7. SAVETA ZA DOBRE FOTOGRAFIJE (1. deo)

Svakom umetniku i kreativcu, naročito onom koji želi da posredstvom interneta prodaje svoje kreacije, fotografija je veoma važna. Ali, mnogi od nas prave greške koje odbijaju posetioce naših stranica i potencijalne kupce. Svakog utorka podeliću sa vama neka moja saznanja iz oblasti fotografije, a kojima ćete iz vaših (prastarih) foto aparata uspevati da izvučete maksimum i da se posetiocima vaše stranice i potencijalnim kupcima predstavite u što boljem svetlu. I, pre nego počenem da glumim Dragu Savetu, moram prvo da se izvinim zbog kvaliteta fotografija koje ćete videti u tekstovima iz ovog serijala. Fotografije su namerno loše, kako bi čitaoci mogli da na primerima vide neke od najčešćih greška. Pa, da krenemo:
PODLOGA
Podloga mora biti jednobojna. Moj izbor od početka je bila bela podloga, jer pojedini komadi od polimerne gline na njoj najbolje dolaze do izražaja. Možete odabrati i crnu podlogu, mada je ona više za profesionalnu, nego za amatersku fotografiju. A, naše fotografije, koliko god da su kvalitetne, ipak su amaterske. Takođe, u igri su i podloge u svetlijim nijansama smeđe ili plave. Najbolje je da odabrete nekoliko komada nakita i fotografišete ih na različitim jednobojnim podlogama. Tako ćete otkriti koja je podloga za vaše kreacije najbolje rešenje, kao i kako se u odnosu na nju ponaša vaš foto aparat. Kao podloga može vam poslužiti hamer papir ili parče tkanine, pa čak i neka stara (recimo, bela) košulja. Važno je da tekstura podloge nije prenaglašena i da nije previše sjajna. Ako koristite tkaninu/staru košulju, pobrinite se da je čista i ispeglana, kao i da vam se na fotografijama ne primećuju šavovi ili dugmići.
(NE)DOBRI PRIMERI
Izbegavajte sjajne i šarene podloge i nikako ne fotografišite rad postavljen na tkaninu sa dezenom, na stranicu nekog modnog časopisa ili na raznobojni papir za pakovanje poklona, jer ćete na taj način skrenuti pažnju posmatrača sa vašeg rada. Posmatračev pogled će konstatno skretati prema tom šarenilu, a vašu kreaciju će zapaziti samo krajičom oka, onako na blic. Još ako taj šareniš nije adekvatno osvetljen (kao što je slučaj na prvoj pokaznoj fotografiji), definitivno ste u problemu. Posmatrač će od svega, upamtiti samo to da je na vašoj stranici video šarenu mrljotinu. I sigurno sledeći put neće kliknuti na vaš link. Budite iskreni i recite, da li biste vi, nakon što ste videli ovakvu fotografiju, kupili ovaj privezak? Ja definitivno ne bih. A, pravo da vam kažem, posumnjala bih i u kvalitet izrade. 
Na pri pogled druga pokazna fotografija izgleda zadovoljavajuće, zar ne!? Ali, priznajte, nakon manje od 10 sekundi gledanja u nju pogled vam je vrlo brzo odlutao sa rada. Privezak i detalje na njemu skoro da niste ni videli, iako je pozadina odgovarajuće (bele) boje. Stvar je u tome da podloga ima upečatljivu teksturu i čak i da kadrirate fotografiju i zumirate rad posmatračev pogled ne bi obratio mnogo pažnje na ono što želite da predstavite, u ovom slučaju privezak. Zato, izbegavajte podloge sa upečatljivom teksturom, jer će i one odvlačiti pažnju sa vašeg rada.
* Kliknite OVDE za prethodni deo
* Kliknite OVDE za naredni deo

6 komentara:

Negoslava Stanojevic said...

Zanimljivi saveti, čak i za nas, koji nismo umetnici.

Anya Artesania said...

Hvala Negoslava, drago mi je da ti su ti ovi saveti zanimljivi. Možda ti neki od njih bude koristio da imaš još bolje fotografije od dosadašnjih na tvom blogu. :*

mmm.... said...

Hahahahahhaa... Jesi našla pozadinu za ovo svaka čast! Rad ti je super, ali ga nikad ne bih kupila da sam ga vidjela na ovoj pozadini! :D Super si ovo dočarala! Što se tiće pozadine meni su bijela i crna najbolje, s tim da crnu još nisam probala ali budem čim naučim neke detalje u programima za nakit.

Anya Artesania said...

Selma, drago mi je da sam te nasmejala. Zamisli još da je i rad šaren kao pozadina... E, to bi tek bila prava pokazna fotka. :D Na žalost, ovakvih šarenih fotki ima na sve strane, znaš i sama. :)
Inače, eksperimentisala sam sa crnom podlogom, ali neću je upotrebljavati dok ne nabavim profi aparat.

cy3a said...

Јаој, избор подлоге... Права ноћна мора! Не користим стриктно белу, већ гледам да боја подлоге буде у контрасту са објектом који фотографишем. Само још да порадим на текстури :)

Anya Artesania said...

Cy3a, podloga ne mora nužno biti bela, ali za moje kreacija to je idealna podloga za sada. Važno je da je jednobojna, da nije bleštava i da joj tekstura nije prenaglašena. Inače, po mom skromnom mišljenju, ali i po preporuci profi fotografa, bela podloga je najbolja za postizanje kontrasta, čak i onda kad fotografišeš nešto belo. Jeste smešno, ali...
Najbolje je, kako sam napisala i u tekstu, da eksperimentišeš i isprobaš nekoliko različitih kreacija na nekoliko različitih podloga, sve dok ne nađeš onu koja je za tvoje radove najbolja. I onda se drži toga, pa ti podloga više neće biti noćna mora. :D

 

POLIMERNA GLINA TUTORIJAL

POLIMERNA GLINA TUTORIJAL
U ovom tutorijalu naučićete kako da samostalno napravite šolju i tanjirić od polimerne gline. Ovaj tutorijal obuhvata veoma detaljan tekstualni opis svakog pojedinačnog koraka sa 57 fotografija i pet šablona za precizno isecanje gline. Takođe, tu su i brojni saveti i trikovi koji će vam olakšati rad. Tutorijal podjednako mogu koristiti početnici i iskusniji kreativci i umetnici. Ono što ovaj projekat čini interesantnim jeste da koliko god šolja i tanjirića napravite, svaka od tih kreacija će biti jedinstvena i potpuno drugačija.

POLYMER CLAY TUTORIAL

POLYMER CLAY TUTORIAL
This tutorial will teach you how to make the cup decoration and saucer from polymer clay. This tutorial includes a very detailed textual description of each step, with 57 images and 5 templates for precise clay cutting. Also, there are many tips and tricks that will help you during your work. This tutorial is equally suitable for beginners, as well as for experienced creative people and artists. What makes this project interesting is that, no matter how many cups and saucers you make, each of these creations will be unique and completely different.

ABOUT ME

ABOUT ME
I'm Andrijana Anya Katavic, the face behind Studio Artesania. I'm a journalist by profession, chemist and historian by education and a self-taught applied artist by my own choice (read, for love of art). I have a long-standing career as journalist/editor, and I also write a blog, photograph, design and manufacture usable objects, and hold workshops to teach others how to work with polymer clay and other art materials... Since childhood I've dealt with the various forms of art, I have a lot of experience with pottery and painting, but in recent years I'm mostly focused on polymer clay.