FIMOLOGIJA: ŠTA JE TEČNA GLINA?

Objašnjenje je jednostavno – tečna glina je polimerna glina u tečnom stanju. Tečna polimerna glina je viskozna, pomalo lepljiva i bezbojna tečnost srednje gustine. S obzirom da je tečna, ne zahteva omekšavanje. Stvrdnjava se i postaje providna nakon pečenja u rerni na 110 ° C.
FIMO tečna glina (zvaničan naziv joj je FIMO Liquid) je kompatibilana sa svim FIMO polimernim glinama, a primenjuje se u raznim tehnikama i procesima obrade. Dostupna je u pakovanju od 50 i 200 mililitara. Treba je čuvati u originalnoj ambalaži, jer loše zaštićena tečna glina privlači prašinu što dovodi do njenog prljanja.  
Nanosi se direktno iz tube, a poseban nastavak omogućava njeno precizno nanošenje na željeni predmet. Takođe, može se naneti i metalnim štapićem koji po završetku rada prebrišete tuferom navlaženim medicinskim alkoholom ili vlažnim maramicama. Nakon detaljnog čišćenja metalni štapić ponovo možete upotrebljavati za rad sa tečnom glinom. Izbegavajte da tokom ovog postupka koristite drvene štapiće, jer ih je zbog lepljivosti tečne gline i njene nemogućnosti da se stegne na vazduhu ili ispere vodom teško očistiti, pa postaju neupotrebljivi zbog čega morate da ih bacite. Tuferom na koji ste nakapali alkohol ili vlažnim maramicama, takođe, uklanjate eventualni višak tečnog Fima sa vašeg rada.
Tečni FIMO ima široku primenu u radu sa polimernom glinom. Osim što se upotrebljava za spajanje dva komada (sveže ili ispečene) polimerne gline, koristi se i za lepljenje polimerne gline sa drvetom, metalom, staklom... Kada tečni FIMO bude ispečen veza koju stvori između spojenih elemenata je veoma jaka.
Za postizanje specifičnih efekata može se tonirati sa raznim bojama i pigmentima, kao i mešati sa FIMO metalnim prahovima, FIMO metalnim pahuljicama, šljokicama, peskom, suvim cvećem... Upotrebljava se i za glaziranje i prenos fotografija na glinu. Iznijansiranu tečnu glinu treba čuvati u metalnoj ili staklenoj ambalaži koja ima dobro prijanjajući poklopac ili koju ste zaštitili aluminijumskom folijom kako bi se sprečilo upadanje prašine.
U zavisnosti od projekta peče se od 15 do 30 minuta na 110 ° C. Ukoliko je koristite kao vezivo između dva ispečena komada gline ili ispečene gline i metala, vaš projekat ćete peći od 15 do 20 minuta. Ako tečnu glinu koristite sa sirovom glinom ili kao glazuru, pećićete vaš projekat 30 minuta.

0 komentara:

 

POLIMERNA GLINA TUTORIJAL

POLIMERNA GLINA TUTORIJAL
U ovom tutorijalu naučićete kako da samostalno napravite šolju i tanjirić od polimerne gline. Ovaj tutorijal obuhvata veoma detaljan tekstualni opis svakog pojedinačnog koraka sa 57 fotografija i pet šablona za precizno isecanje gline. Takođe, tu su i brojni saveti i trikovi koji će vam olakšati rad. Tutorijal podjednako mogu koristiti početnici i iskusniji kreativci i umetnici. Ono što ovaj projekat čini interesantnim jeste da koliko god šolja i tanjirića napravite, svaka od tih kreacija će biti jedinstvena i potpuno drugačija.

POLYMER CLAY TUTORIAL

POLYMER CLAY TUTORIAL
This tutorial will teach you how to make the cup decoration and saucer from polymer clay. This tutorial includes a very detailed textual description of each step, with 57 images and 5 templates for precise clay cutting. Also, there are many tips and tricks that will help you during your work. This tutorial is equally suitable for beginners, as well as for experienced creative people and artists. What makes this project interesting is that, no matter how many cups and saucers you make, each of these creations will be unique and completely different.

ABOUT ME

ABOUT ME
I'm Andrijana Anya Katavic, the face behind Studio Artesania. I'm a journalist by profession, chemist and historian by education and a self-taught applied artist by my own choice (read, for love of art). I have a long-standing career as journalist/editor, and I also write a blog, photograph, design and manufacture usable objects, and hold workshops to teach others how to work with polymer clay and other art materials... Since childhood I've dealt with the various forms of art, I have a lot of experience with pottery and painting, but in recent years I'm mostly focused on polymer clay.