FIMOLOGIJA: MERE BEZBEDNOSTI

Iako znamo da FIMO nije toksičan i opasan po naše zdravlje, kao i u bilo kom radu, tako je i u ovom sa polimernom glinom potrebno preduzeti odgovarajuće mere opreza i pridržavati se nekih pravila.
Za rad koristite keramičku ili staklenu ploču. Nikada me stavljajte polimernu glinu direktno na nameštaj. Drvo upija masnoću i boju iz polimerne gline, pa na nameštaju ostaju fleke koje je teško ukloniti. Glina može i da se zalepi za drvo, pa se mora prati ribanjem čime se, takođe, oštećuje nameštaj. Kako većina drvenih površina nije glatka, njegova tekstura će lako da se prenese na glinu i tako vam uništi rad.
Neophodno je da tokom rada sa polimernom glinom ruke, radna površina i sav alat budu čisti. Za čišćenje se upotrebljava medicinski alkohol ili vlažne maramice. Vlažnim maramicama ili tuferom na koji se sipa alkohol prebrišu se sve površine kako bi se sprečilo prljanje gline s kojom radite. Pri radu mogu se koristiti i hirurške rukavice, čime se sprečava ostavljanje otisaka prstiju na sirovoj glini, a samim tim olakšava i kasnija obrada. 
Pri upotrebi FIMO nožića kada god je to moguće koristite zaštitnu gumu. Za pojedine tehnike ona mora da se pomeri ili sasvim skine sa nožića, pa tada budite veoma oprezni kako se ne biste posekli. Uvek vodite računa da oštra strana nožića bude okrenuta ka glini i radnoj površini.
Koristite FIMO termometar kako biste bili sigurni da glinu pečete na odgovarajućoj temperaturi. Iz rerne ćete izvadite pečenu glinu uz pomoć termo rukavice ili krpe, jer u suprotnom možete zadobiti teške opekotine po rukama. Ostavite glinu i površinu na kojoj ste je pekli da se dobro ohladi, po mogućnosti izvan domašaja dece kako biste sprečili eventualne povrede i opekotine. Glinu uvek šmirglajte u vodi kako biste sprečili udisanje prašine nastale tokom ovog procesa. Ukoliko baš morate da primenite suvo šmirglanje, obavezno nosite zaštitnu masku.
Nakon rada s glinom obavezno dobro operite ruke i očistite sav upotrebljeni alat i radnu površinu. Posuđe koje koristite u radu sa polimernom glinom, izbegavajte da kasnije koristite u domaćinstvu, a ako ste primorani na to dobro ga isperite toplom vodom i deterdžentom i nakon što se osuši prebrišite alkoholom.

0 коментара :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

FLICKR

TRANSLATOR

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

POLYMER CLAY PLANET

STUDIO ARTESANIA

STUDIO ARTESANIA
STUDIO ARTESANIA is brand name of mixed media/polymer clay artist and instructor ANDRIJANA KATAVIĆ, aka ANYA ARTESANIA. She's also the creator and curator of Polymer Clay Planet, FIMO ambassador for Serbia, and the member of the first Makin's Clay® Design Team. Her artworks have been published in a book "The Polymer Clay Artist's Guide".