FIMO TUTORIJAL: USKRŠNJA JAJA

Ova uskršnja jaja koja podsećaju na glazirane kolačiće definitivno će uneti radost u vaš dom tokom predstojećeg praznika, ali i u drugim specijalnim prilikama kada je potrebno da fascinirate goste. Okačite ih na grančicu koju ste stavili u vazu i dobili ste interesantan uskršnji aranžman u dnevnom boravku. Ako u blizini postavite Tufnastog zeku praznični ugođaj će biti potpun. Nakon praznika jaja možete koristiti kao atraktivnu dekoraciju stola tako što ćete na satensku trakicu dodati karticu sa imenom dragog gosta i zavezati oko salvete. Takođe, možete vezati jaje oko teglice u koju ste stavili svećicu i oduševiti i ukućane i goste neobičnim svećnjakom.
Prateći uputstvo koje je pripremila kompanija Staedtler, a koje sam uz njihovo odobrenje zahvaljujući projektu FIMO Srbija firme TROPIC TRADE prevela na srpski jezik, svako može lako da napravi ova preslatka uskršnja jaja.
 FIMO SPISAK MATERIJALA
OSTALE POTREPŠTINE
Staklena ili keramička pločica
Kuhinjski nož
Lepak za drvo
Perlice veličine od 2 do 4 milimetra (bele, plave, roze)
Akrilne boje u pastelnim tonovima
Slikarske četkice
Satenska traka
Makaze
KORAK 1
Odštampajte šablon jaja (koji se nalazi na kraju tutorijala) na papir i isecite konture makazama. Isecite nožem komad Fimo Air Light gline i FIMO valjkom je rastanjite na pločicu debljine oko 0,5 centimetra.
KORAK 2
Postavite isečeni šablon na pločicu gline i kuhinjskim nožem isecite oblik prateći ivice šablona. Pažljivo uklonite ostatak gline. Ponovite postupak dok ne isečete željeni broj jaja. FIMO alatom za modelovanje zagladite ivice isečenih oblika. Višak gline spremite u originalnu ambalažu, a zatim i u zip kesicu.
KORAK 3
FIMO iglom za perlice probušite rupicu pri vrhu svakog jajeta. Rupica mora biti nešto veća od širine satenske trakice koju ćete koristiti za kačenje, jer će se tokom sušenja blago smanjiti.
KORAK 4
Ostavite jaja da se suše oko 24 sata. Ako želite da ubrzate proces u mikrotalasnu postavite čašu sa 125 mililitara vode, na staklenu podlogu položite vaše kreacije, podesite temperaturu na 600 W i pecite pet minuta. Kada se kreacija malo prohladi proverite da li je dovoljno čvrsta, a ako nije ponovite postupak pečenja u mikrotalasnoj za još pet minuta. Ostavite jaja da se dobro ohlade.
KORAK 5
Ohlađena jaja obradite sunđerastom šmirglom broj 250 iz FIMO seta za poliranje. 
KORAK 6
Obojite jaja akrilnim bojama u pastelnim tonovima po vašem izboru. Ostavite da se boja osuši.
KORAK 7 
Za “preliv” izmešajte lepak za drvo sa istom količinom akrilne boje u željenoj nijansi. Mešajte dok ne dobijete gustu obojenu smesu. Četkicom nanesite obojenu smesu na jaje i rasporedite je po površini isto kao da nanosite šećerni preliv na kolače. Ponovite postupak sa ostalim jajima.  
KORAK 8 
Dok je mešavina lepka za drvo i boje još sveža pospite po njoj perlice u kontrasnoj boji. Efekt će biti zanimljiviji ako su perlice različite veličine. Ostavite da se jaja dobro osuše, pa ih premažite tankim slojem FIMO sjajnog laka kom treba oko 20 minuta da se osuši. Na kraju kroz rupicu provucite satensku trakicu.
NAPOMENA: Da biste odštampali šablon kliknite na fotografiju da je uvećate. Zatim na tastaturi istovremeno pritisnite CTRL + P.
 * This is a officially permitted Serbian 
translation of the original Staedtler tutorial
* English version you can find on Staedtler website

0 коментара :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

FLICKR

TRANSLATOR

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

POLYMER CLAY PLANET

STUDIO ARTESANIA

STUDIO ARTESANIA
STUDIO ARTESANIA is brand name of mixed media/polymer clay artist and instructor ANDRIJANA KATAVIĆ, aka ANYA ARTESANIA. She's also the creator and curator of Polymer Clay Planet, FIMO ambassador for Serbia, and the member of the first Makin's Clay® Design Team. Her artworks have been published in a book "The Polymer Clay Artist's Guide".