AHABAMMONO

Verovatno gledate u naslov ovog posta i pitate se šta joj, pa, sad ovo znači. Odgovor je vrlo jednostavan, ali molim vas - budite strpljivi, saznaćete uskoro.
Kada sam za rođendan od prijateljice, između ostalog, na poklon dobila teksturu koju već dugo merkam i priželjkujem, morala sam odmah da je isprobam. Tako je nastalo nekoliko komada nakita za koje nikako nisam mogla da smislim ime. Mozgala sam danima, ali nisam mogla da smislim ništa adekvatno. Gledajući tako u tu zlaćano - zelenu boju moje nove mini kolekcije sa šarama sličnom crtežima nekog plemena setila sam se mog boravka u Gani, tamošnjeg tradicionalnog jela Fufu, veselih zvukova bubnjeva, plesnih pokreta koje danas izvode mnogi hip-hoperi (a da toga nisu ni svesni) i neobičnog jezika kojim su lokalci govorili.

Kao dete pomorca (tata mi je kapetan duge plovidbe i penziju je zaradio “tukući” more na prekooceanskim trgovačkim brodovima) imala sam sreću i zadovoljstvo da proputujem dobar komad planete Zemlje, a Gana je samo jedna od zemalja koju sam imala mogućnost da upoznam. Putovanja po belom svetu što zbog potreba posla, što zbog zadovoljstva, nastavila sam i kasnije, kada sam se osamostalila. Na svim tim mojim putešestvijama susretala sam se sa raznim kulturama, jezicima, shvatanjima i pogledima na svet, upoznavala divne ljude, isprobavala razne vrste hrane...

Svi ti susreti i iskustva ostavili su veliki trag na moj život i obogatili me kao osobu, pa je sasvim logično što su glavni izvor moje umetničke inspiracije i mogući razlog što su mi radovi dizajnerski prilično različiti, ali opet sa nekom samo meni svojstvenom i prepoznatljivom stilskom notom. Zemlje koje sam obišla su potpuno različite, ljudi koje sam sretala su sasvim drugačiji jedni od drugih i naravno da su moja sećanja specifična i jedinstvena, što ukomponovano u umetnički izražaj čini kreativnu, ali opet samo moju, zbrku.

Vođena svojim sećanjima, a zahvaljujući internetu ponovo sam posetila Ganu i tako saznala da se taj neobičan jezik zove Twi-Fante i da njime govori oko 20 miliona pripadnika naroda Akan koji u najvećem broju žive u Gani i Obali Slonovače. Kao posledica trgovine robljem, deo stanovništva Kariba, posebice Jamajke su poreklom pripadnici naroda Akan i, uprokos svim nedaćama kroz koje su prošli, uspeli su da do danas sačuvaju svoju tradiciju i jezik. Akani su u svom regionu od 15. do 19. veka dominirali iskopavanjem zlata i trgovinom ovim plemenitim metalom, a poznati su po zlatnim utezima koje su pravili korištenjem metode kovanja zvane "izgubljeni vosak".
Istraživanje me je dovelo i do skromnog rečnika Twi-Fantea u kom sam otkrila reč AHABAMMONO ili po srpski Zeleno. Da, da, to je značenje ove neobične reči - ZELENO! A, onda mi je kliknulo da je ona savršeno ime za novu mini kolekciju nakita koju sam napravila. Ne samo što direktno opisuje dominantnu boju kolekcije, nego i indirektno zbog zlaćanih primesa ukazuje na zlatarsku istoriju naroda Akan, dok šarom podseća na njihovu tradicionalnu umetnost.

0 komentara:

 

POLIMERNA GLINA TUTORIJAL

POLIMERNA GLINA TUTORIJAL
U ovom tutorijalu naučićete kako da samostalno napravite šolju i tanjirić od polimerne gline. Ovaj tutorijal obuhvata veoma detaljan tekstualni opis svakog pojedinačnog koraka sa 57 fotografija i pet šablona za precizno isecanje gline. Takođe, tu su i brojni saveti i trikovi koji će vam olakšati rad. Tutorijal podjednako mogu koristiti početnici i iskusniji kreativci i umetnici. Ono što ovaj projekat čini interesantnim jeste da koliko god šolja i tanjirića napravite, svaka od tih kreacija će biti jedinstvena i potpuno drugačija.

POLYMER CLAY TUTORIAL

POLYMER CLAY TUTORIAL
This tutorial will teach you how to make the cup decoration and saucer from polymer clay. This tutorial includes a very detailed textual description of each step, with 57 images and 5 templates for precise clay cutting. Also, there are many tips and tricks that will help you during your work. This tutorial is equally suitable for beginners, as well as for experienced creative people and artists. What makes this project interesting is that, no matter how many cups and saucers you make, each of these creations will be unique and completely different.

ABOUT ME

ABOUT ME
I'm Andrijana Anya Katavic, the face behind Studio Artesania. I'm a journalist by profession, chemist and historian by education and a self-taught applied artist by my own choice (read, for love of art). I have a long-standing career as journalist/editor, and I also write a blog, photograph, design and manufacture usable objects, and hold workshops to teach others how to work with polymer clay and other art materials... Since childhood I've dealt with the various forms of art, I have a lot of experience with pottery and painting, but in recent years I'm mostly focused on polymer clay.