7. SAVETA ZA DOBRE FOTOGRAFIJE (BONUS)

Tokom ovog serijala svakog utorka delila sam sa vama neka moja saznanja iz oblasti fotografije, a za kraj sam pripremila još jedan - bonus - savet. Nadam se da su vam ovi saveti bili od koristi i da će vam pomoći da se posetiocima vaših stranica i potencijalnim kupcima predstavite u što boljem svetlu. Takođe, još jednom se izvinjavam zbog kvaliteta fotografija u okviru ovog serijala, koje su namerno loše, kako bi čitaoci mogli da na konkretnim primerima vide neke od najčešćih greška.
OBRADA
Većini fotogafija, čak i onima napravljenim u svetlosnoj kutiji sa odličnim aparatom, potrebna je dodatna obrada u nekom od foto programa. Najčešće je potrebno samo malo podesiti ekspoziciju i izbalansirati nivo svetlosti. Za to ne morate biti ekspert za PhotoShop, niti je potrebno da znate kako da retuširate fotografiju. Podešavanje ekspozicije i balansiranje osvetljenja možete veoma lako i brzo obaviti i u nekom od internet programa za obradu fotografija. Preporučujem PicMonkey, koji nudi mnoštvo osnovnih, ali i naprednih opcija za obradu fotografija. Ovaj program je jednostavan za rad i vrlo brzo i lako ćete dovesti vaše fotografije do savršenstva. Još jedna prednost je što je dostupan u svakom momentu gde god da se nalazite (pod uslovom da imate internet konekciju). Više o PicMonckey možete saznati ovde, a ranije sam pisala i o još nekim internet programima za obradu fotografija, pa ako vas interesuje pročitajte i taj tekst
(NE)DOBRI PRIMERI
Mnogi stariji digitalni fotoaparati nemaju opciju white balance (poput moje drage Šklopocije), pa fotografije izgledaju neprirodno tamne, iako su napravljene u svetlosnoj kutiji i na jednobojnoj (svetloj) podlozi. Ovakve fotografije, što možete videti na pokaznoj fotografiji, iako ne izgledaju loše, nisu baš reprezentativne, ali na žalost često ih viđamo na raznim sajtovima i društvenim mrežama. Uz minimalno podešavanje ekspozicije i osvetljenosti, za što je potrebno vrlo malo vremena, lako je doći do predivne fotografijePicMonkey nudi mogućnost automatskog podešavanja ovih opcija, ali ponekad će biti potrebno i da ih sami ručno podesite. Tada vodite računa da ne preterate sa obradom i imajte na umu da vam je cilj da vaša kreacija izgleda prirodno, odnosno onako kako izgleda dok gledate u nju.  
NAPOMENA: Uvek tokom fotografisanja i obrade fotografije imajte na umu da potencijalni kupac nije došao na našu stranicu da bi se divio našem igranju sa raznim opcijama nekog od programa za obradu fotografija, već da vidi šta novo imamo u ponudi i kako taj novi predmet izgleda. S obzirom da ne može fizički da ga opipa i pogleda sa svih strana, naše fotografije bi trebalo da posmatraču (koji može biti i potencijalni kupac) pruže osećaj kao da prikazani predmet drži u ruci. Stoga fotografija mora biti što jednostavnija i svedenija, bez skretača pažnje, a opet dovoljno kvalitetna da potencijalni kupac nakon što pregleda naše fotke poželi da poseduje predstavljeni predmet.
* Kliknite OVDE za prethodni deo 
* Kliknite OVDE za uvodni deo 

0 коментара :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

FLICKR

TRANSLATOR

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

POLYMER CLAY PLANET

STUDIO ARTESANIA

STUDIO ARTESANIA
STUDIO ARTESANIA is brand name of mixed media/polymer clay artist and instructor ANDRIJANA KATAVIĆ, aka ANYA ARTESANIA. She's also the creator and curator of Polymer Clay Planet, FIMO ambassador for Serbia, and the member of the first Makin's Clay® Design Team. Her artworks have been published in a book "The Polymer Clay Artist's Guide".