DA LI JE I KOLIKO FIMO ŠTETAN PO NAŠE ZDRAVLJE? (1. DEO)

Mogla bih odmah napisati odgovor u jednoj veoma kratkoj rečenici sa sve uskličnikom na kraju, ali zbog predsrasuda, nedovoljne ili pogrešne informisanosti mnogih FIMOljubaca, posebno onih koji su tek na početku druženja sa polimernom glinom, kao i straha pojedinaca od dugoročnih posledica, odgovor će ipak biti poduži i zbog kompleksnosti same teme oduhvatiti nekoliko različitih segmenata raspoređenih u nekoliko zasebnih tekstova.
Kada sam, ubrzo nakon što sam počela da radim sa FIMOm čula te stravične priče o štetnosti polimerne gline, nisam počela da paničim, niti sam sva pogubljena od straha pobacala ono malo gline što sam tada imala, već sam se, za razliku od mnogih drugih, potrudila da se dobro informišem i saznam činjenice.
Možda mi je to, kao istraživačkom novinaru, u krvi, ne znam, ali jednostavno sam takva – volim da znam do u tančina nešto što me interesuje, a u ovom slučaju je to bezbednost polimerne gline. To moje istraživanje, kao i naknadno praćenje teme, je rezultiralo ovim serijalom, koji ima za cilj da jednom za svagda stavi tačku na tu priču o toksičnosti polimerne gline.
Za početak ćemo se malo baviti hemijom i upoznati se sa Ftalatima, pa ćemo preći na istoriju, a zatim i na kulinarstvo. Zbunjujem vas? Ne brinite, do kraja serijala sve će vam biti jasnije. Pripremite kafu, čaj, sok ili šta li već volite da pijete, može i neke grickalice, i udobno se zavalite u stolicu, jer će čitanje potrajati. Spremni?! Pa, da krenemo:
FTALATI
Ftalati (Phthalate) su estri Ftalne kiseline i predstavljaju grupu hemijskih jedinjenja koja se najčešće upotrebljavaju kao plastifikatori, odnosno supstance koje se dodaju plastici kako bi se povećala njena fleksibilnost, transparentnost i dugotrajnost. Ftalati se najčešće koriste za prevođenje polivinilhlorida iz oblika tvrde plastike u elastičniji oblik plastike. Ftalati su sastojci velikog broja proizvoda. Ima ih u dečjim igračkama, plastičnim podovima i zidnim tapetama, deterdžentima, uljima za podmazivanje, proizvodima za pakovanje i čuvanje hrane, farmaceutskim preparatima, medicinskim instrumentima i opremi, proizvodima za ličnu negu, parfemima...
Krajem devedesetih godina prošlog veka pojavila su se prva upozorenja da pojedini Ftalati mogu izazvati širok spektar zdravstvenih problema, uključujući oštećenja jetre, bubrega, pluća i reproduktivnog sistema, kao i da su ova hemijska jedinjenja potencijalno kancerogena i mutogena. Ftalati se slabo rastvaraju u vodi, ali su dobro rastvorljivi u mastima, zbog čega i imaju negativno dejstvo na zdravlje ljudi i životinja. Zato je Evropska unija još 1999. godine donela privremenu meru kojom se zabranjuje upotreba Ftalata u proizvodnji dečjih igračaka.
Odlukom ministara EU, 2004. godine, tržište Evropske unije je zatvoreno za igračke s opasnim supstancama, koje uglavnom proizvode u Aziji. Evropska unija je pod poseban nadzor stavila šest vrsta Ftalata: DEHP (Di-2-etilheksil ftalat) DBP (Dibutilftalat) BBP (Benzil butil ftalat) DINP (Di-izononil ftalat) DIDP (Di-izodecil ftalat) DnOP (Di-n-oktil ftalat). Od toga su 2008. godine u Evropskoj uniji, Sjedinjenim Američkim Državama; Kanadi, Argentini, Brazilu i Japanu tri vrste te hemikalije (DHEP, DBP i BBP) zabranjene u svim dečjim igračkama, a ostale tri (DINP, DIDP i DNOP ) i u igračkama namenjenim deci do tri godine, odnosno onima koje mališani mogu stavljati u usta. Ova ograničenja podrazumevaju da količina Ftalata ne sme biti veća od 0.1% mase u plastičnom delu igračke. Iako toksičnost ovih šest Ftalata više uopšte nije sporna, oni su dozvoljeni u bilo kojoj koncentraciji u drugim proizvodima, dok ostali Ftalati uopšte nisu ograničeni, a neki su čak odobreni za primenu u medicini.
Ovaj kratki čas hemije vas je umorio i verovatno se već pitate kakve to veze ima sa FIMOm. Kao što sam već objasnila u prethodnom času FIMOlogije, polimerna glina (a FIMO i jeste polimerna glina koju proizvodi nemačka kompanija Staedtler) je u suštini plastika. Da, ponovimo - polimerna glina je smesa za modelovanje napravljena od polimer-polivinil-hlorida (PVC), omekšivača na uljanoj bazi, pigmenata i tečnog plastifikatora odgođenog delovanja. Akcenat u celoj ovoj priči je upravo na tim tečnim plastifikatorima odgođenog delovanja, jer kako smo do sada naučili toksični Ftalati se koriste kao omekšivači plastičnih delova. Povezivanjem te dve priče – plastifikatori kao sastavni deo polimerne gline i štetnost pojedinih Ftalata koji su korišćeni kao plastifikatori – strah da polimerna glina može narušiti naše zdravlje postaje sasvim logičan i opravdan. Ali, kao i kod većine strahova, i kod ovoga su samo velike oči, a neupućeni samo još dodatno dolivaju ulje na vatru.
Daleko od toga da sam protiv sigurnosti i bezbednosti ili da ne strahujem za svoje zdravlje, ali oni koji po raznim blogovima i forumima šire dezinformacije o štetnosti polimerne gline FIMO trebalo bi prvo malo da se edukuju. Onda bi verovatno, poput mene, više strahovali od one plastične činije koju su pre neki dan kupili na pijaci, od one plastične stolice koja im stoji na balkonu od 1988. godine, od kreme za lice i parfema koji svakodnveno koriste ili od igračke NN proizvođača kojom im se dete igra, nego što bi razmišljali o polimernoj glini. Jer, iako zbog sve aktuelnijeg pitanja prisustva Ftalata Republička granična sanitarna inspekcija i zdravstvene laboratorije, koji se trude da prate važeću regulativu Evropske unije i sa kojom pokušavaju da se što više usaglase, budno motri na sve predmete, pa i one napravljene od PVC-a, uvezene u našu državu, u Srbiji sporni Ftalati još nisu izbačeni iz upotrebe, bar ne zvaničnom odredbom. No, vratimo se priči o Fimu.
Naime, Staedtler je još odavno iz upotrebe izbacio plastifikatore na bazi Ftalata, čak i pre nego je u Evropskoj uniji i Sjedinjenim Američkim Državama 2008. godine stupila na snagu zabrana upotrebe onih šest pomenutih Ftalata koji narušavaju naše zdravlje. S obzirom na sumnju o štetnosti Ftalata, kao i na činjenicu da FIMO koriste i deca, Staedtler je u cilju preventivne zaštite potrošača u procesu proizvodnje svih FIMO glina prestao da koristi plastifikarore koji sadrže bilo koji oblik Ftalata još 2006. godine. Staedtler je tada sasvim izmenio formulu Fima i od tada Ftalata nema u sastavu ove najupotrebljavanije i najpoznatije polimerne gline. Inače, FIMO ispunjava zahteve Direktive EU o bezbednosti igračaka (EN71, član 5), čime je, takođe, potvrđeno da FIMO NE sadrži nikakve štetne, alergene, kancerogene, mutogene ili otrovne supstance, a osim sastava koji se lako može proveriti na Staedtler zvaničnom sajtu, dokaz tome je i što na svakom paketiću Fima stoji AP pečat, kao i oznaka standarda ASTM D-4236. Šta, pa sad, ta oznaka predstavlja i što ona tačno znači – verovatno se pitate. Da bih to objasnila, moramo sa hemije da pređemo na kratak čas istorije. :)
 * Kliknite OVDE za naredni deo

2 коментара :

mmm.... said...

Jako dobar tekst, jedva čekam natavak! Samo ovako nastavite! ♥

Anya Artesania said...

Hvala Selma! ♥

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

FLICKR

TRANSLATOR

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

POLYMER CLAY PLANET

STUDIO ARTESANIA

STUDIO ARTESANIA
STUDIO ARTESANIA is brand name of mixed media/polymer clay artist and instructor ANDRIJANA KATAVIĆ, aka ANYA ARTESANIA. She's also the creator and curator of Polymer Clay Planet, FIMO ambassador for Serbia, and the member of the first Makin's Clay® Design Team. Her artworks have been published in a book "The Polymer Clay Artist's Guide".