DA LI JE I KOLIKO FIMO ŠTETAN PO NAŠE ZDRAVLJE? (5. DEO)

Do sada smo se u okviru ovog produženog časa FIMOlogije malo bavili hemijom i naučili šta su to Ftalati, kao i da njih nema u polimernoj glini FIMO. Naučili smo ponešto i iz istorije vodećeg svetskog instituta za ispitivanje umetničkih proizvoda, kao i o njihovom sistemu sertifikacije i standardizacije, te saznali šta znači AP pečat koji se nalazi na svakom paketiću Fima. Saznali smo da je sasvim bezbedno da polimernu glinu pečemo u kućnoj rerni i šta se dešava kada FIMO izgori. Iako sam već pisala o tome šta se dešava kada FIMO dođe u kontakt sa hranom, i ovog puta ćemo se baviti kulinarstvom, jer je preostalo još nekoliko predrasuda i zabluda koje je potrebno razotkriti. Pripremite kafu, čaj, sok ili šta li već volite da pijete, može i neke grickalice, i udobno se zavalite u stolicu, jer će čitanje potrajati. Spremni?! Pa, da krenemo:
POSEBAN ALAT
Osim specijalno dizajniranog alata, mnogi FIMOljupci tokom rada koriste razne predmete iz domaćinstva, najčešće kalupe za kolače različitih oblika i pasta mašine. Većina profesionalnih umetnika sa polimernom glinom poseduje po dva seta kalupa - jedne za rad sa FIMOm, druge za izradu kolača. Malo je profesionalnih umetnika koje poznajem da još sami prave testeninu, ali znam da sve do jednog imaju dve mašine – jednu za glinu, drugu za pravljenje testa. Ali, početnici ponekad nemaju dovoljno alata, pa umeju da jedan te isti kalup koriste i za rad sa glinom i u domaćinstvu, što je suprotno uputstvu.
Preporuka da se za rad sa glinom koristi poseban alat, odnosno da ukoliko upotrebite neki kuhinjski pribor tokom rada da ga više ne koristite u domaćinstvu, mnoge je naveo da posumnjaju u štetnost Fima. Međutim, razlog je u potpunosti higijenske prirode. Naime, kao što ne može da kontroliše način na koji će neki predmet od polimerne gline biti izrađen i upotrebljavan, tako Staedtler ne može da kontroliše ni kako će se svako od nas pojedinačno odnositi prema alatu koji koristimo za rad sa FIMOm. 
S obzirom da polimerna glina nije hrana (već znamo da je ona u suštini plastika), postoji mogućnost da ukoliko se pojede, to jest unese u organizam u većem nivou može izazavati određene smetnje. Kako u svakodnevnom životu koristimo mnogo plastičnih predmeta (plastične posude za obradu i čuvanje hrane, plastične vodovodne cevi, plastične slamčice u kafićima dok ispijamo kafe i sokiće, plastične čaše na žurkama i izletima...) stvorili smo određenu toleranciju, odnosno postoji određen nivo dnevnog unosa koji se ne smatra toksičnim i opasnim (a taj nivo je prilično veliki, tako da ne brinete), Staedtler je, ipak, u obavezi da upozori korisnike na moguće smetnje.
Neki FIMOljupci će dobro oprati pomenute kalupe pre nego sa njima krenu da prave kolače, dok drugi neće. Takođe, većina kalupa ima spojeve u koje mogu da se zavuku komadići gline koje koliko god da ih perete ne možete da odstranite. Dok pravite kolače te komadiće možete da prenesete na testo i tako ih nesvesno unesete u organizam. Ne brinite, to vas ne bi ubilo, ali Staedtler se vodi politikom “bolje sprečiti nego lečiti”, pa na svakom paketiću stoji uputstvo da se alat koristi samo i isključivo u radu sa FIMOm.
Ne brinite nećete umreti ni ako tokom rada sa glinom ponekad uzmete keks ili neku drugu grickalicu, ali nastojte da vam to ne pređe u naviku. A, i onako ste još kao dete naučili da pre svakog jela treba ruke prati, zar ne?
Ukoliko vam je potrebano da za neki projekat koristite određeni kuhinjski pribor činite to veoma pažljivo, odnosno dobro proverite da li taj pribor ima udubljenja, izbočine i spojeve u koje se FIMO može zavući, kao i da li ga možete temeljno očistiti. Najbolje je da za rad sa FIMOm koristite kuhinjski pribor glatkih površina ili eventualno staklene predmete. Kad kažem temeljno očistiti, onda mislim zaista temeljno, jer polimerna glina nije rastvoriva u vodi i brzinsko pranje neće je ukloniti. Potrebno je da korišćeni pribor veoma pažljivo opere u toploj vodi i nakon sušenja prebriše medicinskim alkoholom koji se zbog svog sastava pokazao kao odlično sredstvo za skidanje tragova gline. Svakako proverite da vam negde nije zaostao komadić gline, a ako se to dogodi nemojte taj pribor više koristiti u domaćinstvu. Tek kada ste potpuno sigurni da ste sa pribora uklonili sve tragove polimerne gline tada ga možete ponovo upotrebljavati u domaćinstvu.
PASTA MAŠINA
Pasta mašina je jedna od najvažnijih alatki u radu sa FIMOm. Ne postoji sajt, blog ili forum na kom je u bar jednom tekstu pomenuta polimerna glina, a da je izostavljena pasta mašina. U Srbiji, naročito u Vojvodini, mnogo je žena koje i danas same uz pomoć ove alatke prave testetinu, pa ne treba da čudi što, s obzirom na učestalost priče o važnosti pasta mašine u radu sa FIMOm, mnoge upadnu u zabludu da jednu te istu alatku mogu da koriste za oba posla. Ukoliko imate pasta mašinu i koristite je za izradu testenine nemojte slučajno da je koristite za glinu. I obrnuto, nikako ne upotrebljavajte mašinu kroz koju ste provlačili glinu za pravljenje testenine. Na stranu što zaostalim komadićima testa možete da upropastite glinu, važnije je to što se ispod valjaka mašine mogu zavući komadići gline koje posle možete preneti na testo, a njime direktno u organizam. Ako ste ovo uradili jednom verovatno vam neće ništa biti, ali niko ne može da vam garantuje kako će se to odraziti na vas na duži period.
Mašinu za testeninu je nemoguće oprati na klasičan način vodom i deterdžentom, jer bi ubrzo zarđala. Rđa nije prijatelj ni gline, ni testa, a ni mašine. Sve da je svaki put nakon pravljenja testa ili rada sa glinom rastavite i dobro očiste, čak i prebrišete alkoholom, i dalje postoji mogućnost dvosmerne kontaminacije – i testa i gline. Verujem da niko ne želi da glumi Sizifa i gubi sate da rastavi i ponovo sastavi mašinu samo da bi je koristio pola sata da napravi testo, pa opet trošio mnogo vremena za rastvaljnje i sastavljanje kako bi pola sata radio sa glinom, naročito kada nije potpuno sigurno da su testo ili glina sasvim uklonjeni. Rastavljanje mašine je prilično dug proces, a s obzirom da u ovom slučaju ne daje pouzdane rezultate, bilo bi to uzaludno gubljenje vremena. Zato imajte dve mašine - klasičnu pasta mašinu za pravljenje testa i FIMO mašinu za rad sa polimernom glinom.
ZAKLJUČAK
Na mnogim blogovima i forumima mogu se pročitati razne, uglavnom polovične i/ili sasvim pogrešne informacije o štetnosti polimerne gline na naše zdravlje. Sasvim logično, čitaoci tih tekstova postaju zabrinuti i ne žele da priđu ni na pola metra polimernoj glini. Verujem da su vam tekstovi iz ovog serijala pomogli da shvatite šta je u stvari istina u celoj toj priči, ali ću za kraj i konkretno da odgovorim na pitanje iz naslova.
FIMO UOPŠTE NIJE OPASAN PO NAŠE ZDRAVLJE! Ukoliko pratite uputstvo i koristeći zdrav razum i logiku preduzmete odgovarajuće mere bezbednosti možete bez imalo straha uživati u FIMO zabavi kad god poželite.
Ako vas sve do sada navedeno nije uverilo u bezopasnost polimerne gline, znajte i ovo. Kao profesionalni umetnik već godinama svakodnevno provedem u radu sa FIMOm i po 10 sati, u svojoj rerni dnevno ispečem i po pet - šest tura raznih perlica od polimerne gline i u pauzama između dva pečenja gline u istoj toj rerni pripremam razne delikatese za svoju porodicu. I nisam jedina. Mnogo je profesionalnih umetnika širom sveta koji rade to isto. Da je FIMO na bilo koji način štetan odavno bih i ja i drugi profesionalni umetnici bili mrtvi. A, verovatno i članovi naših porodica.

* Kliknite OVDE za prethodni deo

0 коментара :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

FLICKR

TRANSLATOR

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

POLYMER CLAY PLANET

STUDIO ARTESANIA

STUDIO ARTESANIA
STUDIO ARTESANIA is brand name of mixed media/polymer clay artist and instructor ANDRIJANA KATAVIĆ, aka ANYA ARTESANIA. She's also the creator and curator of Polymer Clay Planet, FIMO ambassador for Serbia, and the member of the first Makin's Clay® Design Team. Her artworks have been published in a book "The Polymer Clay Artist's Guide".