FIMOLOGIJA: KOJA JE MOJA BOJA?

Izbor boja za vaše kreacije zavisi isključivo od vašeg ličnog afiniteta. Neko voli crvenu, neko plavu u kombinaciji sa žutom, a neko će na sve moguće načine izbeći upotrebu zelene. Odabir boja je, znači, stvar ličnog afiniteta, senzibiliteta i izbora, i čini vaše radove specifičnim, prepoznatljivim i jedinstvenim. Ali, ukoliko se držite nekoliko osnovnih smernica rad će vam biti mogo lakši i efektniji, posebno ako se odlučite za izradu rolata.  
Generalni utisak se povećava ako koristite glinu u srodnim i komplementarenim tonovima i akcentujete ih sa nekom kontrasnom bojom. Ako ste, na primer, na vašoj kreaciji koristili žutu i crvenu, kao kontrastnu boju možete dodati crnu ili braon. U ovom slučaju kontrasna boja onemogućava i da crvena ispusti pigmente u žutu i tako vam pokvari rad. Crvene nijanse Fima imaju sklonost da tokom pečenja ispuštaju pigmente i da “prokrvare” na svetlije boje, zbog čega vaš rad na kraju izgleda vrlo neuredno. Zato, naročito pri izradi rolata, crvenu u kombinaciji sa bilo kojom svetlijom bojom (kao što je bela) obavezno odvojite sa crnom ili nekom tamnijom glinom (poput teget plave ili braon).
Ukoliko pri izradi rolata koristite svetlije nijanse - recimo, žutu i rozu - jednu od njih obložite tankim slojem crne gline, koja će poslužiti kao graničnik. Nakon smanjivanja rolata crna će postati jedva uočljiva, ali će zato doprineti da vaš rad izgleda detaljnije i upečatljivije. Takođe, metalik gline (srebrna, zlatna, bronzana) daju odličan efekat u kombinaciji sa crnom ili belom. Pri radu sa FIMOm imajte na umu da isti dizajn može izgledati potpuno drugačije ukoliko upotrebite drugačiji skup boja. Zato, budite kreativni, igrajte se sa bojama i ne plašite se da isprobate različite kombinacije.

0 коментара :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

FLICKR

TRANSLATOR

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

POLYMER CLAY PLANET

STUDIO ARTESANIA

STUDIO ARTESANIA
STUDIO ARTESANIA is brand name of mixed media/polymer clay artist and instructor ANDRIJANA KATAVIĆ, aka ANYA ARTESANIA. She's also the creator and curator of Polymer Clay Planet, FIMO ambassador for Serbia, and the member of the first Makin's Clay® Design Team. Her artworks have been published in a book "The Polymer Clay Artist's Guide".