FIMOLOGIJA: ŠTA JE TEČNA GLINA?

Objašnjenje je jednostavno – tečna glina je polimerna glina u tečnom stanju. Tečna polimerna glina je viskozna, pomalo lepljiva i bezbojna tečnost srednje gustine. S obzirom da je tečna, ne zahteva omekšavanje. Stvrdnjava se i postaje providna nakon pečenja u rerni na 110 ° C.
FIMO tečna glina (zvaničan naziv joj je FIMO Liquid) je kompatibilana sa svim FIMO polimernim glinama, a primenjuje se u raznim tehnikama i procesima obrade. Dostupna je u pakovanju od 50 i 200 mililitara. Treba je čuvati u originalnoj ambalaži, jer loše zaštićena tečna glina privlači prašinu što dovodi do njenog prljanja.  
Nanosi se direktno iz tube, a poseban nastavak omogućava njeno precizno nanošenje na željeni predmet. Takođe, može se naneti i metalnim štapićem koji po završetku rada prebrišete tuferom navlaženim medicinskim alkoholom ili vlažnim maramicama. Nakon detaljnog čišćenja metalni štapić ponovo možete upotrebljavati za rad sa tečnom glinom. Izbegavajte da tokom ovog postupka koristite drvene štapiće, jer ih je zbog lepljivosti tečne gline i njene nemogućnosti da se stegne na vazduhu ili ispere vodom teško očistiti, pa postaju neupotrebljivi zbog čega morate da ih bacite. Tuferom na koji ste nakapali alkohol ili vlažnim maramicama, takođe, uklanjate eventualni višak tečnog Fima sa vašeg rada.
Tečni FIMO ima široku primenu u radu sa polimernom glinom. Osim što se upotrebljava za spajanje dva komada (sveže ili ispečene) polimerne gline, koristi se i za lepljenje polimerne gline sa drvetom, metalom, staklom... Kada tečni FIMO bude ispečen veza koju stvori između spojenih elemenata je veoma jaka.
Za postizanje specifičnih efekata može se tonirati sa raznim bojama i pigmentima, kao i mešati sa FIMO metalnim prahovima, FIMO metalnim pahuljicama, šljokicama, peskom, suvim cvećem... Upotrebljava se i za glaziranje i prenos fotografija na glinu. Iznijansiranu tečnu glinu treba čuvati u metalnoj ili staklenoj ambalaži koja ima dobro prijanjajući poklopac ili koju ste zaštitili aluminijumskom folijom kako bi se sprečilo upadanje prašine.
U zavisnosti od projekta peče se od 15 do 30 minuta na 110 ° C. Ukoliko je koristite kao vezivo između dva ispečena komada gline ili ispečene gline i metala, vaš projekat ćete peći od 15 do 20 minuta. Ako tečnu glinu koristite sa sirovom glinom ili kao glazuru, pećićete vaš projekat 30 minuta.

0 коментара :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

FLICKR

TRANSLATOR

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

POLYMER CLAY PLANET

STUDIO ARTESANIA

STUDIO ARTESANIA
STUDIO ARTESANIA is brand name of mixed media/polymer clay artist and instructor ANDRIJANA KATAVIĆ, aka ANYA ARTESANIA. She's also the creator and curator of Polymer Clay Planet, FIMO ambassador for Serbia, and the member of the first Makin's Clay® Design Team. Her artworks have been published in a book "The Polymer Clay Artist's Guide".