DA LI JE I KOLIKO FIMO ŠTETAN PO NAŠE ZDRAVLJE? (3. DEO)

Do sada smo se u okviru ovog produženog časa FIMOlogije malo bavili hemijom i naučili šta su to Ftalati, kao i da njih nema u polimernoj glini FIMO. Naučili smo ponešto i iz istorije vodećeg svetskog instituta za ispitivanje umetničkih proizvoda, kao i o njihovom sistemu sertifikacije i standardizacije, te saznali šta znači AP pečat koji se nalazi na svakom paketiću Fima. Sada prelazimo na kulinarstvo. Pripremite kafu, čaj, sok ili šta li već volite da pijete, može i neke grickalice, i udobno se zavalite u stolicu, jer će čitanje potrajati. Spremni?! Pa, da krenemo:
PEČENJE U KUĆNOJ RERNI
Činjenica da se polimerna glina može peći u kuhinjskoj rerni upravo je i privukla mnoge koji nemaju novca za skupe peći za grnčariju i druge uslove da rade sa zemljanom glinom da isprobaju i nastave da rade sa FIMOm. Ja sam jedna od njih. Opet, s druge strane, mnogi su zabrinuti (a i ja sam bila) baš zbog toga što FIMO treba da peku u kuhinjskoj rerni, onoj istoj u kojoj peku razne poslastice za svoju porodicu. Jer, u uputstvu za upotrebu piše da ne treba koristiti polimernu glinu sa hranom, da trebamo prati ruke, da ne jedemo dok radimo sa FIMOm i da koristimo alat namenjen isključivo radu sa njim. A, piše i da se peče u rerni u koju ide hrana, pa je normalno što su nas ta, pomalo kontradiktorna, uputstva potpuno zbunila i zabrinula.
Kako bih razrešila ovu dilemu, za početak ću morati da se osvrnem na temperaturu pečenja polimerne gline FIMO. Prema preporuci proizvođača, nemačke kompanije  Staedtler, a koja je označena na pakovanju, idealna temperatura za pečenje Fima je 110 ° C u trajanju od 30 minuta. U uputstvu, takođe, piše da je maksimalna temperatura na kojoj FIMO može da se peče 130 ° C.
Inače, svi koji poseduju ili su bar videli FIMO termometar (a o kom će biti više reči u nekom od narednih časova FIMOlogije) znaju da je na njemu 110 ° C označeno kao FIMO temperatura, odnosno idealna temperatura za pečenje Fima. Većina profesionalnih umetnika sa polimernom glinom, pa tako i ja, FIMO peče na gornjoj temperaturnoj granici, odnosno na 130 ° C, jer tada FIMO postaje čvršći, jači i dugotrajniji. Takođe, mnogi od nas je, posebno kada radimo na većim i debljim projektima (poput skulptura) pečemo i duže od propisanog, odnosno po sat vremena.
Ukoliko FIMO pečete u skladu sa uputstvom, odnosno 30 minuta na propisanoj temperaturi od 110 ° C, pa čak i na gornjoj granici od 130 ° C koju koriste profesionalci, neće u vašoj rerni osloboditi otrovne gasove, niti ostaviti bilo kakve tragove. Glina može da ispusti isparenja jedino kada pregori, to jest kada nije pečena na preporučenoj temperaturi, ali o tome ćemo nešto kasnije.
Međutim, polimerna glina, iako pečena na preporučenoj temperaturi od 110 ° C, ponekad ume da ispusti specifičan mirs, koji nekim osetljivijim ljudima može i da zasmeta. Meni lično taj miris uopšte ne smeta, čak mi je i prijatan, ali moguće je da je moj (inače, preosetljivi) nos već toliko navikao na njega da više i ne obraćam pažnju. Početnicima, naročito onima koji prvi put u svojoj rerni peku FIMO, ovaj miris može biti zastrašujuć. No, nema razloga za paniku. Taj miris je posledica sjedinjenja sastojaka Fima, nije štetan ni na koji način i neće naneti nikakvo zlo ni vama, ni vašoj porodici. Potrebno je samo da otvorite prozor u kuhinji i prozračite prostoriju i miris će ubrzo nestati. Takođe, po završetku pečenja Fima ostavite rernu otvorenu da se prozrači.
POSEBNA RERNA
Verovatno ste na nekom od blogova ili foruma pročitali da bi bilo dobro da za rad sa glinom koristite posebnu rernu. Za to, u suštini, nema potrebe, čak i kada poput mene u rerni pečete po nekoliko tura perlica dnevno. Naročito, ako redovno čistite i održavate vašu rernu, a verujem da svaka domaćica to čini. Inače, uputstvo kako da očistite rernu nakon pečenja Fima možete pročitati OVDE.
Ali, šta se dešava kada nam FIMO izgori? Da bih odgovorila na ovo pitanje, moramo ponovo da se malo bavimo hemijom.
HLOROVODIČNI GAS
Verujem da su i ptice na grani do sada shvatile i upamtile da FIMO može izgoreti ako se peče na temperaturi većoj od propisane. Po logici stvari, svako od nas će podesiti rernu na preporučenu temperaturu od 110 ° C. Većina rerni, posebno ako je nova poput moje, bi trebalo da budu pouzdane i da održavaju standardnu temperaturu. Ali, ponekad se dogodi da iz nekog razloga (verovatno usled povećanog napona) nenadano poveća i temperaturu što može dovesti do pregorevanja polimerne gline. Tada iz rerne počne da izlazi veoma oštar miris koji nam tera suze na oči i počinje da nas guši. Kako su mi objasnili u Staedtler-u to je suštini hlorovodični gas, nastao usled pregorevanja supstanci u Fimu. Hlorovodični gas je bezbojan, oštrog mirisa i kiselog ukusa. Hlorovodični gas može izazvati iritaciju očiju i nosa, napade kašlja i grebanje grla, ali pri kraćem izlaganju nema dugoročne ili štetne efekte po naše zdravlje.
Ako primetite da je vaša kreacija od polimerne gline pocrnela i deformisana (kao privezak sa gornje fotografije), kao i da iz rerne izlazi oštar i iritantan miris, to je siguran znak da vam je polimerna glina pregorela. U tom slučaju isključite rernu, izgoreli predmet iznesite napolje, ostavite vrata od rerne otvorena i otvorite širom sve prozore da provetrite prostoriju. Da biste sebe zaštitili od neprijatnog suzenja očiju i nosa, kao i dužem izlaganju ovom gasu, najbolje je da izađete iz prostorije dok ovaj gas ne izvetri.
Kako biste bili mirni i kontinuiranim praćenjem temperature u rerni sprečili da polimerna glina pregori i dovede do puštanja hlorovodičnog gasa, najbolje je da nabavite FIMO termometar. Takođe, po završetku pečenja proverite da neki komad od gline nije pao ili zaostao u rerni, kako ne bi došlo do slučajnog pregorevanja sledeći put kad je upalite.
* Kliknite OVDE za prethodni deo
* Kliknite OVDE za naredni deo

0 коментара :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

FLICKR

TRANSLATOR

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

POLYMER CLAY PLANET

STUDIO ARTESANIA

STUDIO ARTESANIA
STUDIO ARTESANIA is brand name of mixed media/polymer clay artist and instructor ANDRIJANA KATAVIĆ, aka ANYA ARTESANIA. She's also the creator and curator of Polymer Clay Planet, FIMO ambassador for Serbia, and the member of the first Makin's Clay® Design Team. Her artworks have been published in a book "The Polymer Clay Artist's Guide".