RECENZIJA: FIMO MAŠINA

Veoma često dobijam poruke sa pitanjima o polimernoj glini. Jedno od najčešćih je gde i kako nabaviti pasta mašinu koja je, za one koji to još ne znaju, jedan od najvažnijih alata za rad sa polimernom glinom. Odgovor je, do nedavno, glasio da mašinu pozajmite od bake, mame ili tetke, nekog od rodbine i prijatelja koji su svojevremeno pravili testetinu ili da je potražite na buvljoj pijaci. A, onda se odgovor komplikovao, jer je trebalo objasniti nekoliko iritirajućih problema koji su dolazili zajedno sa ovim polovnim i upotrebljavanim mašinama.
Problem sa ovim mašinama je što su bile korišćene za pravljenje testetine, pa je u njenoj unutrašnjosti zaostalo zakorelo testo koje je lako prelazilo na glinu i tako uništavalo naše radove. S obzirom da je bilo skoro nemoguće nabaviti potpuno novu pasta mašinu, polovne su umele da nas dovedu do ludila. Morali smo da ih rastavimo (što nije lak proces, posebno ako su šrafovi zakoreli, a najčešće jesu), temeljno očistimo sve delove i onda ponovo da je sastavimo (što je bila još teža akcija, jer je uvek ostajao neki šaraf ili feder viška). I, uprkos temeljnom čišćenju uvek se dešavalo da se odnekud, baš onda kad ne treba, pojavi skoreli mikronski komadić testa ili grudvica brašna koji su se zavukli u unutrašnjost mašine još 1972. godine kada je baka uveliko sama pravila testeninu za supu. Takođe, iritantno je bilo i to što su ove mašine uglavnom prilično uske, pa je bez spajanja bilo nemoguće napraviti veću pločicu gline. Ako smo radili na nekom većem projektu, za koji nam je bila potrebna jedna velika pločica gline, morali smo da se dovijavamo kako da spojimo po dve - tri pločice izašle iz ovih mašina. Kako je većina tekstura prilično široka, bilo je nemoguće provući iz zajedno sa glinom kroz ove, stare mašine. To koliko ove stare pasta mašine škripe, krče i ječe - bolje da i ne pominjem.
Sada je odgovor postao vrlo jednostavan i lak - mašinu za glinu možete kupiti direktno u Tropic Trade (Milutina Milankovića 1C, Beograd) ili posredstvom njihove internet prodavnice. FIMO Clay Machine (kako joj je zvanični naziv) napravljena je na osnovu iskustava profesionalnih umetnika sa polimernom glinom i u potpunosti odgovara našim zahtevima. Ova mašina je široka 17,5 centimetara, što je sasvim dovoljno za pravljenje većih pločica gline, a time je i teksturisanje maksimalno olakšano. FIMO mašina ima devet podešavanja razmaka među valjcima, čime možemo dobiti pločicu debljine od 0,2 do 3,5 milimetara.
Savršeno prijanja uz podlogu stola, jer za razliku od starih mašina za testo koje su u dnu imale nekakve plastične tračice, FIMO mašina ima četiri vakumske nogare koje se prilepe za sto i tako sprečavaju njeno pomeranje. Stega koja pričvršćuje mašinu za sto je sakrivena ispod zakrivljenog dela metala. Na taj način, što se često dešavalo kod pasta mašina, glina ne može da se deformiše ili zalepi za stegu, već bez obzira na dužinu pločice samo klizne niz metalni štitnik.
Takođe, navrtanj stege je prilično dugačak, pa se FIMO mašina može zavrnuti na podloge različitih debljina. Valjci su čvrsti i s njima je lako omekšati i najtvrđu glinu, a zbog glatkoće glina se uopšte ne lepi za njih. Znajući da pojedine pasta mašine umeju da iskidaju glinu kada se rastanjuje na podešavanju 6 ili 7, veoma me raduje što je iz ove mašine (podešene na razmak valjaka 9) bez ikakvih problema i oštećenja moguće izvući veoma tanke pločice
Drška ručice je fiksirana, pa ne dolazi do naglog proklizavanja pri radu, što je umelo da se desi na starim pasta mašinama. Istina, događa se da ručica ponekad ispadne iz ležišta, ali to je normalna pojava za sve mašine i potrebno je samo ovladati veštinom rukovanja. U svakom slučaju, to nije nešto što bi se smatralo manom i što nije nerešivo, jer se ručica može zaglaviti u ležište komadom papirne maramice, jačom gumicom ili isečenim delom hirurške rukavice (najbolje onaj deo u koji bi trebalo da ide mali prst).
Čišćenje FIMO mašine je mnogo lakše nego kod mašina za testo, jer je dizajnirana tako da je mesto na kom se glina najviše skuplja (a ono se nalazi ispod valjaka) lako dostupno. Dovoljno je prebrisati donji deo valjaka sa bebi maramicom i mašina je očas čista. Ali, budite veoma pažljivi kada čistite gornji deo mašine, jer su ivice štitinika iznad valjaka oštre i možete se lako porezati (što se meni u nepažnji i navikloj na moju staru mašinu, čiji su štitinici potpuno drugačiji, dogodilo). 
FIMO mašina na mom radnom stolu
Kako će se FIMO mašina pokazati u budućnosti ne znam, jer kao što znate svaki alat ima rok trajanja i vremenom pokaže sve svoje mane i vrline. Ali, uprkos porezanom prstu tokom prvog čišćenja predlažem vam da, ukoliko do sada niste nabavili ovu veoma bitnu alatku za rad sa polimernom glinom ili je ona koju posedujete odradila svoje, novac uložite u FIMO mašinu.

0 коментара :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

FLICKR

TRANSLATOR

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

POLYMER CLAY PLANET

STUDIO ARTESANIA

STUDIO ARTESANIA
STUDIO ARTESANIA is brand name of mixed media/polymer clay artist and instructor ANDRIJANA KATAVIĆ, aka ANYA ARTESANIA. She's also the creator and curator of Polymer Clay Planet, FIMO ambassador for Serbia, and the member of the first Makin's Clay® Design Team. Her artworks have been published in a book "The Polymer Clay Artist's Guide".