KOLIKO JE VAŽNA KVALITETNA FOTOGRAFIJA?

Svakom umetniku i kreativcu, naročito onom koji želi da posredstvom interneta prodaje svoje kreacije, fotografija je veoma važna. Ona predstavlja naš posao, prvo je što potencijalni kupci vide i na osnovu čega prosuđuju o vrednosti i kvalitetu našeg rada i po čemu nas pamte.
Na društvenim mrežama na kojima sam aktivna nagledala sam se raznoraznih fotografija - od profesionalnih do mrljotina na kojima ni nakon višečasovnog i upornog pokušavanja nisam uspevala da shvatim u šta gledam. Znam, znam... većina umetnika i kreativaca u Srbiji (i zemljama u bližem okruženju) poseduje neki prastari digitalni aparat koji nema mnoštvo opcija koje su nam na raspolaganju na profi aparatima. Ali, čak ni loši aparati nisu (niti ikada mogu biti) opravdanje za te mrljotine.
Kao novinar znam koliko je fotografija važna da bi neka (u ovom slučaju naša kreativna) priča bila potpuna i od samog početka sam se trudila da imam što je moguće bolje fotografije. Daleko od toga da sam ekspert za fotografiju. I, daleko od toga da su moje fotografije vrhunske, naročito one s početka mog predstavljanja na internetu. 
Grešila sam i ja, ali potrudila sam se da vremenom naučim neke stvari koje su mi bile nepoznate, kao i da sebi obezbedim koliko - toliko adekvatne uslove kako bi fotografije mojih radova bile što kvalitetnije. Poštujući od samog početka nekoliko fotografskih pravila uspevala sam da iz moje čuvene Šklopocije izvučem najbolje i da imam relativno dobre fotke, a od kako sam napravila svetlosnu kutiju konačno pravim fotografije kojima sam sasvim zadovoljna.
Ok, znam, može i bolje. I, istina je da i dalje želim da imam profi aparat, pa čak i da pohađam jedan fotografski kurs, ali očito je da i do tada mogu da budem potpuno mirna i zadovoljna fotografijama kojima predstavljam moje radove.
U želji da i vi imate dobre fotografije, pripremila sam još jedan serijal savetodavnih tekstova. Tokom serije 7. SAVETA ZA DOBRE FOTOGRAFIJE svakog utorka podeliću sa vama neka moja saznanja iz oblasti fotografije, a kojima ćete iz vaših (prastarih) aparata uspevati da izvučete maksimum i da se posetiocima vaše stranice i potencijalnim kupcima predstavite u što boljem svetlu.
* Kliknite OVDE za naredni deo

4 komentara:

cy3a said...

Једва чекам тих 7 чланака о фотографији. Доста тога знам, и примењујем, али увек научим нешто ново, што може побољшати квалитет фотографија. Хвала унапред на саветима :)

Anya Artesania said...

Hvala Cy3a! I nema na čemu, zadovoljstvo mi je da podelim svoje znanje. Svesna sam da većina hobista, kreativaca i umetnika mnoge od ovih saveta zna, ali očito ih zaboravljaju, pa sam pomislila da je dobro da napravim mali podsetnik. Pa, čak i za sebe samu. :D Nadam se da će neki od saveta biti novost za tebe ili ti bar dati drugačiji pogled na stvari. :)

Snežana Maricic said...

Veoma sam zahvalna i pratiću tvoje tekstove, jer mi je fotografisanje slaba tačka. Hvala puno!

Anya Artesania said...

Snežana, nema na čemu! Nisam ni ja baš neki ekspert, ali znam po nešto i zadovoljstvo mi je da to malo što znam podelim sa drugima. Nadam se da će ti ovi saveti biti od pomoći i koristi.

 

POLIMERNA GLINA TUTORIJAL

POLIMERNA GLINA TUTORIJAL
U ovom tutorijalu naučićete kako da samostalno napravite šolju i tanjirić od polimerne gline. Ovaj tutorijal obuhvata veoma detaljan tekstualni opis svakog pojedinačnog koraka sa 57 fotografija i pet šablona za precizno isecanje gline. Takođe, tu su i brojni saveti i trikovi koji će vam olakšati rad. Tutorijal podjednako mogu koristiti početnici i iskusniji kreativci i umetnici. Ono što ovaj projekat čini interesantnim jeste da koliko god šolja i tanjirića napravite, svaka od tih kreacija će biti jedinstvena i potpuno drugačija.

POLYMER CLAY TUTORIAL

POLYMER CLAY TUTORIAL
This tutorial will teach you how to make the cup decoration and saucer from polymer clay. This tutorial includes a very detailed textual description of each step, with 57 images and 5 templates for precise clay cutting. Also, there are many tips and tricks that will help you during your work. This tutorial is equally suitable for beginners, as well as for experienced creative people and artists. What makes this project interesting is that, no matter how many cups and saucers you make, each of these creations will be unique and completely different.

ABOUT ME

ABOUT ME
I'm Andrijana Anya Katavic, the face behind Studio Artesania. I'm a journalist by profession, chemist and historian by education and a self-taught applied artist by my own choice (read, for love of art). I have a long-standing career as journalist/editor, and I also write a blog, photograph, design and manufacture usable objects, and hold workshops to teach others how to work with polymer clay and other art materials... Since childhood I've dealt with the various forms of art, I have a lot of experience with pottery and painting, but in recent years I'm mostly focused on polymer clay.