DA LI JE I KOLIKO FIMO ŠTETAN PO NAŠE ZDRAVLJE? (2. DEO)

Kada sam, ubrzo nakon što sam počela da radim sa FIMOm čula stravične priče o štetnosti polimerne gline, nisam počela da paničim, niti sam sva pogubljena od straha pobacala ono malo gline što sam tada imala, već sam se, za razliku od mnogih drugih, potrudila da se dobro informišem i saznam činjenice. Možda mi je to, kao istraživačkom novinaru, u krvi, ne znam, ali jednostavno sam takva – volim da znam do u tančina nešto što me interesuje, a u ovom slučaju je to bezbednost polimerne gline. To moje istraživanje, kao i naknadno praćenje teme, je rezultiralo ovim serijalom, koji ima za cilj da jednom za svagda stavi tačku na tu priču o toksičnosti polimerne gline.
Do sada smo se malo bavili hemijom i naučili šta su to Ftalati, kao i da njih nema u polimernoj glini FIMO. Sada prelazimo na kratki čas istorije. Pripremite kafu, čaj, sok ili šta li već volite da pijete, može i neke grickalice, i udobno se zavalite u stolicu, jer će čitanje potrajati. Spremni?! Pa, da krenemo:
ACMI
Grupa proizvođača umetničkog materijala i zdravstvenih radnika osnovala je 1936. godine u Bostonu (SAD) neprofitnu međunarodu asocijaciju The Crayon, Water Color & Craft Institute, s ciljem da postave standarde u proizvodnji umetničkih materijala namenjenih deci koji bi garantovali njihovu bezbednost i visoki kvalitet. Institut je 1982. godine reorganizovan, menja ime u Arts & Crafts Materials Institute (ACMI) i danas okuplja više od 200 svetskih kompanija koje proizvode umetnički i kreativni materijal za decu i odrasle.
Vremenom je ovaj institut postao vodeći autoritet u proizvodnji umetničkog materijala, a standardi koje su predstavnici kompanija članica, toksikolozi i drugi medicinski radnici (koji deluju u okviru ACMI) postavili garant su kvaliteta i potpune bezbednosti svakog od testiranih proizvoda.
Iako je njihov sertifikat prvenstveno namenjen američkom tržištu umetnici, hobisti i kreativci širom sveta znaju da kada vide standard ASTM D-4236 i ACMI pečat sa oznakom AP na nekom proizvodu da je on potpuno bezbedan i zaista visokog kvaliteta, jer u ovom institutu obavaljaju veoma ozbiljne testove umetničkog materijala i uopšte se ne libe da odbiju da sertifikuju one artikale koji ne ispunjavaju tražene (inače, veoma visoke) standarde o netoksičnosti i kvalitetu, bez obzira o kojoj je i koliko moćnoj i poznatoj kompaniji reč. ACMI je testirao i sertifikovao više od 60.000 proizvoda namenjenih umetnicima, hobistima i kreativcima, a među njima je i polimerna glina FIMO.
Da bi se dobio ACMI sertifikat kojim se potvrđuje netoksičnost, odnosno bezbednost i kvalitet određenog proizvoda ACMI-jev tim toksikologa sa Univerziteta Duke, stručnjaka iz oblasti medicine, zaštite na radu i ekologije razmatra i testira formule svakog pojedinačnog proizvoda određene kompanije. Ovaj tim proverava svaki sastojak unutar proizvoda, utvrđuje količu svakog pojedinačnog sastojaka, kao i moguće nepovoljane interakcije sa drugim sastojcima, potencijalne akutne i hronične štete na bilo koji deo ljudskog tela i moguće alergijske reakcije. Određuje veličinu proizvoda i pakovanja, daje uputstvo kako se proizvod pravilno koristi i istražuje sve moguće načine zloupotrebe proizvoda. ACMI toksikolozi i ostali stručnjaci proveravaju i kakve posledice na decu i odrasle odstavljaju sastojci u slučaju gutanja određenog proizvoda. Svi proizvodi koje je ACMI sertifikovao kao netoksične definitivno i apsolutno nisu opasni ni za decu ni za odrasle.
Bezbednost je jedina briga ACMI, pa se tako tim toksikologa stalno informiše o novim naučnim podacima o sastojcima iz vladinih i privatnih izvora. Kako se dolazi do novih saznanja iz oblasti toksikologije (poput onih o štetnosti Ftalata), tako ACMI tim zabranjuje i ograničava prethodno odobrene sastojke. Ukoliko je to potrebno, odnosno ako testovi pokažu da je određeni proizvod toksičan, ACMI zahteva od proizvođača adekvatno etiketiranje i postavljanje upozorenja za korisnike.
Takođe, ACMI tim mora da odobri svaku promenu formule određenog proizvoda. To znači da je FIMO testiran 2006. godine kada je formula promenjena zbog izbacivanja Ftalata, 2008. godine kada je u Americi na snagu stupila zabrana upotrebe određenih Ftalata kao plastifikatora u proizvodima za decu, kao i početkom 2014. godine kada je Staedtler na tržište izbacio nove proizvode FIMO Professional, FIMO Professional Art Doll i FIMO Kids.
Svi proizvodi koji prođu kontrolu i budu odobreni od ACMI mogu dobiti jedan od dva različita pečata – CL i AP. Pečat CL (Clearly Labeled – Jasno označen) identifikuje proizvode koji su sertifikovani za pravilno obeležavanje u programu toksikološke ocene koju su proveli medicinski stručnjaci za poznate zdravstvene rizike i sa informacijama o bezbednom i pravilnom korišćenju ovih materijala.
Proizvodi sa pečatom AP (Approved Product - Odobreni proizvod ) ispunjavaju standard ASTM D-4236, što narodski rečeno znači da su ti proizvodi u potpunosti bezbedni. Pečat AP označava da su toksikološke analize koje su proveli medicinski stručnjaci potvrdile da ti proizvodi ne sadrže toksične materijale, odnosno da nisu štetni po ljude, uključujući i decu, kao i da ne mogu da izazovu akutne ili hronične zdravstvene probleme. Sve polimerne gline iz FIMO programa nose oznaku AP.
Inače, američka Komisija potrošača za bezbednost proizvoda (CPSC) insistira da svi proizvodi budu pravilno etiketirani, pa tako moraju biti označeni i proizvodi čije su supstance poznate ili se sumnja da su kancerogene, ako nose rizik kancerogenih oboljenja u jedan prema milion slučajeva ili više, ako su poznate kao neurotoksične, reproduktivno ili razvojno štetne i ako su opasne pri izlaganju iznad određenog definisanog nivoa dnevnog unosa.
To znači da na proizvodu mora biti označeno da izaziva hronično oštećenje zdravlja kod odraslih i dece, da sadrži hemikalije koje imaju potencijal da izazovu štetne posledice po zdravlje (kao što su rak, neurološke, razvojne i reproduktivne smetnje), kao i da na pakovanju mora biti naznačeno koliko može da se apsorbuje u telu, odnosno koji mu je prihvatljivi dnevni nivo unosa. Da je FIMO na bilo koji način opasan za naše zdravlje, odnosno da ima određeni nivo dnevnog unosa, to jest koliko vremenski možemo biti u kontaktu s njim, to bi na pakovanju, ako ni zbog čega drugog ono bar zbog američkog tržišta, moralo biti i naznačeno. Ali, kako FIMO ima američki standard ASTM D-4236 time je automatski potvrđen njegov kvalitet, netoksičnost i nekancerogenost, kao i to da bez obzira koliko kontakt sa ovom polimernom glinom vremenski trajao ne može da naruši naše zdravlje.
* Kliknite OVDE za prethodni deo
* Kliknite OVDE za naredni deo

0 коментара :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

FLICKR

TRANSLATOR

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

POLYMER CLAY PLANET

STUDIO ARTESANIA

STUDIO ARTESANIA
STUDIO ARTESANIA is brand name of mixed media/polymer clay artist and instructor ANDRIJANA KATAVIĆ, aka ANYA ARTESANIA. She's also the creator and curator of Polymer Clay Planet, FIMO ambassador for Serbia, and the member of the first Makin's Clay® Design Team. Her artworks have been published in a book "The Polymer Clay Artist's Guide".