NOVINE NA BLOGU

Od kako sam pre neku godinu počela sa pisanjem bloga želela sam da uvedem nekoliko stalnih rubrika, ali stari dizaj to nije dozvoljavao. Moj blog je nedavno dobio potpuno novi izgled i konačno su nakon podužeg sređivanja (usklađivanja sa novim dizajnom) postova, fotografija i podešavanja stvoreni uslovi za pokretanje pomenutih rubrika. One možda nisu u direktnoj vezi sa polimernom glinom, ali se bave temama koje su bitne većini umetnika i kreativaca, pa tako i meni. Verovatno ste već uočili neke od tih novih rubrika, pa je red da objasnim zašto su baš one na blogu. I ne zamerite mi ukoliko u početku, dok ova priča sa rubrikama ne zaživi u potpunosti, budem pravila neke greške, kao i ako u budućnosti budem promenila neku od rubrika. 
PROJECT OF THE WEEK(END)
Iako je polimerna glina osnovni materijal s kojim (trenutno) radim, veliki sam ljubitelj DIY (Do It Yourself ili, po srpski, Uradi sam) projekata. Po prirodi sam veliki radoznalko, a i od roditelja sam nasledila kreativnu crtu (mama odlično šije, hekla i štrika, a tatin dugogodišnji hobi je drvodeljstvo), pa je sasvim logično što volim da širim znanje na razne umetničke i zanatske oblasti - od toga kako napraviti svećnjak ili ukrasnu kutiju, do toga kako napraviti sladoled ili policu za knjige. Moj bookmarks je prepun takvih projekata i mnogi od njih su mi veoma koristili pri uređenju stana ili u situacijama kada mi banu nenajavljeni gosti pa treba na brzinu pripremiti neku ukusnu grickalicu. Zato ću u ovoj rubrici jednom sedmično da sa vama podelim neki od tih projekata. Projekti će biti iz raznih oblasti, poput izrade dekorativnih predmeta, reciklaže, kulinarstva... Verujem da će vam koristi, ako ništa drugo ono makar kao ideja za neki samo vaš projekat.
JEWELRY 101
Izrada nakita od polimerne gline ne podrazumeva samo poznavanje određenih tehnika za obradu ovog materijala, već zahteva i makar osnovno poznavanje tehnika i neophodnog alata iz nekih drugih oblasti nakitarstva. Jer, nakon što izradimo perlice ili privezak od polimerne gline, treba znati kako ih spojiti u smisleni komad nakita. Za to nam je potrebno poznavanje osnova perličarenja (beadworking), rada sa žicom, obrade metala (metalsmithing)... Većinu tih (osnovnih) tehnika sam naučila sama, čitajući razne blogove i knjige, gledajući video klipove i uporno radeći. Učenje je iziskivalo sate i sate provedene u traganju za adekvatnim uputstvima o alatima, materijalima i tehnikama, kao i sate i sate praktičnog rada kako bih naučeno dobro izvežbala i kasnije bez mnogo razmišljanja i muke primenila u praksi. Kada sam počela da izrađujem nakit, iako sam imala dugogodišnje iskustvo iz raznih oblasti umetnosti (slikarstva, vajarstva, grnčarstva...), često mi se dešavalo da ideju koju sam imala ne mogu da sprovedem u delo jer nisam imala pojma o radu sa žicom ili perličarenju. Morala sam i da naučim (i još učim) mnogo toga o samom spajanju nakita, kao i o alatu i materijalu koji se za to upotrebljava. Samo da znate, u to vreme za mene su karabinjeri bili italijanski policajaci i nikako mi nije bilo jasno kakve veze oni imaju sa zatvaranjem ogrlica. :)
Da ne biste, ukoliko ste početnik, gubili sate u potrazi za adekvatnim uputstvima, već da odmah to vreme iskoristile za vežbanje i rad, kao i da ne biste trošili novac na skup, ali u suštini nepotreban alat, u ovoj rubrici ću sa vama podeliti sve ono što je meni pomoglo da savladam i unapredim izradu nakita. Ujedno, verujem da će uputstva (a biće tu upustava iz raznih oblasti nakitarstva, pa i onih u vezi sa polimernom glinom) koja budem objavljivala biti i dobar podsetnik za iskusne nakitare. Znam da će meni dobro doći da obnovim gradivo, a i sigurno ću u ovom procesu naučiti i nešto novo. :)

1 komentara:

mmm.... said...

Radujem se ovim rubrikama, a posebno ovoj o nakitarstvu! ♥

 

POLIMERNA GLINA TUTORIJAL

POLIMERNA GLINA TUTORIJAL
U ovom tutorijalu naučićete kako da samostalno napravite šolju i tanjirić od polimerne gline. Ovaj tutorijal obuhvata veoma detaljan tekstualni opis svakog pojedinačnog koraka sa 57 fotografija i pet šablona za precizno isecanje gline. Takođe, tu su i brojni saveti i trikovi koji će vam olakšati rad. Tutorijal podjednako mogu koristiti početnici i iskusniji kreativci i umetnici. Ono što ovaj projekat čini interesantnim jeste da koliko god šolja i tanjirića napravite, svaka od tih kreacija će biti jedinstvena i potpuno drugačija.

POLYMER CLAY TUTORIAL

POLYMER CLAY TUTORIAL
This tutorial will teach you how to make the cup decoration and saucer from polymer clay. This tutorial includes a very detailed textual description of each step, with 57 images and 5 templates for precise clay cutting. Also, there are many tips and tricks that will help you during your work. This tutorial is equally suitable for beginners, as well as for experienced creative people and artists. What makes this project interesting is that, no matter how many cups and saucers you make, each of these creations will be unique and completely different.

ABOUT ME

ABOUT ME
I'm Andrijana Anya Katavic, the face behind Studio Artesania. I'm a journalist by profession, chemist and historian by education and a self-taught applied artist by my own choice (read, for love of art). I have a long-standing career as journalist/editor, and I also write a blog, photograph, design and manufacture usable objects, and hold workshops to teach others how to work with polymer clay and other art materials... Since childhood I've dealt with the various forms of art, I have a lot of experience with pottery and painting, but in recent years I'm mostly focused on polymer clay.