detailed textual description of each step, with 57 images and 5 templates for precise clay cutting. Also, there are many tips and tricks that will help you during your work. This tutorial is equally suitable for beginners, as well as for experienced creative people and artists. What makes this project interesting is that, no matter how many cups and saucers you make, each of these creations will be unique and completely different.

ABOUT ME

ABOUT ME
I'm Andrijana Anya Katavic, the face behind Studio Artesania. I'm a journalist by profession, chemist and historian by education and a self-taught applied artist by my own choice (read, for love of art). I have a long-standing career as journalist/editor, and I also write a blog, photograph, design and manufacture usable objects, and hold workshops to teach others how to work with polymer clay and other art materials... Since childhood I've dealt with the various forms of art, I have a lot of experience with pottery and painting, but in recent years I'm mostly focused on polymer clay.