FIMOLOGIJA: KAKO JE NASTAO FIMO?

Sve je počelo 1939. godine kada je, u potrazi za novim materijalom koji će koristiti za glave lutaka, poznata kreatorka dečjih lutki Katarina Kati Kruse počela da eksperimentiše sa novim supstancom. Kako se materijal pokazao neodgovarajućim za serijsku proizvodnju njena kćerka Sofi Oster Kruse, kasnije Rehbinder, inače od milja zvana Fifi uradila je na svoju ruku neke eksperimene sa tim materijalom.
Njeni eksperimenti su doveli do formule za ono što danas nazivamo polimernom glinom. Dodajući razne paste i boje stvorila je smesu za modelovanje od koje je izrađivala mozaike, minijature, vaze i druge predmete. Godinama je razvijala i poboljšavala ovu smesu, da bi 1954. godine stvorila prvi set za modelovanje koji je nazvala FIMOIK, kombinujući početna slova svog nadimaka ‘Fifi’ i reči ‘Modeling clay’ (glina za modelovanje) i poslednje slovo reči ‘Mozaik. Zahvaljujući odličnim porodičnim vezama sa prodavnicama igračaka "Kaethe Kruses Ofenknete - FIMOIK" (u prevodu, Keti Kruse glina za pečenje u rerni) je odlično primljena na tržištu. Mogućnost da se glina učvrsti na niskim temperaturama u običnoj kuhinjskoj rerni dodatno je doprinela njenoj popularnosti u Evropi.
Kompanija nemačkog fabrikanta Eberharda Fabera (koja je osnovana 1922. godine u gradu Neumarkt) 1964. godine otkupljuje od Sofi prava na proizvodnju FIMOIK gline. Dve godine kasnije (1966. godine) uz novi markentinški koncept, poboljšani recept i skraćujući postojeće ime u znatno atraktivnije i lakše pamtljivo, Farber uspešno plasira na tržište polimernu glinu FIMO sa paletom od 15 boja u dve različite veličine pakovanja i sa raznim kreativnim setovima.
FIMO iz 1966. godine
Objavljen je FIMO priručnik prepun sugestija i uputstava, kao i veliki broj različitih brošura koji su inspirisali korisnike da isprobaju čitav niz novih kreativnih ideja. FIMO je vrlo brzo postao svetski poznatom smesom za modelovanje, uz koju se paralelno razvijaju i novi alati i razna pomagala, pa ga Faber uspešno plasira u veliki broj zemalja širom sveta.

FIMO je na američko tržište došao zahvaljujući porodici Šaup koja je 50-tih godina prošlog veka emigrirala iz Nemačke. Njima je početkom 70-tih godina stigao božićni poklon od bake iz Nemačke, a u paketu se nalazio i FIMO. Gospođa Šaup je bila oduševljena mogućnostima ove smese za modelovanje i počela je da od nje pravi ukrase i figurice. Uskoro su prijatelji i komšije počeli da je zapitkuju od čega ona to pravi i gde nabavlja tu smesu za modelovanje, pa su ona i suprug 1975. godine počeli da uvoze FIMO u SAD. Takođe su demonstrirali mogućnosti Fima prodavcima i prodaja je uspešno počela.
FIMO nekad i sad
Kompanija Eberhard Faber postaje 1978. godine delom Staedtler Grupe, da bi se od 2010. godine FIMO prodavao isključivo kao Staedtler-ov brend. Tokom godina, uvođene su nove boje, (uključujući i one sa posebnim efektima), osmišljavani kreativni setovi, kao i razni dodaci i alatke, zbog čega je FIMO postao i ostao omiljena glina za modelovanje miliona umetnika, kreativaca i hobista širom sveta.

0 коментара :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

FLICKR

TRANSLATOR

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

POLYMER CLAY PLANET

STUDIO ARTESANIA

STUDIO ARTESANIA
STUDIO ARTESANIA is brand name of mixed media/polymer clay artist and instructor ANDRIJANA KATAVIĆ, aka ANYA ARTESANIA. She's also the creator and curator of Polymer Clay Planet, FIMO ambassador for Serbia, and the member of the first Makin's Clay® Design Team. Her artworks have been published in a book "The Polymer Clay Artist's Guide".