RECENZIJA: FIMO EKSTRUDER

Zahvaljujući firmi Tropic Trade (zvaničnom zastupniku kompanije Staedtler za Srbiju) od nedavno u svim prodavnicama umetničkog materijala možemo da kupimo Fimo Professional ekstruder, a cena mu je identična kao i u bilo kojoj drugoj zemlji u svetu. Ekstruder košta oko 3.000 dinara i, iako je to prilično novca, pokušajte da se organizujete da ga što pre nabavite, jer će biti veoma koristan dodatak vašem alatu, a i otvoriće vam nebrojeno novih mogućnosti u radu sa polimernom glinom. Takođe, iako je Fimo Professional ekstruder u suštini namenjen radu sa polimernom glinom, može biti upotrebljen i u poslastičarstvu za istiskivanje raznih oblika od fondana ili čokolade za modelovanje. 
Fimo Professional Ekstruder je spakovan u kutiju od tvrde plastike, unutar koje se nalazi plastični spremnik, odnosno organizator za ovu alatku i prateće sadržaje. Na ovaj način, što mi se veoma dopada, sve je na svom mestu i uvek spremno za upotrebu, sa minimalnom mogućnosti gubljenja sitnih elemenata. Osim ekstrudera i 20 diskova sa različitim oblicima, Staedtler je u kutiju spakovao poklon nožić, tri rezervne gumice, kao i brošuru u koloru sa objašnjenjima za četiri tehnike koje se mogu napraviti ovom alatkom. Diskovi su izrađeni od veoma tankog metala i u zavisnosti koji se koristi može istisnuti 20 različitih oblika koji se mogu primeniti na različite načine - za izradu osnova za narukvice, okvira za priveske, kose za lutke, preciznih detalja za rolate...  
Sam ekstruder se sastoji od nekoliko delova (koje ću vam objasniti u nekom narednom postu), a prednost mu je što ima preklapajuću ručku izrađenu od čvrste i neklizajuće plastike koja je prilagođena i levorukim i desnorukim korisnicima. Za razliku od ekstrudera drugih proizvođača, centralni deo (spremište u obliku tube) Fimo ekstrudera izvana je obložen nekom vrstom plastike (priznajem, ne mogu da provalim od kog je tačno materijala) koja sprečava proklizavanje ruke ili nažuljavanje dlana tokom istiskivanja gline.

Ovaj ekstruder je veoma lak za upotrebu i tokom istiskivanja gline nije potrebna sila i snaga. Dovoljno je lagano okretanje ručice da glina izađe kroz otvor diska i formira dugačku traku u odabranom obliku. Za razliku od drugih ekstrudera, kod ovog je čak i istiskivanje kroz najsitnije oblike vrlo lako i jednostavno. 
Jedina mala zamerka koju imam na ovaj ekstruder jeste ta što se usled silnog okretanja matica šarafa koji pričvršćuje ručicu nakon izvesnog vremena olabavi, pa ju je s vremena na vreme potrebno zategnuti. Za to će vam biti potreban imbus ključ, koji na žalost nije priložen u kompletu. 
Čak je i čišćenje (o čemu ću, takođe, pisati uskoro) mnogo jednostavnije i lakše od ostalih ekstrudera, jer se glina zahvaljujući dobrom prijanjanju potisne glave uopšte ne zadržava unutar tube ekstrudera. Istina, u zarezima zatvarača na koji se postavljaju diskovi nakon istiskivanja ume da zaostane malo gline, ali to je zaista zanemariva količina otpada (koji se uvek može za nešto iskoristiti) i da se veoma lako i brzo očistiti. Sve u svemu, nakon nekoliko dana učestalog korišćenja ekstrudera, veoma sam zadovoljna ovom alatkom i od mene (za sada) dobija prilično visoku ocenu.

5 komentara:

mmm.... said...

Super! Prema ovome biće ovo jedna od meni dražih alatki u radu. Jedva čekam da mi stigne, do tada se radujem novim recenzijama na ovom blogu. Hvala ti što si podjelila ovo sa nama! ♥

Anya Artesania said...

Nema na čemu, draga Selma. Verujem da ćeš ovu alatku često koristiti pri izradi tvojih divnih minijatura. ♥

Anonymous said...

Ekstrader mogu nabaviti u Extra Tropic Trade-u ili? Pogledala sam na njihovom sajtu, ali ga nema :/

Anya Artesania said...

Anonimna, s obzirom da trenutno ne rasopolažem sa informacijama o konkretnim mestima gde se može kupiti Fimo ekstruder, zamoliću Vas za malo strpljenja dok ne budem saznala nešto više na ovu temu. Pokušaću da što pre prikupim što više informacija gde se tačno može kupiti Fimo ekstruder, pa ću o tim saznanjima blagovremeno obavesti i Vas i ostale čitaoce mog bloga. Ono što trenutno znam jeste da Extra Tropic Trade radi ažuriranju sajta sa svim novitetima iz Staedtler-a, te da ćete ih uskoro moći naručiti posredstvom njihove internet prodavnice. Inače, preporučujem Vam da u međuvremenu, ukoliko živite u Beogradu, ovu alatku potražite u knjižari Ars u TC Merkator ili u prodavnici Stylish, a možete otići i direktno u sedište Extra Tropic Trade-a. Ako živite u nekom drugom mestu, onda je najbolje da ekstruder potražite u nekoj od bolje snabdevenih prodavnica sa umetničkim materijalom u Vašem gradu.

Anya Artesania said...

Informacije o mestima kupovine Fimo ekstrudera saznajte ovde:
http://studioartesania.blogspot.com/2014/09/gde-kupiti-fimo-ekstruder.html

 

POLIMERNA GLINA TUTORIJAL

POLIMERNA GLINA TUTORIJAL
U ovom tutorijalu naučićete kako da samostalno napravite šolju i tanjirić od polimerne gline. Ovaj tutorijal obuhvata veoma detaljan tekstualni opis svakog pojedinačnog koraka sa 57 fotografija i pet šablona za precizno isecanje gline. Takođe, tu su i brojni saveti i trikovi koji će vam olakšati rad. Tutorijal podjednako mogu koristiti početnici i iskusniji kreativci i umetnici. Ono što ovaj projekat čini interesantnim jeste da koliko god šolja i tanjirića napravite, svaka od tih kreacija će biti jedinstvena i potpuno drugačija.

POLYMER CLAY TUTORIAL

POLYMER CLAY TUTORIAL
This tutorial will teach you how to make the cup decoration and saucer from polymer clay. This tutorial includes a very detailed textual description of each step, with 57 images and 5 templates for precise clay cutting. Also, there are many tips and tricks that will help you during your work. This tutorial is equally suitable for beginners, as well as for experienced creative people and artists. What makes this project interesting is that, no matter how many cups and saucers you make, each of these creations will be unique and completely different.

ABOUT ME

ABOUT ME
I'm Andrijana Anya Katavic, the face behind Studio Artesania. I'm a journalist by profession, chemist and historian by education and a self-taught applied artist by my own choice (read, for love of art). I have a long-standing career as journalist/editor, and I also write a blog, photograph, design and manufacture usable objects, and hold workshops to teach others how to work with polymer clay and other art materials... Since childhood I've dealt with the various forms of art, I have a lot of experience with pottery and painting, but in recent years I'm mostly focused on polymer clay.