JEDAN EKSTRUDER + DVE KOMPANIJE = MADE IN CHINA

Kao profesionalni umetnik u konstantnoj sam potrazi za novim alatom. Ta misija uopšte nije laka i jednostavna, jer većinu alata za rad sa polimernom glinom mogu da nabavim samo u inostranstvu. Uz ogromne popratne troškove (poštarina, ponekad carina i slično) pita me veoma često košta skuplje od tepsije. Zato sam se veoma obradovala kada je Staedtler najavio početak proizvodnje ekstrudera (i još nekih alatki za modelovanje), jer sam znala da ću zahvaljujući njihovom zastupniku za Srbiju - kompaniji Tropic Trade, bar nešto od alata moći kupiti u bilo kojoj beogradskoj prodavnici sa umetničkim materijalom.
Tokom jednog od tih mojih istraživanja interneta u nastojanju da do željene alatke (tragala sam za nečim što nema veze sa ekstruderom) dođem na što jednostavniji i jeftiniji način (prvenstveno imajući u vidu da me poštarina ne odere) pregledavala sam jedan američki sajt i iznenadila se kada sam na njemu ugledala fotografiju njihovog alata koji su, kako tamo piše, na tržište pustili s kraja prošle godine. Na fotografiji se nalazio ekstruder identičan onom koji je nedavno počeo da proizvodi Staedtler. Razlika je u tome što na centralnom delu ekstrudera sa fotografije piše Walnut Hollow, a na onome koji stoji na mom stolu Staedtler Fimo Professional. Istina, pakovanje se pomalo razlikuje - Walnut Hollow ekstruder je najčešće smešten u belu (mada, ponekad i u crnu) kutiju sa svetlo plavom kartonskom ambalažom, a Staedtler u crnoj kutiji i crnoj kartonskoj ambalaži. 
Takođe, Staedtler uz ekstruder kupcima poklanja jedan on nožića iz njihovog asortimana, kao i brošuru sa kraćim uputstvima za četiri tehnike koje se mogu napraviti ovim alatom. Sve ostalo je potpuno identično - izgled i veličina ekstrudera, delovi, diskovi (u obliku i promeru), pa čak i fotografije i uputstvo na kartonskoj ambalaži.
Zaintrigirana, odmah sam kontaktirala obe kompanije, ali do sada nisam dobila odgovore na moje mejlove. Takođe, interesantno mi je i to što američka kompanija u asortimanu ima i nekoliko dodataka za njihov ekstruder, primerice diskove većeg promera u obliku kocke, kruga, leptira, cveta i srca, kao i adapter koji se navrće na ekstruder i na koji se ovi veliki diskovi postavljaju.
Tu je i paket rezervnih gumica za ekstruder, kao i stoni držač za ovu alatku koji korisnicima znatno olakšava posao. Kako bih rado da posedujem ove dodatke pitala sam u Walnut Hollow da li primaju narudžbine iz Srbije, ali sam i tu ostala uskraćena za odgovor. 
U pismu upućenom kompaniji Staedtler, pitala sam ih da li nameravaju i kada da u svoj asortiman uvrste ove proizvode, ali ni od njih odgovor još nije stigao.
S obzirom da na oba ekstrudera piše da su proizvedena u Kini, pretpostavljam da Walnut Hollow (na kom piše Made in China) i Staedtler (gde piše Made in PRC - People Republic China) imaju nekakav sporazum sa tom NN kineskom fabrikom oko proizvodnje identičnog proizvoda za dva različita tržišta - evopsko koje će pokriti Staedtler i američko koje će pokriti Walnut Hollow. No, ovo je samo moja pretpostavka i ne mora da znači da sam u pravu. Znaćemo pouzdano i tačno ako i kada budem dobila odgovor iz ovih kompanija.

2 коментара :

mmm.... said...

E, svašta! Da i ovo vidim. Baš me interesuje da li pločice ovog Walnut Hollow extrudera mogu u ovaj Fimov? Sviđaju mi se motivi cvjetića i srca. Nadam se da će ti odgovoriti na mail čim prije, baš me interesuje!

Anya Artesania said...

Selma, diskovi koji dolaze u kutiji zajedno sa ekstruderom (bilo Fimovim, bilo Walnut-ovim) su potpuno identični u izgledu i promeru, što će reći da apsoluno odgovaraju ekstuderu druge kompanije. Čak šta više, istog su promera i izgleda kao diskovi za Makins (onaj zeleni) ekstruder, pa je moguće da ih za sve tri kompanije proizvode u istoj fabrici u Kini. Dodatni diskovi koji se tebi dopadaju (sa motivnom cvetića i srca)su veliki (veći od standardnih koji su u pakovanju sa ekstruderom) i kupuju se u pakovanju zajedno sa Walnut Hollow adapterom, a posebno od ekstrudera. Adapter je napravljen tako da se na njega postavi disk i onda sve zajedno zavrne na WH ekstruder, tako da, s obzirom da su identični, definitivno može i na Fimov ekstruder. No, možda dogodine Staedtler obogati ponudu i ubaci i ovaj dodatak u prodaju pod svojim imenom. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

FLICKR

TRANSLATOR

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

POLYMER CLAY PLANET

STUDIO ARTESANIA

STUDIO ARTESANIA
STUDIO ARTESANIA is brand name of mixed media/polymer clay artist and instructor ANDRIJANA KATAVIĆ, aka ANYA ARTESANIA. She's also the creator and curator of Polymer Clay Planet, FIMO ambassador for Serbia, and the member of the first Makin's Clay® Design Team. Her artworks have been published in a book "The Polymer Clay Artist's Guide".