NOVINE NA BLOGU

Od kako sam pre neku godinu počela sa pisanjem bloga želela sam da uvedem nekoliko stalnih rubrika, ali stari dizaj to nije dozvoljavao. Moj blog je nedavno dobio potpuno novi izgled i konačno su nakon podužeg sređivanja (usklađivanja sa novim dizajnom) postova, fotografija i podešavanja stvoreni uslovi za pokretanje pomenutih rubrika. One možda nisu u direktnoj vezi sa polimernom glinom, ali se bave temama koje su bitne većini umetnika i kreativaca, pa tako i meni. Verovatno ste već uočili neke od tih novih rubrika, pa je red da objasnim zašto su baš one na blogu. I ne zamerite mi ukoliko u početku, dok ova priča sa rubrikama ne zaživi u potpunosti, budem pravila neke greške, kao i ako u budućnosti budem promenila neku od rubrika. 
PROJECT OF THE WEEK(END)
Iako je polimerna glina osnovni materijal s kojim (trenutno) radim, veliki sam ljubitelj DIY (Do It Yourself ili, po srpski, Uradi sam) projekata. Po prirodi sam veliki radoznalko, a i od roditelja sam nasledila kreativnu crtu (mama odlično šije, hekla i štrika, a tatin dugogodišnji hobi je drvodeljstvo), pa je sasvim logično što volim da širim znanje na razne umetničke i zanatske oblasti - od toga kako napraviti svećnjak ili ukrasnu kutiju, do toga kako napraviti sladoled ili policu za knjige. Moj bookmarks je prepun takvih projekata i mnogi od njih su mi veoma koristili pri uređenju stana ili u situacijama kada mi banu nenajavljeni gosti pa treba na brzinu pripremiti neku ukusnu grickalicu. Zato ću u ovoj rubrici jednom sedmično da sa vama podelim neki od tih projekata. Projekti će biti iz raznih oblasti, poput izrade dekorativnih predmeta, reciklaže, kulinarstva... Verujem da će vam koristi, ako ništa drugo ono makar kao ideja za neki samo vaš projekat.
JEWELRY 101
Izrada nakita od polimerne gline ne podrazumeva samo poznavanje određenih tehnika za obradu ovog materijala, već zahteva i makar osnovno poznavanje tehnika i neophodnog alata iz nekih drugih oblasti nakitarstva. Jer, nakon što izradimo perlice ili privezak od polimerne gline, treba znati kako ih spojiti u smisleni komad nakita. Za to nam je potrebno poznavanje osnova perličarenja (beadworking), rada sa žicom, obrade metala (metalsmithing)... Većinu tih (osnovnih) tehnika sam naučila sama, čitajući razne blogove i knjige, gledajući video klipove i uporno radeći. Učenje je iziskivalo sate i sate provedene u traganju za adekvatnim uputstvima o alatima, materijalima i tehnikama, kao i sate i sate praktičnog rada kako bih naučeno dobro izvežbala i kasnije bez mnogo razmišljanja i muke primenila u praksi. Kada sam počela da izrađujem nakit, iako sam imala dugogodišnje iskustvo iz raznih oblasti umetnosti (slikarstva, vajarstva, grnčarstva...), često mi se dešavalo da ideju koju sam imala ne mogu da sprovedem u delo jer nisam imala pojma o radu sa žicom ili perličarenju. Morala sam i da naučim (i još učim) mnogo toga o samom spajanju nakita, kao i o alatu i materijalu koji se za to upotrebljava. Samo da znate, u to vreme za mene su karabinjeri bili italijanski policajaci i nikako mi nije bilo jasno kakve veze oni imaju sa zatvaranjem ogrlica. :)
Da ne biste, ukoliko ste početnik, gubili sate u potrazi za adekvatnim uputstvima, već da odmah to vreme iskoristile za vežbanje i rad, kao i da ne biste trošili novac na skup, ali u suštini nepotreban alat, u ovoj rubrici ću sa vama podeliti sve ono što je meni pomoglo da savladam i unapredim izradu nakita. Ujedno, verujem da će uputstva (a biće tu upustava iz raznih oblasti nakitarstva, pa i onih u vezi sa polimernom glinom) koja budem objavljivala biti i dobar podsetnik za iskusne nakitare. Znam da će meni dobro doći da obnovim gradivo, a i sigurno ću u ovom procesu naučiti i nešto novo. :)

1 коментара :

mmm.... said...

Radujem se ovim rubrikama, a posebno ovoj o nakitarstvu! ♥

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

FLICKR

TRANSLATOR

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

POLYMER CLAY PLANET

STUDIO ARTESANIA

STUDIO ARTESANIA
STUDIO ARTESANIA is brand name of mixed media/polymer clay artist and instructor ANDRIJANA KATAVIĆ, aka ANYA ARTESANIA. She's also the creator and curator of Polymer Clay Planet, FIMO ambassador for Serbia, and the member of the first Makin's Clay® Design Team. Her artworks have been published in a book "The Polymer Clay Artist's Guide".