10 PROBLEMA SA POLIMERNOM GLINOM I KAKO IH REŠITI (9. deo)

Svi već znamo da je u radu sa polimernom glinom higijena veoma važna. Ali, ponekad se, koliko god da čistimo, suočimo sa nezgodama koje su veoma frustrirajuće. Tokom višegodišnjeg iskustva u radu sa polimernom glinom naišla sam na mnošto problema koji su iziskivali brza i efikasna rešenja. Da ne biste poput mene učili na teži način, i ovog utorka ću se pozabaviti jednim od 10 najvećih problema i objasniti vam kako da ga rešite. Svi saveti su isprobani i dokazano delotvorni, a ako ste propustili prethodni tekst možete ga pročitati OVDE
PROBLEM 9. 
Omekšali ste glinu u nameri da napravite nove perlice, ali vam je nakon provlačenja kroz pasta mašinu na pločici ostao neki neobičan zeleno – smećkasti trag. Hvatate se za glavu pitajući se šta da radite i gde ste pogrešili.
REŠENJE – PARČE BELOG I ALKOHOL
Problem je nastao zato što niste dobro očistili pasta mašinu, odnosno što su se komadići gline iz vaših ranijih projekata slepili ispod njenih rolera. Čist alat, a u njega spada i pasta mašina, je od krucijalnog značaja za uspešan rad sa polimernom glinom. Zato uvek imajte na radnom stolu flašicu sa alkoholom, tufere, bebi maramice i parče bele gline.
Parče bele gline služi za čišćenje pasta mašine, a tuferi navlaženi alkoholom i bebi maramice za odstranjivanje nečistoća sa radne površine i ostalog alata.
Pre nego počnete da koristite pasta mašinu omekšajte prstima belu glinu i provucite je nekoliko puta kroz njene rolere. Glina će pokupiti svu nečistoću koja se nakupila u mašini. Zatim prebrišite pasta mašinu bebi maramicama i ostavite minut – dva da se prosuši. Za to vreme nakapajte alkohol na tufer i prebrišite alat i radnu površinu, koji će se osušiti dok kondicionirate glinu.
Ukoliko tokom rada koristite nekoliko boja gline (posebno ako kombinujete svetlije i tamnije nijanse), obavezno ponovite postupak između svake sledeće boje – provucite parče bele gline kroz pasta mašinu, prebrišite je bebi maramicama, a alat i radnu površinu tuferom natopljenim alkoholom.
SAVET
Za čišćenje pasta mašine ne treba vam velika količina bele gline, već manje parče koje vam je preostalo od nekog projekta. Ne morate svaki put uzimati novo parče gline, već jedno te isto možete koristiti nebrojeno puta. Novim ga zamenite tek kada primetite da je prethodno potpuno obojeno. Tu glinu ne bacajte, jer ćete primetiti da tokom brojnih čišćenja pasta mašine bela glina poprima zanimljivu nijansu koja vam može dobro doći u nekom od narednih projekata. Umotajte je u plastičnu foliju i sačuvajte dok ne nakupite više komada ovako iznijansirane gline, pa je iskoristite da napravite nešto posebno. Obično su nijanse koje se dobijaju na ovaj način pastelne.
Bebi maramice su veoma korisne jer ih možete koristiti da njima obrišete ruke nakon korišćenja akrilnih i drugih boja, za čišćenje alata i radne površine, za uklanjanje eventualnih nečistoća sa gline, za brisanje ispečenih komada i još ponešto. Takođe, njima možete skidati suvišnu akrilnu boju sa sveže ili ispečene gline. Možete ih nabaviti u bilo kom marketu ili drogeriji i cena im u zavisnosti od proizvođača varira od 150 do 350 dinara. Veoma su često na sniženju, a u pojedinim prodavnicama čak nude i tri pakovanja po ceni jednog.
Medicinski 70 procentni alkohol je, takođe, proizvod koji je obavezan na vašem stolu, ne samo zato što je neophodan pri pojedinim tehnikama, već i zato što je odličan za čišćenje. Možete ga nabaviti u bilo kojoj apoteci i flaša od jednog litra košta oko 300 dinara. Nabavite praznu flašicu sa raspršivačem (poput ove na fotografiji) i u nju sipajte alkohol, kako biste sebi olakšali nanošenje. Pakovanje od 100 tufera možete kupiti u svakom marketu i drogeriji, vrlo često su na akciji i koštaju oko 150 dinara. Njih držim u jednoj teglici (istoj kao ona u kojoj držim piling) i dopunjavam je po potrebi. Primena tufera natopljenih alkoholom je ista kao i bebi maramica. Ipak, u ovom slučaju postoji mogućnost da vam od tufera na glini i alatu ostanu dlačice, pa je za njihovu upotrebu potrebno malo iskustva koje ćete najbolje steći vežbom.
Da li ću upotrebiti alkohol ili bebi maramice zavisi od toga šta želim da očistim. Isprobajte oba i sami odlučite šta je po vama najefikasnije i najbolje. Inače, proces čišćenja pasta mašine komadićem bele gline i radne površine i alata bebi maramicama i alkoholom primenjujem svaki put po završetku rada sa glinom. Isto uradim i pre početka rada, jer bez obzira što sam prethodno veče prebrisla i pospremila alat i radni sto, u međuvremenu se nakupilo dovoljno čestica prašine koje mogu da mi pokvare rad. Za celokupni proces potrebno je oko pet minuta, ali vam oni garantuju kvalitetan rad sa glinom.
* Kliknite OVDE za prethodni deo
* Kliknite OVDE za naredni deo 

0 коментара :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

FLICKR

TRANSLATOR

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

POLYMER CLAY PLANET

STUDIO ARTESANIA

STUDIO ARTESANIA
STUDIO ARTESANIA is brand name of mixed media/polymer clay artist and instructor ANDRIJANA KATAVIĆ, aka ANYA ARTESANIA. She's also the creator and curator of Polymer Clay Planet, FIMO ambassador for Serbia, and the member of the first Makin's Clay® Design Team. Her artworks have been published in a book "The Polymer Clay Artist's Guide".