FIMOLOGIJA: MOŽE LI FIMO DA SE PEČE U MIKROTALASNOJ?

Ovo je jedno od češćih pitanja koje dobijam, naročito od početnika, a odgovor zavisi od toga koju glinu iz FIMO programa koriste. Ako se odlučite da radite sa nekom od FIMO polimernih glina (FIMO Professiona, FIMO Effect, FIMO Soft i FIMO Kids) odgovor će glasiti NE. Ali, ako radite sa FIMOAir Light onda će odgovor glasiti DA. No, hajdemo redom.
Polimerna glina mora biti pečena 30 minuta u klasičnoj kuhinjskoj rerni na 110 ° C. U mikrotalsnoj se razvija visoka temperatura koja nije odgovarajuća za FIMO, jer može da dovede do njegovog pregorevanja. Na pojedinim blogovima i forumima navedno je da polimerna glina treba da se peče 10 minuta, ali znajte da to nije dovoljno da bi FIMO postao čvrst i dugotrajan. Nedovoljno pečena polimerna glina je sklona pucanju i lomljenju. Zato je bolje peći je nešto duže od preporučenog, nego je ne ispeći dovoljno.
Kratko vreme pečenja profesionali umetnici koriste kako bi delimično očvrsnuli neki predmet pre nego nastave da ga dorađuju sa novim slojevima sveže gline, nakon čega ga ponovo peku potrebnih 30 minuta. I, da, FIMO može da se peče u rerni nekoliko puta, s tim da rasporedite potrebno vreme pečenja na pravilne intervale. Ukoliko je potrebno, kreacije od polimerne gline možete peći i nešto duže od predviđenog, ali budite pažljivi da vam predmet ne pregori. Pogrešna je i informacija da FIMO može da se kuva u vodi. Tačno je da će se polimerna glina stvrdnuti tokom kuvanja, ali taj predmet će nakon hlađenja biti veoma krhk i sklon pucanju. Ukloliko želite da vaše kreacije budu dugotrajne i izdžljive, onda se pridržavajte uputstva na pakovanju i pecite FIMO u rerni 30 minuta na 110 ° C.
FIMO Air Light je jedina glina na svetu koja može da se stvrdne u mikrotalasnoj. Ukoliko radite sa FIMO Air Light, koji je u suštini samosušeća glina, onda vreme sušenja možete ubrzati pečenjem u mikrotalasnoj. Kao i kod ostalih samosušećih FIMO glina, ako ih ostavite na vazduhu predmeti od FIMO Air Light biće suvi na dodir već za dva sata, ali da bi potpuno očvrsnuli potrebno je oko 12 sati. Kako biste ubrzali vreme sušenja predmete od ove gline možete ispeći u mikrotalasnoj tako što ćete, pored vaše kreacije, u pećnicu staviti čašu sa hladnom vodom i podesiti mikrotalasnu na 600 W, te ga na svakih 100 upotrebljenih grama peći po 10 minuta. Kada mikrotalasna odradi zadati proces nemojte vašu kreaciju vaditi, već ostavite da se i voda i predmet od FIMO Air Light dobro ohlade unutar pećnice. Tek tada možete da ga izvadite i dalje obrađujete.
Ako ste za rad odabrali FIMO Air Basic ili Natural nema potrebe da ih pečete ni u rerni ni u mikrotalasnoj, jer su one samosušeće gline, odnosno osuše se na vazduhu tokom nekoliko sati ili dana. Preporučeno je da se ove gline drže podalje od direktnih sunčevih zraka ili drugog izvora toplote (kao što je radijator) kako bi se sprečilo njihovo raspucavanje. Koliko će se sušiti na vazduhu zavisi od veličine i debljine predmeta izrađenog od  FIMO Air Basic ili Natural, ali obično je potrebno oko 24 do 48 sati.

0 коментара :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

FLICKR

TRANSLATOR

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

POLYMER CLAY PLANET

STUDIO ARTESANIA

STUDIO ARTESANIA
STUDIO ARTESANIA is brand name of mixed media/polymer clay artist and instructor ANDRIJANA KATAVIĆ, aka ANYA ARTESANIA. She's also the creator and curator of Polymer Clay Planet, FIMO ambassador for Serbia, and the member of the first Makin's Clay® Design Team. Her artworks have been published in a book "The Polymer Clay Artist's Guide".