FIMOLOGIJA: ŠTA JE FIMO?

FIMO je najstariji i jedan od najpoznatijih i najupotrebljavanijih brendova glina za modelovanje. Proizvodi ga nemačka kompanija Staedtler (Štedler), a u našu zemlju stiže zahvaljujući zvaničnom zastupniku TROPIC TRADE. Tokom godina Staedtler je razvio celu paletu proizvoda pod imenom FIMO, pa tako danas imamo:
FIMO PROFESSIONAL
FIMO Professional je nova polimerna glina u Stadtler-ovom programu razvijena za profesionalne i napredne umetnike i dizajnere, a kao direktna zamena za FIMO Classic čija je proizvodnja prestala u aprilu 2014. godine. Iako je u suštini namenjena profesionalnim umetnicima, mogu je koristiti i hobisti i kreativci. Profesionalni FIMO je polimerna glina visokog kvaliteta koja umetnicima omogućava izradu najsitnijih i veoma preciznih detalja. Zbog svoje čvrstine pruža izuzetnu stabilnost pri radu i idealan je za izradu raznih predmeta (poput skulptura, nakita i upotrebnih predmeta) primenom naprednih i komplikovanijih tehnika. Proizvodi se u 24 boje  sa unapređenim pigmentima koji obezbeđuju postojanost boja, čak i pri međusobnom mešanju. Paleta uključuje i nove “True Colors” (Prave boje) koje sadrže najčistije pigmente i omogućavaju kreiranje celog spektra nijansi. Profesionalni FIMO je dostupan u pakovanjima od 85 i 350grama. Može se mešati sa ostalim FIMO polimernim glinama. Peče se u rerni 30 minuta na 110 ° C. 
FIMO PROFESSIONAL DOLL ART
FIMO Professional Doll Art je nova polimerna glina u Stadtler-ovom programu razvijena za profesionalne i napredne izrađivače lutaka, marioneta i skulptura, a kao direktna zamena za FIMO Puppen čija je proizvodnja prestala u aprilu 2014. godine. Iako je u suštini namenjena profesionalnim umetnicima, mogu je koristiti i hobisti i kreativci. Zbog svoje čvrstine i savitljivosti odličan je za izradu najsitnijih i veoma preciznih detalja na lutkama i skulpturama. Dostupan je u pet boja koje samostalno ili nakon mešanja savršeno imitiraju različite tonove ljudske kože. Lutkarski FIMO je dostupan u pakovanjima od 85 i 350grama. U ponudi je i set „Skin Colours” (Boje kože) od 12 boja u blokovima od po 25 grama. Može se mešati sa ostalim FIMO polimernim glinama. Peče se u rerni 30 minuta na 110 ° C.
FIMO KIDS 
FIMO Kids je nova polimerna glina u Stadtler-ovom programu razvijena specijalno za male umetnike, ali je i odlična zabava za celu porodicu. Dečji FIMO je veoma mekan i lak za oblikovanje, pa se kreiranju mogu priključiti bake i deke koji pate od reume ili artritisa. U paleti je 16 boja, uključujući i dve sa efektima (zlatna i bela sa šljokicama), a pojedinačno pakovanje teži 42 grama. Prilagođen je nežnim dečjim ručicama i idealan je za igru i zabavu, ali i za učenje jer kod dece podstiče i razvija sklonost ka umetnosti, zanatstvu i istraživanju sveta oko njih. Ne sadrži opasne materije i u potpunosti je bezbedan. U isto vreme je veoma stabilna masa za modelovanje koja se stvrdnjava pečenjem u rerni 30 minuta na 110 ° C. Namenjen je za samostalno i/ili igranje pod nadzorom dece od 3 godine, s tim da pečenje obavezno obave odrasle osobe. Deca mogu da je upotrebljavaju za izradu igračaka, nakita ili šta već njihova mašta poželi, a Staedtler je osmislio i čitav niz setova sa uputstvima na osnovu kojih klinci i klinceze mogu da kreiraju robote, vitezove, princeze, životinjice i druge zanimljive likove. Mali umetnici svoje kreacije mogu ostaviti nepečene danima dok ne budu potpuno zadovoljni onim što su napravili. Ukoliko su nezadovoljni kreacijama mogu da ih rasture i ponovo upotrebe istu glinu. Dečji FIMO se neće osušiti na vazduhu, niti će promeniti oblik i boju sve dok, pod nazorom odraslih, ne bude ispečen u rerni.
FIMO SOFT 
FIMO Soft je polimerna glina koju mogu koristiti svi – profesionalaci, početnici, hobisti, kreativci, deca, starije osobe koje boluju od reume ili artritisa... Mekan je i lak za rad i oblikovanje, a nakon pečenja je jak i izdržljiv. Zbog svojih odlika odličan je za izradu raznih predmeta (poput minijatura i nakita) tehnikama u kojima se koristi FIMO ekstruder. Paleta sadrži 24 boje koje se međusobno mogu mešati, a dostupan je u pakovanjima od 57 i 350 grama. Može se mešati i sa ostalim FIMO polimernim glinama. Peče se u rerni 30 minuta na 110 ° C.  
FIMO EFFECT
FIMO Effect je polimerna glina sa različitim efektima. Dostupan je u pakovanju od 57 grama. Može se mešati međusobno ili sa ostalim FIMO polimernim glinama. Peče se u rerni 30 minuta na 110 ° C. U ponudi je 37 boja rapoređenih u sedam serija: 
*Neonska (Nightglow) - za predmete koji svetle u mraku   
*Šljokice (Glitter) - sadrži šljokice za dodatni sjaj
*Providna (Translucent) - za imitaciju stakla, omogućava prodiranje svetlosti

*Kamen
(Stone) - za imitaciju kamena, poput mermera ili granita

*Metalik (Metallic) - za imitaciju metala, poput zlata ili srebra
*Pastelna (Pastel) - paleta nežnih, pastelnih nijansi 
*Dragi kamen (Gemstone) - za imitaciju poludragog i dragog kamenja
FIMO AIR
FIMO Air je samosušeća glina, odnosno masa za modelovanje koja posle 24 časa očvrsne na sobnoj temperaturi. Namenjena je svima – profesionalnim umetnicima, hobistima, deci... Veoma je laka za obradu, ne lepi se i nije je potrebno peći. Njena savitljivost u svežem stanju i postojanost nakon sušenja omogućava izradu niza velikih i malih predmeta uz upotrebu raznih tehnika. Odlična je za izradu raznih dekorativnih predmeta, poput ukrasnih figurica, velikih skulptura, činija, vaza... Pogodna je za školske i kreativne projekte u dečjim vrtićima, a može lako da se oblikuje uz upotrebu FIMO modli. Osušena može da se buši, šmirgla, boji, oslikava i lakira. FIMO Air se proizvodi u tri serije:
*Osnovna (Basic) - zbog svog sastava i prirodnih tonova nakon sušenja izgleda slično zemljanoj glini, odnosno keramici. Dostupna je u tri boje (beloj, bež i terakota) i u pakovanjima od 500 i 1.000 grama. 
*Prirodna (Natural) - napravljena je od 95 % prirodnih sastojaka, a zahvaljujući celuloznim vlaknima koje sadrži, nakon sušenja ima prirodan izgled prave keramike. Veoma je otporna na lomljenje i idealna je izradu skulptura. Dostupna je u devet boja i u pakovanjima od 350 i 500 grama. 
*Lagana (Light) - je veoma lagana samosušeća glina. Nakon sušenja veoma je snažna, a zbog svoje minimalne težine idealna je za izradu visećih ukrasa i ornamenata. Inače, ovo je jedina glina na svetu koja može da se peče u mikrotalasnoj, čime se skraćuje vreme sušenja. Dostupna je u dve boje (bela i terakota) i u pakovanjima od 125, 250 i 500 grama.

*Papir-maše (Papier mache) - set sadrži dva pakovanja celuloznog praha od po 100 grama. Prah se meša sa vodom da bi se dobila papir-maše smesa. Izrađeni predmet stvrdnjava se sušenjem na vazduhu.
FIMO ACCESSOIRES  
FIMO Accessories je u suštini čitav niz dodataka koji kreativnosti daju novu dimenziju. Tu su raznovrsne alatke za obradu polimerne i samosušeće gline, lakovi za završnu obradu, metalik prahovi i listići, različiti kalupi i teksture...

0 коментара :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

FLICKR

TRANSLATOR

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

POLYMER CLAY PLANET

STUDIO ARTESANIA

STUDIO ARTESANIA
STUDIO ARTESANIA is brand name of mixed media/polymer clay artist and instructor ANDRIJANA KATAVIĆ, aka ANYA ARTESANIA. She's also the creator and curator of Polymer Clay Planet, FIMO ambassador for Serbia, and the member of the first Makin's Clay® Design Team. Her artworks have been published in a book "The Polymer Clay Artist's Guide".