STAEDTLER OD APRILA PRESTAJE SA PROIZVODNJOM FIMO CLASSIC-a

Među umetnicima sa polimernom glinom proširila se vest da će kompanija STAEDTLER Mars GmbH & Co uskoro prestati sa proizvodnjom linije FIMO CLASSIC, što je naravno uznemirilo mnoge koji vole da rade sa ovom vrstom gline.
U prvi mah sam se i sama zabrinula i počela da kujem planove kako da se snabdem sa što većom količinom Fimo Classic-a. Ali, onda je u meni proradila novinarska radoznalost i odlučila sam da, pre nego krenem da praznim police svih radnji u kojima prodaju Fimo Classic, pokušam da saznam da li je ova informacije uopšte tačna.
Kontaktirala sam TROPIC TRADE, firmu koja je zvanični zastupnik i distributer Staedtler-ovih proizvoda za Srbiju i saznala da uopšte nema razloga za paniku. Čak šta više, od aprila nas očekuje mnoštvo uzbudljivih noviteta.
Tačno je, Staedtler će od aprila prestati sa proizvodnjom Fimo Classic-a, ali zato dobijamo potpuno novu liniju – FIMO PROFESSIONAL.
Sama formula neće biti promenjena, odnosno supstance od kojih će nastajati Fimo Professional biće identične onima koje se od 2006. godine (kada je formula promenjena i iz nje izbačeni štetni plastifikatori) koriste za proizvodnju Fimo Classic-a. To znači da i nova linija neće biti štetna za naše zdravlje, to jest da NE SADRŽI supstance koje su otrovne, kancerogene, mutogene ili alergene.
Paleta Fimo Professional-a sadržaće, poput Classic-a, 24 boje (uključujući crnu i belu) koje će se međusobno moći mešati u nebrojeno kombinacija i nijansi. Razlika između ovih dveju linija je u tome što će boje Fimo Professional-a biti nešto drugačije od Classic-ovih, tačnije biće intenzivnije, jarkije.
Još jedna razlika između Professional-a i Classic-a, prema onome što sam saznala u Tropic Trade-u, jeste i u gramaži. Kao što većina vas zna, Fimo Classic se može kupiti u malom (od 56 grama) i velikom pakovanju (od 350 grama). Malo pakovanje Fimo Professional-a biće veće i težiće 85 grama. Takođe, postojaće i veliko pakovanje od 350 grama. Naravno, veća gramaža Fimo Professional-a uticaće na cenu pojedinačnog pakovanja, ali za sada ne znam koliko će koštati. To ćemo saznati tek u aprilu. Ali, verovatno je da će koštati nešto više od onoga što smo do sada plaćali za malo pakovanje Classic-a.
U okviru linije Fimo Professional postojaće i podlinija pod nazivom FIMO PROFESSIONAL DOLLS ART (isto u pakovanju od po 85 grama), namenjena umetnicima koji prave lutke, a čije nijanse verodostojno simuliraju razne boje ljudske kože. 
Staedtler od aprila uvodi još jednu novu liniju – FIMO KIDS, namenjenu deci, a koja će biti prodavana u specijalnim pakovanjima sa četiri nijanse od po 42 grama.
Ljubitelji FIMO SOFT i FIMO EFFECT, takođe, neka se ne brinu, jer će Staedtler ove linije proizvoditi kao i do sada – u istim nijansama i pakovanju od 56 grama. Da budem preciznija, ove dve linije neće doživeti nikakve preobražaje i ostaće identične dosadašnjim na koje smo navikli.
Inače, nema razloga da odmah pohrlite u radnje i ispraznite police sa Fimo Classic-om u strahu da od aprila nećete moći više da ga kupite. Iako Staedtler od aprila više neće proizvoditi ovu liniju, to ne znači da će pakovanja koja su već odaslana distributerima i koja se nalaze u prodavnicama biti povučena iz prodaje. Tropic Trade će i nakon prestanka proizvodnje snabdevati sve umetničke prodavnice i knjižare u Srbiji sa Fimo Classic-om dok god ga imaju na lageru, s tim da ćemo od aprila biti u mogućnosti da na policama vidimo i novi Fimo Professional. Takođe, dok ga bude na lageru, Fimo Classic ćete kao i do sada, i nakon uvođenja Fimo Professional-a u aprilu, moći kupiti i posredstvom internet prodavnice Tropic Trade-a.
Sa promocije gline FIMO KIDS na Sajmu igračaka u Nirnbergu Foto: Staedtler
Nakon što sam saznala sve ove detalje, priznajem, osećam se mnogo mirnije i odustala sam od planiranog pustošenja polica. Čak osećam neko pozitivno uzbuđenje zbog svih ovih novosti, pa nestrpljivo očekujem april da isprobam Fimo Professional. Nadam se da je i vama nakon svih ovih informacija mnogo lakše i da ćete bez mnogo stresa pregurati ovu tranziciju sa klasičnog na profesionalni Fimo.
***
P. S. U Tropic Trade-u sam saznala još neke uzbudljive novosti, ali na njih ćete morati malo da sačekate. Njih ću vam otkriti u sledećem postu. Zato, svratite opet uskoro. :)

2 коментара :

mmm.... said...

Da znaš da si me jako obradovala!!! Čak sam poludila od sreće kako im novi dizajn izgleda močno, a formula ostala super za sve vrste p.gline :D Bilo je i vrijeme da se malo trznu i urade nešto po pitanju napretka! Nisam puno koristila Fimo Classic, uzimala sam tek nekoliko paketića drugih boja, pa me ne bi ova vijest toliko rastužila, ali bi me rastužilo da nisu ništa poduzeli nakon toga. Hvala ti Anya što si podijelila ovu novost sa nama! :*

Anya Artesania said...

Nema na čemu Selma! :* Drago mi je što je i tebe ova vest obradovala. Da, dizajn pakovanja je zaista fantastičan.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

FLICKR

TRANSLATOR

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

POLYMER CLAY PLANET

STUDIO ARTESANIA

STUDIO ARTESANIA
STUDIO ARTESANIA is brand name of mixed media/polymer clay artist and instructor ANDRIJANA KATAVIĆ, aka ANYA ARTESANIA. She's also the creator and curator of Polymer Clay Planet, FIMO ambassador for Serbia, and the member of the first Makin's Clay® Design Team. Her artworks have been published in a book "The Polymer Clay Artist's Guide".