FIMOLOGIJA: ŠTA JE SAMOSUŠEĆA GLINA?

Samosušeća glina, kako joj ime kaže, se suši sama, odnosno stvrdnjava se na sobnoj temperaturi usled cirkulacije vazduha. Samosušeće gline mogu biti izrađene na bazi ulja, vode, voska, celuloze... Kao što postoji nekoliko linija polimerne gline (Professional, Effect, Soft i Kids), tako u FIMO programu postoje i tri različite vrste samosušećih glina izrađenih na bazi vode. Sve one nose naziv FIMO Air, a podeljene su u linije:
*Osnovna (Basic) - zbog svog sastava i prirodnih tonova nakon sušenja izgleda slično zemljanoj glini, odnosno keramici. Dostupna je u tri boje (beloj, bež i terakota) i u pakovanjima od 500 i 1.000 grama. 
*Prirodna (Natural) – napravljena je od 95 % prirodnih sastojaka, a zahvaljujući celuloznim vlaknima koje sadrži, nakon sušenja ima prirodan izgled prave keramike. Veoma je otporna na lomljenje i idealna je za izradu skulptura. Dostupna je u devet boja i u pakovanjima od 350 i 500 grama. 
*Lagana (Light) – je veoma lagana samosušeća glina. Nakon sušenja veoma je snažna, a zbog svoje minimalne težine idealna je za izradu visećih ukrasa i ornamenata. Inače, ovo je jedina glina na svetu koja može da se peče u mikrotalasnoj, čime se skraćuje vreme sušenja. Dostupna je u dve boje (bela i terakota) i u pakovanjima od 125, 250 i 500 grama.
FIMO samosušeće gline su namenjene svima – profesionalnim umetnicima, hobistima, deci... Veoma su lake za obradu i nije ih potrebno peći. Njihova savitljivost u svežem stanju i postojanost nakon sušenja omogućava izradu niza velikih i malih predmeta uz upotrebu raznih tehnika. Odlične su za izradu raznih dekorativnih predmeta, poput ukrasnih figurica, lutaka, velikih skulptura, činija, vaza... Pogodne su za školske i kreativne projekte u dečjim vrtićima, a mogu lako da se oblikuje uz upotrebu FIMO modli. 
Sve su odmah spremne za upotrebu, odnosno nije ih potrebno omekšavati kao što to činimo sa polimernom glinom. Kako su pomalo gnjecave potrebno je zaštititi radnu površinu aluminijumskom ili plastičnom folijom. Da bi se rastanjile najbolje je staviti ih između dva komada plastične folije i razvaljati ih FIMO oklagijom. 
FIMO Air Light je pre upotrebe dobro izvaditi iz pakovanja i ostaviti da odstoji na vazduhu oko 20 minuta, jer je tada podatnija za rad. Ukoliko vam se tokom rada Basic i Natural počnu sušiti ili raspucavati, najbolje je da umočite prste u vodu i uz nežan pritisak izgladite površinu. Na ovaj način možete izgladiti i oštre ivice na predmetu koji pravite. 
Po izradi željenog predmeta neohodno je da ga ostavite da se osuši na vazduhu. Za razliku od polimerne gline koja je sklona privlačenju prašine, FIMO Air možete ostaviti nezaštićenu bez straha da će sitne čestice u vazduhu narušiti vaš rad.
Predmete od FIMO Air najbolje je da ostavite na suhom i toplom mestu, ali daleko od direktnih sunčevih zraka ili drugog izvora toplote (kao što je radijator) kako bi se sprečilo njihovo raspucavanje tokom sušenja. Vreme sušenja varira od veličine i debljine izrađenog predmeta, ali obično je potrebno od 12 do 48 sati, nakon čega možete da dodatno obradite predmet šmirglanjem, bojenjem, oslikavanjem, bušenjem, lakiranjem... 
Preostalu FIMO Air glinu čuvajte u originalnom pakovanju, koje ćete pažljivo zatvoriti, te staviti u plastičnu zip kesicu iz koje ćete istisnuti vazduh koliko god je to moguće. Kesicu odložite u plastičnu kutiju čiji poklopac dobro dihtuje, kako biste sprečili da se preostali FIMO Air osuši. Na ovaj način samosušeću FIMO glinu možete čuvati mesecima, iako znam da kada jednom počnete raditi sa nekom od njih za to neće biti potrebe. :)

0 коментара :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

FLICKR

TRANSLATOR

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

POLYMER CLAY PLANET

STUDIO ARTESANIA

STUDIO ARTESANIA
STUDIO ARTESANIA is brand name of mixed media/polymer clay artist and instructor ANDRIJANA KATAVIĆ, aka ANYA ARTESANIA. She's also the creator and curator of Polymer Clay Planet, FIMO ambassador for Serbia, and the member of the first Makin's Clay® Design Team. Her artworks have been published in a book "The Polymer Clay Artist's Guide".