TETOVIRANJE GLINE

Volim tetovaže. Nemam ni jednu i nemam nameru da ih imam, ali volim ovaj vid umetnosti. Iako je jedan moj drug iz detinjstva svetski priznat i poznat tatu umetnik i lako bih mogla na telu da imam remek delo, više uživam da se divim lepotama oslikanim na tuđoj koži. :)
Posebno mi se dopada tradicionalan stil tetoviranja novozelandskih Maora, poznatiji pod imenom Ta Moko. Nisam baš u fazonu oslikavanja lica (što je svojstveno Maorima), ali šare kojima pripadnici ovog naroda već vekovima ukrašavaju tela su mi fascinantne. Svaki zakrivljeni oblik i spirala koje Maorski tatu majstori oslikaju (tačnije, ugraviraju u telo) je jedinstven – unikatan i ima određenu ritualnu simboliku. 
Celokupna tetovaža, posebno ona facijalna, ukazuje na socijalni status, moć i prestiž, a sam proces nastanka je prilično bolan i predstavlja obredni prelaz u svet odraslih ili napredovanja na društvenoj lestvici.
S obzirom da verovatno skoro neću imati priliku da otputujem na Novi Zeland i vidim Maorske tatu majstore na delu, naravno dok rade na tuđoj koži :), zapitala sam se kako da njihov umetnički izraz prenesem na polimernu glinu. Inspirisana Ta Mokom napravila sam nekoliko pločica gline koje sam “istetovirala” spiralama. Sa njima sam iskonbinovala one moje “srebrne“ komponente (o kojima sam već pisala) i tako su nastale naušnice “Kaponga”.
Biljka Ponga
Ime su dobile po izrezbarenom štapu od drveta Ponga koji su Maori koristili tokom raznih obreda.
Ponga drvo je u stvari Srebrna paprat (Cyathea dealbata), simbol Novog Zelanda (uz ptičicu Kiwi). Zanimljivo je da mnogi Novozelanđani na svom telu tetoviraju ovo drvo kako bi ukazali na svoje poreklo.
Biljka datira još iz Pliocena, a naraste i do 10 metara u visinu. Raste na svim novozelandskim ostrvima, a svojevremeno su je sadili uz puteve jer je, zbog srebrnog odsjaja, lako vidljiva i noću.
Inače, spirale kojima sam “istetovirala” glinu (koja takođe ima srebrni odsjaj) podsećaju na ukovrdžane mladice ove biljke, pa je izbor imena za naušnice bio više nego lak i sasvim logičan.
Eh, da, umalo da zaboravim - istoimene "srebrne" naušnice na kojima preovladavaju geometrijski motivi, a koje su takođe inspirisane Ta Mokom, bile su moj poslednji od 12 projekata nastalih u 2013. godini.

5 коментара :

Negoslava Stanojevic said...

pre-le-po

Drangulije said...

Jako lepo :)

Anya Artesania said...

Hvala Negoslava! Hvala Biljana! :*

mmm.... said...

Jako, jako lijepe kreacije, a posebno mi se sviđa kako si lijepo opisala šta te je inspirisalo za njih!

Anya Artesania said...

Hvala Selma! Drago mi je da ti se naušnice dopadaju, kao i priča o njihovom nastanku.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

FLICKR

TRANSLATOR

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

POLYMER CLAY PLANET

STUDIO ARTESANIA

STUDIO ARTESANIA
STUDIO ARTESANIA is brand name of mixed media/polymer clay artist and instructor ANDRIJANA KATAVIĆ, aka ANYA ARTESANIA. She's also the creator and curator of Polymer Clay Planet, FIMO ambassador for Serbia, and the member of the first Makin's Clay® Design Team. Her artworks have been published in a book "The Polymer Clay Artist's Guide".