7. SAVETA ZA DOBRE FOTOGRAFIJE (4. deo)

Svakom umetniku i kreativcu, naročito onom koji želi da posredstvom interneta prodaje svoje kreacije, fotografija je veoma važna. Ali, mnogi od nas prave greške koje odbijaju posetioce naših stranica i potencijalne kupce. I ovog utorka podeliću sa vama neka moja saznanja iz oblasti fotografije, a kojima ćete iz vaših (prastarih) foto aparata uspevati da izvučete maksimum i da se posetiocima vaše stranice i potencijalnim kupcima predstavite u što boljem svetlu. Još jednom se izvinjavam zbog kvaliteta fotografija u okviru ovog serijala. Fotografije su namerno loše, kako bi čitaoci mogli da na konkretnim primerima vide neke od najčešćih greška. Pa, da krenemo:
OBAVEZNO BRISANJE
Nakon prebacivanja fotografija sa aparata na kompjuter, prvo što treba da uradite je da izbrišete sve zamućene fotografije. Takve fotografije nikakva obrada ne može da spase, pa je najbolje da ih se odmah rešite. Ukoliko su vam sve fotografije koje ste napravili mutne ili niste zadovoljni onima koje su preostale nakon brisanja, bolje je da ponovite snimanje nego da objavljujete fotke na kojima se ništa ne vidi. Takođe, izbegavajte da vaše kreacije fotografišete mobilnim telefonom. Jer, iako na telefonu fotografija izgleda dobro, ne znači da će dobro izgledati i na kompjuterskom ekranu.
(NE)DOBRI PRIMERI
Prva pokazna fotografija napravljena je mobilnim telefonom i na njemu izgleda prilično dobro. Ali, nakon prebacivanja na kompjuter očigledno je da je fotografija premutna. Posmatrač može samo da nagađa šta sam fotografisala. Čak i u slučaju da pogodi, sigurno je da neće kupiti prikazani privezak, kao i da ubuduće definitivno neće svraćati na moju stranicu.
Na drugoj pokaznoj fotografiji je prikazan klasičan primer početničke greške, kakve, na žalost, često viđamo na internetu. Čak i da posmatrač zanemari šarenu pozadinu i tamninu same fotografije, činjenica je da je fotka toliko mutna da se privezak uopšte ne vidi. Bez obzira koliko je vaš rad lep i kvalitetan, sa ovakvom fotografijom samo ćete da oterate potencijalne kupce.
* Kliknite OVDE za prethodni deo
* Kliknite OVDE za naredni deo

0 komentara:

 

POLIMERNA GLINA TUTORIJAL

POLIMERNA GLINA TUTORIJAL
U ovom tutorijalu naučićete kako da samostalno napravite šolju i tanjirić od polimerne gline. Ovaj tutorijal obuhvata veoma detaljan tekstualni opis svakog pojedinačnog koraka sa 57 fotografija i pet šablona za precizno isecanje gline. Takođe, tu su i brojni saveti i trikovi koji će vam olakšati rad. Tutorijal podjednako mogu koristiti početnici i iskusniji kreativci i umetnici. Ono što ovaj projekat čini interesantnim jeste da koliko god šolja i tanjirića napravite, svaka od tih kreacija će biti jedinstvena i potpuno drugačija.

POLYMER CLAY TUTORIAL

POLYMER CLAY TUTORIAL
This tutorial will teach you how to make the cup decoration and saucer from polymer clay. This tutorial includes a very detailed textual description of each step, with 57 images and 5 templates for precise clay cutting. Also, there are many tips and tricks that will help you during your work. This tutorial is equally suitable for beginners, as well as for experienced creative people and artists. What makes this project interesting is that, no matter how many cups and saucers you make, each of these creations will be unique and completely different.

ABOUT ME

ABOUT ME
I'm Andrijana Anya Katavic, the face behind Studio Artesania. I'm a journalist by profession, chemist and historian by education and a self-taught applied artist by my own choice (read, for love of art). I have a long-standing career as journalist/editor, and I also write a blog, photograph, design and manufacture usable objects, and hold workshops to teach others how to work with polymer clay and other art materials... Since childhood I've dealt with the various forms of art, I have a lot of experience with pottery and painting, but in recent years I'm mostly focused on polymer clay.