FIMO TUTORIJAL: TUFNASTI ZEKA

Ove preslatke zeke su sjajna dekoracija prazničnog stola za predstojeći Uskrs, a i nakon praznika izgledaće fantastično na svakoj polici. Toliko su interesantni da će garantovano privlačiti poglede svih posetilaca vašeg doma i izmamljivati dodatne uzdahe kada se budete pohvalili da ste ih sami napravili. Prateći uputstvo koje je pripremila kompanija Staedtler, a koje sam uz njihovo odobrenje zahvaljujući projektu FIMO Srbija firme TROPIC TRADE prevela na srpski jezik, svako može lako da napravi ove pomalo rustične i vesele zeke.
FIMO SPISAK MATERIJALA
OSTALE POTREPŠTINE
Staklena ili keramička pločica
Kuhinjski nož
Zatvarač od markera ili olovke
 
Makaze
Akrilne boje (bela, roza i svetlo plava)
Drveni štapići za ražnjiće
Čačkalica
Žica
Plava ukrasna traka
 
Lepak/Pištolj za lepljenje
KORAK 1
Odštampajte šablon zeke (koji se nalazi na kraju tutorijala) na papir i isecite konture makazama. FIMO valjkom rastanjite FIMO Air Light glinu na pločicu debljine oko 2 centimetra. Postavite isečeni šablon na pločicu gline. Kuhinjskim nožem isecite oblik prateći ivice šablona. Pažljivo uklonite ostatak gline i na kratko ostavite sa strane. FIMO alatom za modelovanje zagladite ivice isečenog oblika.
Ostatak gline iskoristite da isečete postolje. Za većeg zeku trebaće vam postolje veličine 10x8, a za manjeg 8x5 centimetara. Od komadića gline napravite lopticu koja će poslužiti kao zekin nosić, a preostalu FIMO Air Light glinu formirajte u obliku jaja. 

KORAK 2
Provucite dva drvena štapića kroz glinenog zeku, počev od vrha svakog uva pa kroz celo telo. Prstima izravnajte površinu da se konture štapića ne primećuju. FIMO alatom za modelovanje isrctajte linije na zekinim ušima prateći njihovu konturu. Zatvaračem markera utisnite krugove po zekinom telu, kao i po jajima. Isecite čačkalicu na oko centimetar i na jedan kraj postavite kuglicu, a drugi kraj umetnite u glinu na mestu gde želite da pozicionirate zekin nosić.
Ostavite zeku, postolje i jaja da se suše oko 24 sata. Ako želite da ubrzate proces u mikrotalasnu postavite čašu sa 125 mililitara vode, na staklenu podlogu položite vaše kreacije, podesite temperaturu na 600 W i pecite pet minuta. Kada se kreacija malo prohladi proverite da li je dovoljno čvrsta, a ako nije ponovite postupak pečenja u mikrotalasnoj za još pet minuta. Ostavite da se dobro ohladi.

KORAK 3
Obojite stalak i jaja akrilnim bojama po vašem izboru. Zekino telo prvo obojite belom akrilnom bojom, pa kad se osuši pređite sa slojem svetlo plave. A, možete i obrnuto - telo prvo obojite svetlo plavom, pa kad se osuši i belom akrilnom bojom. Ostavite da se boja dobro osuši i onda obradite sunđerastom šmirglom broj 240 iz FIMO seta za poliranje. Ako želite da se tufne dodatno ističu, pažljivo ih ponovo obojite belom ili svetlo plavom akrilnom bojom. Kad se boja osuši, Lumo markerom iscrtajte zeki oči. Na postolje, jaja i zeku nanesite sloj FIMO sjajnog laka i ostavite oko 20 minuta da se osuši.
KORAK 4
Zalepite sa svake strane nosića po tri komadića žice. Uz pomoć pišolja za lepljenje sjedinite zeku sa postoljem i dodatno ukrasite mašnicama od ukrasne trake. Postavite zeku i jaja na željeno mesto i uživajte u pohvalama koje će vaše kreacije izazvati.
NAPOMENA: Da biste odštampali šablon kliknite na fotografiju da je uvećate. Zatim na tastaturi istovremeno pritisnite CTRL + P.
* This is a officially permitted Serbian 
translation of the original Staedtler tutorial
* English version you can find on Staedtler website

0 komentara:

 

POLIMERNA GLINA TUTORIJAL

POLIMERNA GLINA TUTORIJAL
U ovom tutorijalu naučićete kako da samostalno napravite šolju i tanjirić od polimerne gline. Ovaj tutorijal obuhvata veoma detaljan tekstualni opis svakog pojedinačnog koraka sa 57 fotografija i pet šablona za precizno isecanje gline. Takođe, tu su i brojni saveti i trikovi koji će vam olakšati rad. Tutorijal podjednako mogu koristiti početnici i iskusniji kreativci i umetnici. Ono što ovaj projekat čini interesantnim jeste da koliko god šolja i tanjirića napravite, svaka od tih kreacija će biti jedinstvena i potpuno drugačija.

POLYMER CLAY TUTORIAL

POLYMER CLAY TUTORIAL
This tutorial will teach you how to make the cup decoration and saucer from polymer clay. This tutorial includes a very detailed textual description of each step, with 57 images and 5 templates for precise clay cutting. Also, there are many tips and tricks that will help you during your work. This tutorial is equally suitable for beginners, as well as for experienced creative people and artists. What makes this project interesting is that, no matter how many cups and saucers you make, each of these creations will be unique and completely different.

ABOUT ME

ABOUT ME
I'm Andrijana Anya Katavic, the face behind Studio Artesania. I'm a journalist by profession, chemist and historian by education and a self-taught applied artist by my own choice (read, for love of art). I have a long-standing career as journalist/editor, and I also write a blog, photograph, design and manufacture usable objects, and hold workshops to teach others how to work with polymer clay and other art materials... Since childhood I've dealt with the various forms of art, I have a lot of experience with pottery and painting, but in recent years I'm mostly focused on polymer clay.