ČEMU SLUŽI FIMO TERMOMETAR?

FIMO termometar je jedan od najvažnijih alata za rad sa polimernom glinom i trebalo bi da bude među prvima koje će početnici nabaviti. U važnost FIMO termometra uverile su se brojne učesnice radionica koje održavam širom Srbije i svaka od njih vam može potvrditi da bi bez ove alatke verovatno ostale bez većine onoga što napravimo tokom ovih kreativnih druženja.
Verujem da većina vas zna da se FIMO polimerna glina peče 30 minuta na 100 ° C i po logici stvari podesiti ćete rernu na preporučenu temperaturu. Većina rerni, posebno ako je nova poput moje, bi trebalo da budu pouzdane i da kontinuirano održavaju zadatu temperaturu. Ali, to baš i nije tako.
Ponekad se, bez obzira na njenu starost, dogodi da iz nekog razloga (verovatno usled povećanog ili smanjenog napona) naša rerna poblesavi, pa unutar nje dolazi do znatnih oscilacija temperature kojih nismo svesni, ali koje i te kako utiču na naše kreacije. Oscilacije u temperaturi možda i nisu neki problem ako pripremamo krompiriće za ručak, ali može totalno da upropasti naše divne FIMO kreacije. Usled tih oscilacija ne samo što može doći do pregorevanja gline, već se može dogoditi da ne bude dovoljno pečena čime naši radovi postaju krhki i skloni pucanju.
Takođe, pojedine rerne, poput moje, su veoma jake, pa automatski razvijaju nešto veću temperaturu od podešene na prekidaču. Zahvaljujući FIMO termometru otkrila sam da je temperatura u mojoj rerni za 10 ° C veća od navedene na prekidaču. Zato umesto da, kako bi bilo logično, podesim rernu na 110, sada ono magično dugme okrenem na 100 ° C. Naravno, iako prekidač pokazuje manju temperaturu, moje FIMO kreacije se peku na preporučenoj temperaturi od 110 ° C, što FIMO termometar potvrdi svaki put.
Navešću i primer jedne gospođe koja mi se obratila za pomoć žaleći se da ne sme da peče FIMO kreacije duže od 10 minuta (i to tako da ih stavi u hladu rernu) jer izgore, a nakon ovakvog pečenja često joj se dešava da većina onoga što je napravila popuca. Nakon što je, po mojoj preporuci, nabavila FIMO termometar otkrila je da se u njenoj rerni kada je podešena na 110 ° C razvije temperatura od  čak 150 ° C. Sada su njene kreacije pečene 30 minuta na adekvatnoj temperaturi i više ne pucaju.
Dobro, rećićete, shvatili smo - da bismo osigurali da naše kreacije budu pravilno ispečene najbolje je da nabavimo FIMO termometar. Ali, kako da ga koristimo? 
UPOZNAJTE VAŠU RERNU
Svi koji poseduju ili su bar videli FIMO termometar znaju da je na njemu 110 ° C označeno crvenom bojom čime je naznačeno da je to FIMO temperatura, odnosno idealna temperatura za pečenje Fima.
Kada nabavite FIMO termometar najbolje je da prvo izvedete mali eksperiment, tako što ćete ga postaviti u sredinu rerne i uključiti je na 110 ° C. Na taj način ćete, nakon što se rerna zagreje, uskoro znati da li vaša rerna razvija zadatu temperaturu. Ukoliko primetite da je temperatura manja od potrebne povećajte temperaturu za 10 ° C i pratite šta se dešava. Ako primetite da je temperatura veća od preporučene postepeno smanjujte temepraturu za po 10 ° C dok ne uočite da je temperatura onakva kakva treba da bude. Tokom svakog povećavanja ili smanjivanja temperature za po 10 ° C napravite pauzu od bar pet minuta kako biste dozvolili rerni da se prilagodi promeni. Nakon ovog eksperimenta znaćete kako se ponaša vaša rerna i ubuduće ćete moći da je odmah podesite na temperaturu za koju znate da ćete postići željenih 110 ° C.
Pomenuta crvena crta na FIMO termometru je indikator koji treba da pratite i koja je vaš saveznik u pravilnom pečenju gline, naročito ako je vaša rerna sklona naprasnim oscilacijama temperature. Tokom pečenja kreacija proverite s vremena na vreme da li je igla termometra na crvenoj crti. Čim primetite da se igla pomerila na dole blago povećajte temperaturu (za 10 ° C), a ako primetite da je igla skočila iznad crvene crte smanjite temeperaturu za 10 do 20  ° C i otvorite vrata rerne kako biste omogućili da topao vazduh izađe iz rerne, odnosno kako biste je bar malo rashladili. U početku ćete možda morati da stojite neko vreme uz šporet i pratite razvoj situacije, ali kada zahvaljujući termometru dovoljno upoznate vašu rernu bićete mnogo bezbrižniji tokom pečenja gline i moći ćete da se posvetite drugim aktivnostima tokom tih pola sata .
NAČIN UPOTREBE
Termometar uvek postavljajte u sredinu rerne. Najbolje je da ga postavite unutar rerne pre nego ste je uključili, kako bi mogao da se zagreva zajedno sa rernom i tako postepeno dođe do zadate temperature i ukaže vam na eventualne oscilacije zbog kojih biste morali da prilagođavate temeperaturu. U međuvremenu, postavite vaše FIMO kreacije na podlogu za pečenje (stara tepsija ili keramička pločica), pazeći da ostavite dovoljno prostora da na nju premestite termometar. Kada se rerna dovoljno zagrejala, kuhinjskom rukavicom pažljivo (da se ne opečete, jer je ovaj alat izrađen od laganog metala) izvadite termometar, stavite ga na podlogu za pečenje i sve zajedno postavite u sredinu rerne. Ovo kratkotrajno pomeranje FIMO termometra neće uticati na promenu temperature u rerni, niti će pomeriti iglu sa crvene crte. Tokom pečenja obavezno s vremena na vreme proverite temperaturu na FIMO termometru.

0 komentara:

 

POLIMERNA GLINA TUTORIJAL

POLIMERNA GLINA TUTORIJAL
U ovom tutorijalu naučićete kako da samostalno napravite šolju i tanjirić od polimerne gline. Ovaj tutorijal obuhvata veoma detaljan tekstualni opis svakog pojedinačnog koraka sa 57 fotografija i pet šablona za precizno isecanje gline. Takođe, tu su i brojni saveti i trikovi koji će vam olakšati rad. Tutorijal podjednako mogu koristiti početnici i iskusniji kreativci i umetnici. Ono što ovaj projekat čini interesantnim jeste da koliko god šolja i tanjirića napravite, svaka od tih kreacija će biti jedinstvena i potpuno drugačija.

POLYMER CLAY TUTORIAL

POLYMER CLAY TUTORIAL
This tutorial will teach you how to make the cup decoration and saucer from polymer clay. This tutorial includes a very detailed textual description of each step, with 57 images and 5 templates for precise clay cutting. Also, there are many tips and tricks that will help you during your work. This tutorial is equally suitable for beginners, as well as for experienced creative people and artists. What makes this project interesting is that, no matter how many cups and saucers you make, each of these creations will be unique and completely different.

ABOUT ME

ABOUT ME
I'm Andrijana Anya Katavic, the face behind Studio Artesania. I'm a journalist by profession, chemist and historian by education and a self-taught applied artist by my own choice (read, for love of art). I have a long-standing career as journalist/editor, and I also write a blog, photograph, design and manufacture usable objects, and hold workshops to teach others how to work with polymer clay and other art materials... Since childhood I've dealt with the various forms of art, I have a lot of experience with pottery and painting, but in recent years I'm mostly focused on polymer clay.