ČISTA DESETKA ZA FIMO ALAT

Svi već znate, pisala sam o tome, da će STAEDTLER Mars GmbH & Co u okviru linije FIMO Professional od aprila početi sa proizvodnjom pribora za teksturisanje. Ako ste pročitali tekst znate da će u četiri pojedinačna pakovanja biti po jedna alatka nalik olovci. Na svakoj pojedinačnoj “olovci” će se nalaziti po dva različita nastavka za teksturisanje i obradu gline, što će reći da ćemo na raspolaganju imati osam alatki.
Zahvaljujući kompaniji TROPIC TRADE, zastupniku Staedtler-ovih proizvoda za Srbiju, iz Nemačke su nedavno stigli uzorci ovih alatki, a tri od njih sam dobila na testiranje. I, odmah da znate, potpuno sam oduševljena ovim alatkama. Ne samo zbog dizajna, već naročito zbog mogućnosti koje pružaju tokom rada sa polimernom glinom.
Svaka alatka ima crnu dršku od javorovog drveta prilagođenu levacima i dešnjacima, sa nastavcima od nerđajućeg čelika. Kompletan alat je veoma lak za održavanje i čišćenje. Svaka pojedinačna alatka je veoma lagana i ne opterećuje ruku (čak i nakon višesatne upotrebe), a opet je dovoljno čvrsta i stabilna da bez straha od savijanja ili lomljenja možemo obaviti započeti posao.
Kreatori ovog alata uvrstili su među nastavke neke od bitnih alatki u radu sa polimernom glinom, a za koje smo se do sada morali dovijavati na razne načine, poput dletla i burgije. Iskusnim umetnicima sa polimernom glinom je odmah u startu jasno da je ovaj alat kreiran sa mnogo pažnje i znanja, jer svaki pojedinačni nastavak može biti primenjen na više načina i da zadovolji potrebe umetnika sa polimernom glinom iz različitih oblasti – od onih koji se bave skulpturom, izradom nakita, do minijaturista i onih koji izrađuju cveće ili lutke.
No, krenimo redom. Predstaviću vam tri alatke koje sam imala mogućnost da isprobam i navesti samo neke od mogućnosti sa njima.
ALATKA 1. - ŠILO I KOSI NOŽIĆ (NEEDLE & V-TOOL)
U okviru ove alatke sa jedne strane se nalazi šilo, a sa druge kosi nožić sličan onome koji se koristi za duborez. Šilo je različite debljine i odlično je za pravljenje rupica različitih veličina, za poravnavanje i modelovanje finih detalja, iscrtavanje različitih uzoraka (tekstura), kao i za podizanje i prilepljivanje najsitnijih detalja od gline. Kosi nožić je napravljen u obliku slova V pod uglom od 60 stepeni, u preseku ima 40 milimetara i idealan je za graviranje, definisanje pojedinih oblasti, izradu žlebova, precizno isecanje uglova i poravnavanje ivica.
ALATKA 2. – SFERE ILI KUGLICE (BALL TOOL)
Na obe strane ove alatke nalaze se sfere ili, bolje rečeno, kuglice. S jedne strane je kuglica od 0,8, a sa druge od 1,5 milimetara. Za razliku od sličnih alatki drugih proizvođača, jedna strana veće sfere (one od 1,5 mm) je izravnata u obliku suze, čime smo konačno dobili odličnu alatku za izradu cvetnih latica od polimerne gline, kao i dobijanje različitih tekstura. Ova alatka je idealna za oblikovanje raznih udubljenja i lukova, a može da se upotrebljava i kod izrade lutaka, recimo za oblikovanje očnih duplji.
ALATKA 3. – ALAT ZA MODELOVANJE (MODELLING TOOL)
S jedne strane ove alatke nalazi se konusno, a sa druge ravano dleto. Oba su izrađena od čvrstog silikona i namenjena su za izradu preciznih detalja na skulpturama, minijaturama, lutkama... S ovom alatkom mogu da se poravnaju neravnine na glini, poput onih nakon bušenja vazdušnih džepova, da se iscrtavaju različiti uzorci, kao i da se obrade oštri uglovi i ivice na nekom komadu nakita.
Četvrtu alatku sam imala priliku da vidim, ali ne i da koristim. Na njoj se s jedne strane nalazi burgijica, a na drugoj metalna kašičica. Šta sve može sa njom da se uradi saznaću kad i vi - tek u aprilu kada stigne na naše tržište, ali sudeći po ove tri alatke s kojima sam imala mogućnost da radim verujem da će i ona biti sjajna.
Sve u svemu, novi FIMO Professional alat od mene dobija čistu desetku. Bez obzira da li ćete na radnom stolu imati samo jednu alatku ili ceo set verujem da će vam mnogo pomoći u radu i otvoriti neke nove kreativne mogućnosti. Priznajem, teška srca se odvajam od alatki koje sam dobila na testiranje i nestrpljivo čekam april da nabavim ceo set. Svaki dinar uložen u ovaj alat će se višestruko isplatiti, pa vam savetujem da već sada počnete da štedite novac za bar jednu od ovih fantastičnih alatki.

2 коментара :

mmm.... said...

Jaooooo! Pa ja jedva čekam da kupim ove medove! :D Jako će mi koristiti za minijature, ali i za određene tehnike. Svaka im čast na dizajnu, baš su se potrudili i dobro posavjetovali sa umjetnicima polimerne gline. Nadam se da će nas u budućnosti obradovati sa još noviteta!!! :D Hvala Anya na ovom obavještenju!

Anya Artesania said...

Nema na čemu draga Selma, zadovoljstvo mi je da podelim moja iskustva o ovom alatu (ali i nekim drugim oblastima)sa drugima.Da, nakon što sam ga isprobala, smatram da će ti ovaj alat biti veoma korisan pri stvaranju tvojih divnih minijaturica. I u pravu si, zaista su se potrudili i dobro posavetovali sa umetnicima polimerne gline, jer je alat napravljen tako da ga možemo koristiti svi, bez obzira na našu umetničku oblast u sferi obrade polimerne gline. I ja se nadam da će nas u budućnosti obradovati sa još ovakih sjajnih noviteta, primerice sa nekim dobrim teksturama. :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

FLICKR

TRANSLATOR

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

POLYMER CLAY PLANET

STUDIO ARTESANIA

STUDIO ARTESANIA
STUDIO ARTESANIA is brand name of mixed media/polymer clay artist and instructor ANDRIJANA KATAVIĆ, aka ANYA ARTESANIA. She's also the creator and curator of Polymer Clay Planet, FIMO ambassador for Serbia, and the member of the first Makin's Clay® Design Team. Her artworks have been published in a book "The Polymer Clay Artist's Guide".