DA LI JE I KOLIKO FIMO ŠTETAN PO NAŠE ZDRAVLJE? (4. DEO)

Do sada smo se u okviru ovog produženog časa FIMOlogije malo bavili hemijom i naučili šta su to Ftalati, kao i da njih nema u polimernoj glini FIMO. Naučili smo ponešto i iz istorije vodećeg svetskog instituta za ispitivanje umetničkih proizvoda, kao i o njihovom sistemu sertifikacije i standardizacije, te saznali šta znači AP pečat koji se nalazi na svakom paketiću Fima. Iako smo već saznali da je sasvim bezbedno da polimernu glinu pečemo u kućnoj rerni, kao i šta se dešava kada FIMO izgori, još ćemo se malo baviti kulinarstvom. Pripremite kafu, čaj, sok ili šta li već volite da pijete, može i neke grickalice, i udobno se zavalite u stolicu, jer će čitanje potrajati. Spremni?! Pa, da krenemo:
FIMO I HRANA
Do sada je i najvećim skepticima (valjda) postalo jasno da FIMO nije toksičan ili na bilo koji način opasan po naše zdravlje ako se sa njim pravilno radi. Ali, ako je tako, verovatno se pitate, čemu onda upozorenja da ne treba koristiti polimernu glinu sa hranom, da trebamo prati ruke, da ne jedemo dok radimo sa FIMOm i da koristimo alat namenjen isključivo radu sa njim.
Mnogi umetnici sa polimernom glinom izrađuju od Fima razne upotrebne predmete - vaze, činije, tanjiriće... Većina tih predmeta je od stakla obloženog FIMOm, ali postoje i radovi, poput moje činije “Terra Nova” koja je objavljena u knjizi “The Polymer Clay Artist’s Guide”, koji su napravljeni samo i jedino od polimerne gline. Ti predmeti, pa i moja činija, imaju prvenstveno dekorativnu, pa tek onda upotrebnu namenu. Većina tih predmeta u potpunosti izrađenih od Fima su mali i namenjeni su odlaganju ključeva, nakita i sličnih predmeta. Oni nisu namenjeni da se u njima poslužuje hrana. Razlog za to je što se predmeti od polimerne gline ne mogu prati u mašinama za posuđe ili vreloj vodi (jer bi se tada usled povećane temperature deformisali ili pukli), kao i što ne trepe jake deterdžente, odnosno sredstva za dezinfekciju koja mogu da nagrizu njihovu površinu. Predmeti od polimerne gline se peru ručno u mlakoj vodi i sa blagim deterdžentom za suđe. Pojedina hrana je masna ili ostavlja tragove na posuđu, pa ga je potrebno oprati u vrućoj vodi i istrljati nekim abrazivnim sredstvom. S obzirom da predmete od Fima nije preporučljivo prati na ovaj način jer bi se oštetili i uništili, na uputstvu je navedeno da ne budu upotrebljavani za odlaganje hrane, odnosno da ne dolaze u kontakt sa hranom.
Takođe, Staedtler kao proizvođač Fima ne može garantovani na koji način će neki upotrebni predmet, uzećemo činiju za primer, biti izrađen. Neki FIMOljupci će napraviti činiju sa glatkom površinom, dok će je drugi ukrasiti raznim detaljima. Pojedini FIMOljupci će dobro da obrade površinu činije, dok će drugi da je ostave neobrađenu i sa eventualnim pukotinama. U slučaju da činija od polimerne gline ima neravnu površinu ili sitne pukotine moguće je da se u te ukrašene i teksturisane delove, kao i u pukotine zavuku komadići hrane koje je klasičnim načinom pranja teško ukloniti, a koji se kasnije mogu pokvariti i tako kontaminirati sledeću namirnicu koja je odložena u istu činiju. Polimerna glina nije materijal u kom se mogu razviti bakterije, ali hrana jeste.
Na primer, od FIMO rolata ste napravili tanjirić i u njemu poslužili tortu bogatu čokoladnim kremom i šlagom. Oprali ste tanjirić u mlakoj vodi uz korišćenje deterdženta, ali niste ni svesni da imate sitne pukotine na spojevima FIMO rolata u koje se zavukla ona ukusna krema od čokolade. Koliko god da perete činiju unutar tih pukotina ne možete prodreti, pa sledeći put kada u tom tanjiriću poslužite tortu postoji bojazan da vam ona ukusna čokoladna torta od pre nekoliko dana presedne.
Kako Stadtler ne može da garantuje za svakog FIMOljupca ponaosob na koji način i kako će da izradi i upotrebljava određeni predmet od Fima, a kako od tih zaostalih komadića hrane preti opasnost od eventualnih bolesti (poput Salmonele), na uputstvu je naznačeno da polimerna glina ne sme doći u kontakt sa hranom. Ipak, neke namirnice se mogu bez bojazni odložiti u činije od Fima, poput kikirikija u ljuski ili bombona upakovanih u celofan, jer su one zaštićene samim pakovanjem i ne mogu da zaostanu u udubljenja na činiji. Ali, i tada budite oprezni i proverite da li je zaista svaki bombon dobro upakovan.
FIMO NA POSUĐU
Dekorisanje pribora za jelo (kašika, viljuška i noževa) u poslednje vreme veoma je popularno među FIMOljupcima u Srbijii. Ako već hrana ne sme da bude odlagana u predmete od polimerne gline, zašto onda mnogi FIMOljupci upotrebljavaju FIMO za dekorisanje vinskih čaša, šolja i pribora za jelo? I da li su ti predmeti bezbedni za upotrebu?
Sve dok polimerna glina, iz već pomenutih razloga, ne dolazi u direktan kontakt sa hranom, ona može biti upotrebljavana za dekorisanje raznih predmeta. Na primer, u tegli koja je obložena i dekorisana FIMOm, bez straha možete da čuvate suve namirnice (šećer, so, brašno...), jer staklo služi kao barijera između gline i hrane. Ako pažljivo pogledate, na vinskim čašama i šoljama ukrasi od Fima se stavljaju samo na donju polovinu, odnosno ne zahvata onaj deo koji dotiče usta. Isto je i sa priborom za jelo, gde se FIMO upotrebljava za oblaganje drški. Na taj način deo tegle, čaše ili kašike koji dolazi u direktan kontakt sa hranom lako može da se opere i ukoliko je potrebno dezinfikuje.
HIGIJENA
Kao i u svemu drugom što radite, tako je higijena važna i u radu sa FIMOm. Ako pečete kolače, sigurno ćete oprati ruke pre i posle mešanja testa. Ako ste se klackali u gradskom prevozu, sigurno ćete po ulasku u kuću oprati ruke, pa tek onda pomaziti dete ili pristaviti vodu za kafu. Ako ste brisali prašinu, sigurno ćete oprati ruke pre nego postavite sto za ručak. Isto tako treba da pre i posle rada sa glinom operete ruke. I to ne zato što je glina otrovna ili opasna, već iz istih onih higijenskih razloga zbog kojih perete ruke pre i posle bilo kog posla.
Ok, rećiće neki, pranje ruku je potpuno normalna i logična stavka, čemu onda to upozorenje. S obzirom da je FIMO smesa koju modelujemo rukama, a da kao i na bilo kom drugom proizvodu i na njemu mora biti označeno uputstvo za upotrebu, te da je pranje ruku deo procesa rada sa ovim proizvodom, nemačka kompanija Staedtler je u obavezi da kao proizvođač i ovaj deo navede u uputstvu na svakom pakovanju.
Takođe, tokom rada sa FIMOm pojedine boje, kao što su crna i crvena, imaju sklonost da otpuštaju pigmente koji se, usled masnoća u površinskom sloju kože, zalepe za dlanove. Ako rad nastavite sa svetlijim nijansama, recimo belom, a prethodno niste oprali ruke, postoji velika verovatnoća da ćete te pigmente preneti i njima obojiti svetliju glinu. Kako da uklonite pigmente iz Fima sa vaših ruku možete pročitati OVDE i OVDE.
* Kliknite OVDE za prethodni deo
* Kliknite OVDE za naredni deo

0 коментара :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

FLICKR

TRANSLATOR

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

POLYMER CLAY PLANET

STUDIO ARTESANIA

STUDIO ARTESANIA
STUDIO ARTESANIA is brand name of mixed media/polymer clay artist and instructor ANDRIJANA KATAVIĆ, aka ANYA ARTESANIA. She's also the creator and curator of Polymer Clay Planet, FIMO ambassador for Serbia, and the member of the first Makin's Clay® Design Team. Her artworks have been published in a book "The Polymer Clay Artist's Guide".