7. SAVETA ZA DOBRE FOTOGRAFIJE (2. deo)

Svakom umetniku i kreativcu, naročito onom koji želi da posredstvom interneta prodaje svoje kreacije, fotografija je veoma važna. Ali, mnogi od nas prave greške koje odbijaju posetioce naših stranica i potencijalne kupce. I ovog utorka podeliću sa vama neka moja saznanja iz oblasti fotografije, a kojima ćete iz vaših (prastarih) foto aparata uspevati da izvučete maksimum i da se posetiocima vaše stranice i potencijalnim kupcima predstavite u što boljem svetlu. Još jednom se izvinjavam zbog kvaliteta fotografija u okviru ovog serijala. Fotografije su namerno loše, kako bi čitaoci mogli da na konkretnim primerima vide neke od najčešćih greška. Pa, da krenemo:
OSVETLJENJE
Ukoliko nemate svetlosnu kutiju (u nekom od narednih postova objasniću vam kako da je bez mnogo muke i sa vrlo malo ulaganja veoma brzo napravite), fotografišite svoje kreacije pored prozora. Najbolje je da fotografišete ujutro (u period od 8 do 11 sati - odličan termin za sva godišnja doba) ili predveče (oko 17 časova - termin odličan za leto) kada sunčevo svetlo nije jako i direktno. Tokom tmurnih i kišnih dana kao dodatno osvetljenje možete upotrebiti stonu lampu i to tako što ćete sijalicu sakriti papirom za pečenje. Ovaj papir će vam poslužiti kao filter i sprečiće sijalično svetlo da preterano obasja vaš rad, a opet će uz ono koje dopire kroz prozor dati dovoljno svetlosti za prihvatljivu fotografiju. Da bi vam ruke bile slobodne, najbolje je da papir fiksirate za lampu pomoću lepljive trake. Nakon fotografisanja obavezno uklonite papir sa lampe kako biste sprečili eventualni požar. Isti papir možete upotrebljavati nekoliko puta, s tim da ga čuvate na nekom mestu gde ne može da se izgužva.
(NE)DOBRI PRIMERI
Izbegavajte fotografisanje vaših kreacija noću, pod običnim kućnim osvetljenjem. Nikako ne koristite blic, a ako baš ne možete da se strpite do jutra i hitno morate da fotografišete nešto uveče, onda se potrudite da što pre napravite svetlosnu kutiju. Fotografije nastale uveče pod kućnim osvetljenjem su pretamne, a još ako koristite blic na njima se pojavi nekakav čudan odsjaj koji nikakva naknadna obrada fotografije ne može ukloniti. Čak i u slučaju da koristite jednobojnu podlogu kao što sam uradila na drugoj pokaznoj fotografiji.
* Kliknite OVDE za prethodni deo
* Kliknite OVDE za naredni deo

2 komentara:

MarijaJ said...

Odlični saveti! Takođe sam se dugo mučila sa fotografisanjem, a veoma često nisam ni objavljivala, jer nisam bila zadovoljna izgledom. Uglavnom sam fotkala uveče pod kućnim osvetljenjem. Sada to radim kao što ste naveli, pored prozora sa belim ili svetlo žutim hamerom kao podlogom, ili tamnijim, ako mi je rad svetle boje. Mnoooogo je bolje! I planiram uskoro da napravim tu svetlosnu kutiju, videla sam već negde objašnjenje, ali sačekaću Vaše... =)

Anya Artesania said...

Hvala Marija! Drago mi je da ste vremenom naučili neke cake i da ih primenjujete. Hvala vam što pratite ove moje Draga Saveta tekstove i nadam se da će Vam neki od njih biti od pomoći i da ćete iz njih naučiti i nešto novo. Svetlosna kutija je spas i preporučujem Vam da je obavezno napravite, a ja ću nastojati da način na koji sam izradila svoju pokažem vrlo brzo kako biste što pre krenuli u akciju.

 

POLIMERNA GLINA TUTORIJAL

POLIMERNA GLINA TUTORIJAL
U ovom tutorijalu naučićete kako da samostalno napravite šolju i tanjirić od polimerne gline. Ovaj tutorijal obuhvata veoma detaljan tekstualni opis svakog pojedinačnog koraka sa 57 fotografija i pet šablona za precizno isecanje gline. Takođe, tu su i brojni saveti i trikovi koji će vam olakšati rad. Tutorijal podjednako mogu koristiti početnici i iskusniji kreativci i umetnici. Ono što ovaj projekat čini interesantnim jeste da koliko god šolja i tanjirića napravite, svaka od tih kreacija će biti jedinstvena i potpuno drugačija.

POLYMER CLAY TUTORIAL

POLYMER CLAY TUTORIAL
This tutorial will teach you how to make the cup decoration and saucer from polymer clay. This tutorial includes a very detailed textual description of each step, with 57 images and 5 templates for precise clay cutting. Also, there are many tips and tricks that will help you during your work. This tutorial is equally suitable for beginners, as well as for experienced creative people and artists. What makes this project interesting is that, no matter how many cups and saucers you make, each of these creations will be unique and completely different.

ABOUT ME

ABOUT ME
I'm Andrijana Anya Katavic, the face behind Studio Artesania. I'm a journalist by profession, chemist and historian by education and a self-taught applied artist by my own choice (read, for love of art). I have a long-standing career as journalist/editor, and I also write a blog, photograph, design and manufacture usable objects, and hold workshops to teach others how to work with polymer clay and other art materials... Since childhood I've dealt with the various forms of art, I have a lot of experience with pottery and painting, but in recent years I'm mostly focused on polymer clay.