FIMOLOGIJA: ŠTA JE POLIMERNA GLINA?

Polimerna glina je smesa za modelovanje napravljena od polimer-polivinil-hlorida (PVC), omekšivača na uljanoj bazi, pigmenata i tečnog plastifikatora odgođenog delovanja. Iako ne sadrži minerale kao zemljana glina i u suštini je plastika, zbog sličnih svojstava ovaj materijal je dobio naziv clay (glina). Zbog omekšivača i plastifikatora polimerna glina je mekana i podatna za rad sve do učvršćivanja pečenjem u običnoj kuhinjskoj rerni kada se sve njene komponente spajaju u čvrst i otporan materijal.
Polimerna glina je laka za upotrebu i pogodna je za sve starosne grupe. Jednostavna je za obradu i od nje se može praviti sve - od ukrasa, skulptura, lutaka, nakita, upotrebnih predmeta… Dostupna je u mnogo boja, čak i sa specijalnim efektima, poput providne, fluorescentne, biserne, metalik i nijansi sa dodatkom šljokica. Sve boje se međusobno mogu mešati čime se dobija širok spektar najrazličitijih nijansi. U sirovom stanju je meka i može se lako razraditi rukama.
Ostaje mekana sve dok se ne ispeče u kućnoj rerni na niskoj temperaturi (uglavnom je to na maksimalnih 130 stepeni Celzijusa). Neće se osušiti na vazduhu, iako bi je trebalo čuvati u plastičnim kesicama zbog zaštite od prašine.
Pri izlaganju temepraturi polimerna glina se ne skuplja, već izrađeni predmet ostaje istih dimenzija i istog oblika kao pre pečenja. Kada se jednom zagreje i ispeče ne vraća se u prvobitno stanje, jer uljana supstanca koja sirovu polimernu glinu čini mekom isparava na niskoj temperaturi, a delići PVC i plastifikatora se stapaju u čvrstu i donekle fleksibilnu masu. Pravilno ispečena polimerna glina je čvrsta, ali nije nesalomljiva. Ipak, pri padu se zbog svoje fleksibilnosti neće oštetiti.
Iako je svojevremeno reklamirana kao idealni materijal za dečiju zabavu, danas je polimerna glina priznati umetnički materijal, a predmeti napravljeni od nje izloženi su u mnogim svetskim muzejima i umetničkim galerijama.

0 коментара :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

FLICKR

TRANSLATOR

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

POLYMER CLAY PLANET

STUDIO ARTESANIA

STUDIO ARTESANIA
STUDIO ARTESANIA is brand name of mixed media/polymer clay artist and instructor ANDRIJANA KATAVIĆ, aka ANYA ARTESANIA. She's also the creator and curator of Polymer Clay Planet, FIMO ambassador for Serbia, and the member of the first Makin's Clay® Design Team. Her artworks have been published in a book "The Polymer Clay Artist's Guide".