USPUTNO OPUŠTANJE

Poslednjih nekoliko meseci u okviru projekta FIMO Srbija veoma često putujem, ali obično nemam vremena da upoznam i grad u kom boravim. Ono što uočim kroz prozor automobila, ne računajući knjižare u kojima održavam radionice, je u suštini sve što vidim od nekog grada. Tokom nedavnog boravka u Valjevu gde sam u UNA MEGA SHOP-u održala FIMO prezentaciju uspela sam da izdvojim malo vremena i za uživanje. Sa našim domaćinima deo dana smo proveli u restoranu "Usput" koji se nalazi u selu Balinović, i to na samoj obali reke Jablanice. Predivna priroda koja okružuje ovaj rustični i prijatni restoran me je u potpunosti očarala i inspirisala da od Fima napravim nekoliko novih komada nakita, a kamičak koji sam izvadila iz reke dobio je počasno mesto na mom radnom stolu. Ono što me posebno oduševilo je hrana. Kao vegetarijanac obično sam u restoranima osuđena na salatu i komad hleba, a ovde su mi ponudili niz delikatesa spravljenih od svežih i sezonskih sastojaka koje proizvode u seoskim domaćinstvima. I samo da znate, sve je bilo preukusno. 
Uskoro (26. maja) ponovo idem u Valjevo, jer ću u Una Mega Shop-u održati FIMO radionicu, ali ne verujem da ću imati vremena da ponovo odem u "Usput" na mladi kozji sir sa obližnje mini farme, koji minut pre serviranja razvučene rezance od heljde sa kajmakom i orasima, sok od divlje nane nabrane po okolnim brdima, galete sa voćem i kremom... A, rado bih. :) I ne samo da dobro jedem, već da sednem pored reke sa šoljom domaćeg čaja u ruci, da uživam u onom divnom zelenilu i da zaboravim na silne obaveze koje imam, beogradsku vrevu i užurbanost. Ako vas put ikada navede u pravcu Valjeva, obavezno svratite u Balinović i odvojite bar dva sata za uživanje i opuštanje u restoranu "Usput". A, svojim sugrađanima savetujem da, čim se toplo vreme ustali, sednu u automobil i jedan dan vikenda odvoje za odlazak u ovaj mali raj. "Usput" je od Beograda udaljen nešto malo više od sata, a kako najmanje toliko svaki dan provedete pri odlasku na posao, onda možete izdvojiti isto toliko vremena da dođete do mesta za uživanje. I, onako usput, pozdravite tamošnju ekipu od mene. :)

0 komentara:

 

POLIMERNA GLINA TUTORIJAL

POLIMERNA GLINA TUTORIJAL
U ovom tutorijalu naučićete kako da samostalno napravite šolju i tanjirić od polimerne gline. Ovaj tutorijal obuhvata veoma detaljan tekstualni opis svakog pojedinačnog koraka sa 57 fotografija i pet šablona za precizno isecanje gline. Takođe, tu su i brojni saveti i trikovi koji će vam olakšati rad. Tutorijal podjednako mogu koristiti početnici i iskusniji kreativci i umetnici. Ono što ovaj projekat čini interesantnim jeste da koliko god šolja i tanjirića napravite, svaka od tih kreacija će biti jedinstvena i potpuno drugačija.

POLYMER CLAY TUTORIAL

POLYMER CLAY TUTORIAL
This tutorial will teach you how to make the cup decoration and saucer from polymer clay. This tutorial includes a very detailed textual description of each step, with 57 images and 5 templates for precise clay cutting. Also, there are many tips and tricks that will help you during your work. This tutorial is equally suitable for beginners, as well as for experienced creative people and artists. What makes this project interesting is that, no matter how many cups and saucers you make, each of these creations will be unique and completely different.

ABOUT ME

ABOUT ME
I'm Andrijana Anya Katavic, the face behind Studio Artesania. I'm a journalist by profession, chemist and historian by education and a self-taught applied artist by my own choice (read, for love of art). I have a long-standing career as journalist/editor, and I also write a blog, photograph, design and manufacture usable objects, and hold workshops to teach others how to work with polymer clay and other art materials... Since childhood I've dealt with the various forms of art, I have a lot of experience with pottery and painting, but in recent years I'm mostly focused on polymer clay.