KRAJ MUKAMA OKO NABAVKE ALATA

Umetnicima i hobistima iz Srbije veoma je teško da nabave alat za rad sa polimernom glinom, naročito onaj profesionalni, poput ekstrudera, jer možemo samo da ga naručimo iz inostranstva. U lokalnim radnjama postoji nešto malo alata, ali sve je to skoro pa zanemarivo. Pomenuti ekstruder, na primer, sigurno nećete naći u lokalnim radnjama.
Zato se dovijavamo na razne načine, a najčešće gnjavimo rodbinu i prijatelje koji žive preko grane ili putuju u inostranstvo da nam kupe to i to. Ponekad naručujemo posredstvom interneta i za to “zadovoljstvo” plaćamo ogromne poštarine i druge namete (skoro identične, pa i veće od cene samog alata). Ako smo te sreće da su nam očevi, muževi, braća spretni majstori i imaju radionice, molimo ih da nam naprave nešto čime ćemo postići makar slične rezultate. Sve u svemu, pravo mučenje – i nas samih, i ljudi oko nas.
Ali, uskoro će našim mukama doći kraj, bar što se ekstrudera tiče. U postu o prestanku proizvodnje Fimo Classic-a, obećala sam da ću vam otkriti još novosti koje sam saznala u TROPIC TRADE-u.
Novost je ta da će kompanija STAEDTLER Mars GmbH & Co u okviru linije Fimo Professional proizvoditi nekoliko novih alatki, a među njima i ekstruder. Zahvaljujući Tropic Trade-u, zvaničnom zastupniku i distributeru Staedtler-ovih proizvoda, od aprila ćemo moći kupiti Fimo Professional Extruder u umetničkim prodavnicama i knjižarama širom Srbije. I na njihovom sajtu, takođe. Jupiiiii!!!
Fimo esktruder će imati 20 diskova sa različitim motivima koji će našoj kreativnosti dati potpuno novu dimenziju, a fleksibilna ručica na okretanje će nam maksimalno olakšati istiskivanje gline. Ne znam koliko će koštati, ali sigurno je da ćemo za njega morati platiti manje nego da naručujemo sličan alat iz inostranstva.  
Iako već posedujem ekstruder (naravno, nabavljen zahvaljujući prijateljici iz inostranstva), veoma se radujem što ćemo uskoro moći da ga kupimo u lokalnim prodavnicama. 
Takođe, Staedtler će od aprila početi i sa proizvodnjom pribora za teksturisanje. U četiri pojedinačna pakovanja će biti po jedna alatka nalik olovci. Na svakoj pojedinačnoj “olovci” će se nalaziti po dve različite glave za teksturisanje, što će reći da ćemo na raspolaganju imati osam alatki. Ovaj alat, inače, moći će poslužiti za još neke aktivnosti sa polimernom glinom, ne samo za njeno teksturisanje.
Eto, to bi bile uzbudljive novosti koje sam saznala u Tropic Trade-u. Nadam se da su vas ove vesti obradovale isto onoliko koliko i mene.

2 komentara:

mmm.... said...

Jeeeeeeeee!!! Ova vijest me baš obradovala! Ne samo što su uveli nove alate, nego mi extruder i alatke za teksturu izgledaju jako kvalitetni, nadam se da će biti tako! Staedtler samo naprijed!!! :D

Anya Artesania said...

Oh draga Selma, ipak je Steadtler nemačka kompanija, a Nemci su poznati po kvalitetim proizvodima. Svi Stedtler-ovi proizvodi koje sam do sada probala bili su odlični, tako da će i ovaj novi alat sigurno biti kvalitetan.

 

POLIMERNA GLINA TUTORIJAL

POLIMERNA GLINA TUTORIJAL
U ovom tutorijalu naučićete kako da samostalno napravite šolju i tanjirić od polimerne gline. Ovaj tutorijal obuhvata veoma detaljan tekstualni opis svakog pojedinačnog koraka sa 57 fotografija i pet šablona za precizno isecanje gline. Takođe, tu su i brojni saveti i trikovi koji će vam olakšati rad. Tutorijal podjednako mogu koristiti početnici i iskusniji kreativci i umetnici. Ono što ovaj projekat čini interesantnim jeste da koliko god šolja i tanjirića napravite, svaka od tih kreacija će biti jedinstvena i potpuno drugačija.

POLYMER CLAY TUTORIAL

POLYMER CLAY TUTORIAL
This tutorial will teach you how to make the cup decoration and saucer from polymer clay. This tutorial includes a very detailed textual description of each step, with 57 images and 5 templates for precise clay cutting. Also, there are many tips and tricks that will help you during your work. This tutorial is equally suitable for beginners, as well as for experienced creative people and artists. What makes this project interesting is that, no matter how many cups and saucers you make, each of these creations will be unique and completely different.

ABOUT ME

ABOUT ME
I'm Andrijana Anya Katavic, the face behind Studio Artesania. I'm a journalist by profession, chemist and historian by education and a self-taught applied artist by my own choice (read, for love of art). I have a long-standing career as journalist/editor, and I also write a blog, photograph, design and manufacture usable objects, and hold workshops to teach others how to work with polymer clay and other art materials... Since childhood I've dealt with the various forms of art, I have a lot of experience with pottery and painting, but in recent years I'm mostly focused on polymer clay.