FIMOLOGIJA: KAKO PRAVILNO LAKIRATI POLIMERNU GLINU

Lakiranje kreacija od polimerne gline nije obavezno, ali ponekad je veoma korisno. Pojedini naši radovi sadrže FIMO metalne prahove ili listiće, kao i akrilne boje koje tokom vremena i učestalog korišćenja mogu da se oštete. Lakiranje, osim što predmetima od gline daje blagi sjaj, je najbolji način da se to spreči, odnosno da se prah, listići ili boja zaštite. Većina mojih radova nije lakirana, već je samo dobro obrađena (izšmirglana i ispolirana). Ali, kada je potrebno da zaštitim prahove, listiće i boje koje sam nanela na glinu koristim isključivo FIMO lak, iako na svetskom tržištu postoje još neki lakovi namenjeni za polimernu glinu. Većinu njih sam, naravno, isprobala i, priznajem, veoma sam se razočarala. FIMO lak je definitivno najbolji za polimernu glinu, pa vam savetujem da ga nabavite što pre.
U ponudi su dva FIMO laka za polimernu glinu:
SJAJNI - dostupan u pakovanjima od 10 i 35 mililitara
MAT - dostupan u pakovanju od 35 mililitara.
FIMO lakovi su beličaste tekućine koje posle nanošenja i sušenja postaju bezbojne, to jeste providne. Napravljeni su na vodenoj bazi i imaju srednje intezivan miris u odnosu na druge lakove koji se koriste u slikarstvu i hobi stvaralaštvu. Miris je prijatan i nije iritirajući - bar meni. S obzirom na minimalnu količinu koju upotrebljavamo, FIMO lakovi mogu da nam potraju prilično dugo, a čak ni tokom dužeg stajanja u originalnoj ambalaži neće ispariti, stegnuti se, zgusnuti ili promeniti svojstva.
KOJI FIMO LAK ODABRATI
Koji ćete FIMO lak odabrati zavisi isključivo od vaših potreba i želja, odnosno onoga koji efekt želite da postignete.
Sjajni FIMO lak, osim zaštite, našim kreacija daje sjaj srednjeg intenziteta. Nakon sušenja od ne bleši i šljašti, već je njegov sjajni efekat uočljiv pri igri svetlosti. Odličan je za nakit, upotrebne predmete i sve ono od polimerne gline čemu želite da date dozu sjaja i prividan izgled dubine.
Mat FIMO lak namenjen za zaštitno premazivanje skulptura, posebno lutki od polimerne gline. Nema sjaj, pa lutkama daje priodniji izgled ljudske kože, a skulpturama pruža fantastičnu zaštitu. Možete ga upotrebiti i na nakitu ili drugim predmetima, kada želite da vaša kreacija bude zaštićena, ali da zadrži mat izgled.
KOJU ČETKICU UPOTREBITI
Bez obzira da li upotrebljavate sjajni ili mat FIMO lak, preporučujem vam da najpre, posebno ako ste početnik u radu sa FIMOm, nabavite malo pakovanje sjajnog FIMO laka - ono od 10 mililitara. Razlog je taj što je četkica, s kojom ćete postizati najbolje rezultate i ravnomerno nanositi lak, sastavni deo čepa malog pakovanja. U velikom pakovanju četkicu nećete naći, pa kupovinu malog laka posmatrajte kao ulaganje u potreban alat. Jednom kad nabavite četkicu kasnije samo dokupujete veliko pakovanje željenog (ili oba laka) kao dopunu.
Prvo iskoristite lak iz male flašice, pa kad ga potrošite flašicu i četkicu dobro isperite vodom (najbolje pod malazom hladne vode). U flašicu naspite vodu i u njoj čuvajte četkicu (da se ne bi stegla i stvrdnula). Otprilike jednom mesečno ili kada primetite da se voda u flašici zamutila (postala beličasta), ponovo je dobro isperite i sipajte čistu vodu. Takođe, isperite četkicu nakon svakog nanošenja laka, naročito ako, poput mene, naizmeničko koristite sjajni i mat lak. Na ovaj način četkica će vam potrajati godinama. I, da, ako je pravilno održavate, možete je koristiti za nanošenje oba FIMO laka.
Naravno, za lakiranje možete upotrebiti mekanu slikarsku četkicu, ali problem sa njima je što se teže čiste, umeju da ostavljaju dlačice i zahvataju veću količinu laka nego što je potrebno (što može upropastiti vaš rad). Kvalitetna slikarska četkica košta prilično novca, pa ako se uzme u obzir da vam FIMO četkica uz pravilno održavanje može potrajati godinama, da se može koristiti za nanošenje i sjajnog i mat laka i da su premazi sa njom ravnomerniji i kvalitetniji, ispada da je kupovina malog laka definitivna ušteda.
PRIPREMA ZA LAKIRANJE
FIMO lakovi se nanose na ispečenu glinu. Površina koju želite da lakirate mora biti suva i čista. Naša koža sadrži određenu dozu masnoće koju rukama možemo preneti na glinu, naročito ako nam se dlanovi učestalo ili preterano znoje. Nikada ne nanosite lak na masnu glinu, jer će masnoća odbiti lak. Zato svaku kreaciju pre lakiranja obavezno prebrišite tuferom na koji ste nakapali vrlo malo medicinskog alkohola. Imajte u vidu da pojedine tehnike, poput onih gde smo koristili metalne prahove ili listiće, ne trepe ovakav tretman, pa izostavite čišćenje tog dela kreacije.
Pre nego počnete sa lakiranjem, obavezno posušite FIMO četkicu papirnim ubrusom. Ovo je neophodno jer dodatna voda iz četkice (ako je čuvate na prethodno opisani način) može da razvodni FIMO lakove (koji su, ponavljam, napravljeni na vodenoj bazi) i time naruši naš rad.
NANOŠENJE
Na glinu uvek nanosite vrlo, vrlo tanak sloj laka. Važno je da četkica nije natopljena lakom. Najbolje je da vrh FIMO četkice umočite u lak koji ste odabrali za vašu kreaciju i da odstranite višak laka tako što ćete četkicu prisloniti uz rub bočice. Četkica treba da izgleda skoro kao da je suva, to jest kao da na njoj uopšte nema laka.
Za intenzivniji sjaj na glinu možete naneti više slojeva laka. Bolje je da, bez obzira koji FIMO lak koristite (mat ili sjajni) glinu premažete sa nekoliko vrlo tankih slojeva, nego da odjednom nanesete debeo sloj laka. Jer, tada se tokom sušenja lak počne skupljati u određenim zonama, što uopšte ne izgleda lepo. Inače, pojedine moje kreacije su lakirane samo jednom, a neke od njih čak sedam puta.
SUŠENJE
FIMO lakovi suvi su na dodir već za 20 minuta, a da bi izlakirani predmet bio u potpunosti suv potrebno je 24 sata. Suvo na dodir znači da nakon 20 minutnog perioda izlakirani komad možete dirati i pomerati, kao i na njega naneti novi tanki sloj laka. Nakon nanošenja svakog novog sloja laka neophodno je da ostavite predmet da se suši 20 minuta. Ako ste izradili neki komad nakita, 20 minuta nakon nanošenja poslednjeg sloja laka možete taj komad spojiti alkama i ostalim komponentama, ali ga pre dalje upotrebe obavezno ostavite sa strane da se tokom 24 sata dobro osuši.
UKLANJANJE NEPRAVILNOSTI 
Ukoliko ste tokom prvog premaza slučajno naneli deblji sloj nego je potrebno ili ste primetili neku nepravilnost na vašem radu koju želite da uklonite, to možete učiniti samo pre isteka tih 20 minuta potrebnih za sušenje. To ćete učiniti tako što ćete isprati lak pod mlazom hladne vode, u potpunosti osušiti rad, otkloniti nepravilnost, prebrisati medicinskim alkoholom i ponovo naneti lak. Ali, znajte da ne trpe sve tehnike vodu, pa na ovaj način možete upropastiti vašu kreaciju. Takođe, ovaj postupak je potpuno neupotrebljiv i besmislen nakon 20 minutnog sušenja, kao i nakon nanošenja drugog ili više slojeva, jer lak tada više nije rastvoriv u vodi. Ponekad je, ipak, bolje i ostaviti nepravilnost, nego upropastiti sav trud uložen u FIMO kreaciju.
ALERGIJA
FIMO lakovi su napravljeni na vodenoj bazi, što znači da sadrže akril, pa oni koji su alergični na ovu supstancu treba da lakiraju glinu u dobro provetrenoj prostoriji, kao i da tokom nanošenja nose rukavice i zaštitnu masku kako bi sprečili eventualnu reakciju. Identičan postupak bi trebalo da primene i pri radu sa akrilnim bojama, jer je njihova baza slična onoj u FIMO lakovima. Ipak, ova alergija nije tako učestala, a eventualne reakcije se obično javljaju samo pri akrilu u svežem stanju (dok se ne osuši). Ali, kako se nanošenje i sušenje laka obalja relativno brzo, uz pomenute bezbednosne mere eventualne reakcije su svedene na minimum. Ukoliko ste alergični na akril i predložene mere ne pomažu, najbolje je da zamolite nekog od ukućana da obavi lakiranje umesto vas.
NAPOMENA: Visoki sjaj na predmetima od polimerne gline možete postići sa epoksidnom smolom. Već sam pisala o tome koje je smole najbolje koristiti na FIMO kreacijama, a uskoro ću objaviti i uputstvo kako da njome premazujete glinu. Inače, ako vam se dopadaju perlice na fotkama sa ovim tutorijalom ćete lako naučiti da ih napravite.

0 komentara:

 

POLIMERNA GLINA TUTORIJAL

POLIMERNA GLINA TUTORIJAL
U ovom tutorijalu naučićete kako da samostalno napravite šolju i tanjirić od polimerne gline. Ovaj tutorijal obuhvata veoma detaljan tekstualni opis svakog pojedinačnog koraka sa 57 fotografija i pet šablona za precizno isecanje gline. Takođe, tu su i brojni saveti i trikovi koji će vam olakšati rad. Tutorijal podjednako mogu koristiti početnici i iskusniji kreativci i umetnici. Ono što ovaj projekat čini interesantnim jeste da koliko god šolja i tanjirića napravite, svaka od tih kreacija će biti jedinstvena i potpuno drugačija.

POLYMER CLAY TUTORIAL

POLYMER CLAY TUTORIAL
This tutorial will teach you how to make the cup decoration and saucer from polymer clay. This tutorial includes a very detailed textual description of each step, with 57 images and 5 templates for precise clay cutting. Also, there are many tips and tricks that will help you during your work. This tutorial is equally suitable for beginners, as well as for experienced creative people and artists. What makes this project interesting is that, no matter how many cups and saucers you make, each of these creations will be unique and completely different.

ABOUT ME

ABOUT ME
I'm Andrijana Anya Katavic, the face behind Studio Artesania. I'm a journalist by profession, chemist and historian by education and a self-taught applied artist by my own choice (read, for love of art). I have a long-standing career as journalist/editor, and I also write a blog, photograph, design and manufacture usable objects, and hold workshops to teach others how to work with polymer clay and other art materials... Since childhood I've dealt with the various forms of art, I have a lot of experience with pottery and painting, but in recent years I'm mostly focused on polymer clay.