RECENZIJA: FIMO PROFESSIONAL ALAT ZA MODELOVANJE

Redovni čitaoci mog bloga znaju da sam zahvaljujući kompaniji TROPIC TRADE među prvima u svetu imala priliku da isprobam tri od četiri nove FIMO alatke za modelovanje koje je Staedtler u aprilu 2014. godine pustio u prodaju u okviru linije FIMO professional. Ako ste pročitali tekst znate da su me ove alatke oduševile i dizajnom i mogućnostima koje pružaju tokom rada sa polimernom glinom. Od mene su tada ove alatke sasvim zasluženo dobile veoma visoku ocenu, ali kako sam do sada imala mogućnost da duže radim sa njima, kao i da isprobam i onu koja mi je ranije nedostajala, smatrala sam da je potrebno da doradim prethodni tekst. 
Iako im je zvanični naziv FIMO Professional Modelling Tool (Alat za modelovanje), zbog njihovog dizajna nalik podebljim grafitnim olovkama, a zarad lakšeg sporazumevanja s obzirom da u FIMO programu već postoji potpuno drugačiji set alata za modelovanje, dozvolila sam sebi slobodu da ih preimenujem u olovke za modelovanje. Svaka od četiri olovke za modelovanje je upakovana u zasebno pakovanje, a na svakoj od njih se nalaze po dva različita nastavka za teksturisanje i obradu gline. To znači da na raspolaganju imamo osam alatki. Svaka alatka ima crnu dršku od javorovog drveta prilagođenu levorukim i desnorukim korisnicima, sa nastavcima od nerđajućeg čelika. Kompletan alat je veoma lak za održavanje i čišćenje. Svaka pojedinačna alatka je veoma lagana i ne opterećuje ruku (čak i nakon višesatne upotrebe), a opet je dovoljno čvrsta i stabilna da bez straha od savijanja ili lomljenja možemo obaviti započeti posao.
Kreatori ovog alata uvrstili su među nastavke neke od bitnih alatki u radu sa polimernom glinom, a za koje smo se do sada morali dovijavati na razne načine, poput dletla i burgije. Iskusnim umetnicima sa polimernom glinom je odmah u startu jasno da je ovaj alat kreiran sa mnogo pažnje i znanja, jer svaki pojedinačni nastavak može biti primenjen na više načina i da zadovolji potrebe umetnika sa polimernom glinom iz različitih oblasti – od onih koji se bave skulpturom, izradom nakita, do minijaturista i onih koji izrađuju cveće ili lutke. Takođe, ove alatke mogu da koriste i poslastičari za obradu fondana ili čokolade kojima će dekorisati torte i kolače.

ALATKA 1. - ŠILO I KOSI NOŽIĆ (NEEDLE & V-TOOL)
U okviru ove alatke sa jedne strane se nalazi šilo, a sa druge kosi nožić sličan onome koji se koristi za duborez. Šilo je različite debljine i odlično je za pravljenje rupica različitih veličina, za poravnavanje i modelovanje finih detalja, iscrtavanje različitih uzoraka (tekstura), kao i za podizanje i prilepljivanje najsitnijih detalja od gline. Kosi nožić je napravljen u obliku slova V pod uglom od 60 stepeni, u preseku ima 40 milimetara i idealan je za graviranje, definisanje pojedinih oblasti, izradu žlebova, precizno isecanje uglova i poravnavanje ivica.
ALATKA 2. – SFERE ILI KUGLICE (BALL TOOL)
Na obe strane ove alatke nalaze se sfere ili, bolje rečeno, kuglice. S jedne strane je kuglica od 0,8, a sa druge od 1,5 milimetara. Za razliku od sličnih alatki drugih proizvođača, jedna strana veće sfere (one od 1,5 mm) je izravnata u obliku suze, čime smo konačno dobili odličnu alatku za izradu cvetnih latica od polimerne gline, kao i dobijanje različitih tekstura. Ova alatka je idealna za oblikovanje raznih udubljenja i lukova, a može da se upotrebljava i kod izrade lutaka, recimo za oblikovanje očnih duplji.
ALATKA 3. – ALAT ZA MODELOVANJE (MODELLING TOOL)
S jedne strane ove alatke nalazi se konusno, a sa druge ravano dleto. Oba su izrađena od čvrstog silikona i namenjena su za izradu preciznih detalja na skulpturama, minijaturama, lutkama... S ovom alatkom mogu da se poravnaju neravnine na glini, poput onih nakon bušenja vazdušnih džepova, da se iscrtavaju različiti uzorci, kao i da se obrade oštri uglovi i ivice na nekom komadu nakita.
ALATKA 4. - BURGIJA I ALAT ZA PORAVNAVANJE (DRILL AND SMOOTHING TOOL)
Sa jedne strane ove alatke nalazi se burgija promera 2,5 milimetara. Dugačka je oko 4 centimetra i sjajana je za bušenje ili proširivanje rupica na ispečenim perlicama. Svi koji su u dosadašnjem radu koristili burgije, znaju koliko one mogu da oštete ruke. S FIMO bugrijom nema povreda i žuljeva, a rupice se probuše veoma brzo i bez mnogo napora. Sa druge strane se nalazi alatka za poravnavanje, odnosno izglačavanje nervanina. Izgleda kao mala metalna kašičica i idealna je za izravnavanje ivica, isecanje minjaturnih delova gline zastalih od sečenja i poravnavanje pločice gline nakon bušenja vazdušnih džepova. Takođe, može da se koristi i kod teksturisanja gline.
Nakon višemesečnog učestalog rada sa njim, novi FIMO Professional alat je zaslužio i višu ocenu od one čiste desetke koju sam mu ranije dala. Smatram da se svaki dinar uložen u kupovinu ovog alata višestruko isplati i znam da će vam, kao što je i meni, mnogo pomoći u radu i otvoriti sasvim nove kreativne mogućnosti.

0 komentara:

 

POLIMERNA GLINA TUTORIJAL

POLIMERNA GLINA TUTORIJAL
U ovom tutorijalu naučićete kako da samostalno napravite šolju i tanjirić od polimerne gline. Ovaj tutorijal obuhvata veoma detaljan tekstualni opis svakog pojedinačnog koraka sa 57 fotografija i pet šablona za precizno isecanje gline. Takođe, tu su i brojni saveti i trikovi koji će vam olakšati rad. Tutorijal podjednako mogu koristiti početnici i iskusniji kreativci i umetnici. Ono što ovaj projekat čini interesantnim jeste da koliko god šolja i tanjirića napravite, svaka od tih kreacija će biti jedinstvena i potpuno drugačija.

POLYMER CLAY TUTORIAL

POLYMER CLAY TUTORIAL
This tutorial will teach you how to make the cup decoration and saucer from polymer clay. This tutorial includes a very detailed textual description of each step, with 57 images and 5 templates for precise clay cutting. Also, there are many tips and tricks that will help you during your work. This tutorial is equally suitable for beginners, as well as for experienced creative people and artists. What makes this project interesting is that, no matter how many cups and saucers you make, each of these creations will be unique and completely different.

ABOUT ME

ABOUT ME
I'm Andrijana Anya Katavic, the face behind Studio Artesania. I'm a journalist by profession, chemist and historian by education and a self-taught applied artist by my own choice (read, for love of art). I have a long-standing career as journalist/editor, and I also write a blog, photograph, design and manufacture usable objects, and hold workshops to teach others how to work with polymer clay and other art materials... Since childhood I've dealt with the various forms of art, I have a lot of experience with pottery and painting, but in recent years I'm mostly focused on polymer clay.