7. SAVETA ZA DOBRE FOTOGRAFIJE (4. deo)

Svakom umetniku i kreativcu, naročito onom koji želi da posredstvom interneta prodaje svoje kreacije, fotografija je veoma važna. Ali, mnogi od nas prave greške koje odbijaju posetioce naših stranica i potencijalne kupce. I ovog utorka podeliću sa vama neka moja saznanja iz oblasti fotografije, a kojima ćete iz vaših (prastarih) foto aparata uspevati da izvučete maksimum i da se posetiocima vaše stranice i potencijalnim kupcima predstavite u što boljem svetlu. Još jednom se izvinjavam zbog kvaliteta fotografija u okviru ovog serijala. Fotografije su namerno loše, kako bi čitaoci mogli da na konkretnim primerima vide neke od najčešćih greška. Pa, da krenemo:
OBAVEZNO BRISANJE
Nakon prebacivanja fotografija sa aparata na kompjuter, prvo što treba da uradite je da izbrišete sve zamućene fotografije. Takve fotografije nikakva obrada ne može da spase, pa je najbolje da ih se odmah rešite. Ukoliko su vam sve fotografije koje ste napravili mutne ili niste zadovoljni onima koje su preostale nakon brisanja, bolje je da ponovite snimanje nego da objavljujete fotke na kojima se ništa ne vidi. Takođe, izbegavajte da vaše kreacije fotografišete mobilnim telefonom. Jer, iako na telefonu fotografija izgleda dobro, ne znači da će dobro izgledati i na kompjuterskom ekranu.
(NE)DOBRI PRIMERI
Prva pokazna fotografija napravljena je mobilnim telefonom i na njemu izgleda prilično dobro. Ali, nakon prebacivanja na kompjuter očigledno je da je fotografija premutna. Posmatrač može samo da nagađa šta sam fotografisala. Čak i u slučaju da pogodi, sigurno je da neće kupiti prikazani privezak, kao i da ubuduće definitivno neće svraćati na moju stranicu.
Na drugoj pokaznoj fotografiji je prikazan klasičan primer početničke greške, kakve, na žalost, često viđamo na internetu. Čak i da posmatrač zanemari šarenu pozadinu i tamninu same fotografije, činjenica je da je fotka toliko mutna da se privezak uopšte ne vidi. Bez obzira koliko je vaš rad lep i kvalitetan, sa ovakvom fotografijom samo ćete da oterate potencijalne kupce.
* Kliknite OVDE za prethodni deo
* Kliknite OVDE za naredni deo

0 коментара :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

FLICKR

TRANSLATOR

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

POLYMER CLAY PLANET

STUDIO ARTESANIA

STUDIO ARTESANIA
STUDIO ARTESANIA is brand name of mixed media/polymer clay artist and instructor ANDRIJANA KATAVIĆ, aka ANYA ARTESANIA. She's also the creator and curator of Polymer Clay Planet, FIMO ambassador for Serbia, and the member of the first Makin's Clay® Design Team. Her artworks have been published in a book "The Polymer Clay Artist's Guide".