FIMOLOGIJA: POLIMERNA GLINA I EPOKSIDNA SMOLA

Za postizanje visokog sjaja na polimernoj glini, osim lakiranja FIMO lakovima, može se upotrebiti epoksidna smola. Dodavanjem epoksidne smole kao završnog sloja naše FIMO kreacije dobijaju predivnu dubinu, boje postaju intenzivnije, a sam rad postaje upečatljiviji i efektniji.
U poslednje vreme na našem tržištu se pojavilo mnoštvo epoksidnih smola, pa sam kako pravi ludi naučnik odlučila da saznam koje od njih su zaista pogodne za primenu na polimernoj glini. Pre izvesnog vremena počela sam sa eksperimentisanjem sa skoro svim epoksidnim smolama dostupnim kod nas. Kažem, skoro svim, jer sam eksperimentisanje sa jednom od epoksidnih smola namenjenih izradi nakita počela tek nedavno, pa ću iskustva sa njom naknadno dodati u ovaj ili (što je verovatnije) napisati zaseban tekst. 
Uglavnom, eksperiment je obuhvatao mnogo različitih testova koji su imali za cilj da potvrde ili negiraju kompatibilnost određene smole sa FIMOm, kao i da ukažu na njene prednosti i mane tokom i nakon nanošenja na polimernu glinu. Ispostavilo se da nisu sve namenjene za izradu nakita (na primer, industrijske smole za građevinarstvo koje pojedinci prepakuju u manja, pogodnija pakovanja i preprodaju pod XY nazivom kao fantastične za izradu nakita), a da i nisu sve od onih koje su zaista namenjene za izradu nakita kompatibilne sa polimernom glinom. 
Inače, namerno neću pominjati imena svih smola koje su bile deo ovog eksperimenta da vas ne bih zbunjivala, a posebno one FIMOljupce koji do sada nisu primenjivali ovu smesu na polimernu glinu. Za sada ću izostaviti i ime smole čije je testiranje u toku, jer ne želim da vas i time zbunim, ali ću vas svakako, kako sam obećala, vrlo brzo obavestiti i o njenim mogućnostima primene na FIMO.
Znači, nakon svih tih testova sa svim tim epoksidnim smolama dostupnim u Srbiji (ponavljam, eksperimentisanje sa još jednom smolom je u toku i o rezultatima ću vas naknadno obavestiti), zaključila sam da je za sada za premazivanje Fima najbolje koristiti epoksidne smole Stylish. U ponudi su dve vrste Stylish epoksidnih smola - Epoxy Clear i Rapid DryObe su prvenstveno namenjene za izradu nakita od epoksidne smole. Ali, ono što je najvažnije za nas FIMOljupce je to da su obe kompatibilne sa polimernom glinom.  
Da ne bude zabune, ne tvrdim da ostale epoksidne smole nisu dobre za izradu nakita ili da ne mogu da se primene pri, recimo, dekupažiranju, ali evidentno je da nisu pogodne za nanošenje na polimernu glinu. Za to je nekoliko razloga:
PAKOVANJE 
Stylish-ove smole su pakovane u bočice od 100, a katalizatori (zgušnjivači) od 50 mililitara, što je sasvim dovoljno za priličan broj nanosa na polimernu glinu. Ono što je bitno, jeste da tokom višemesečnog stajanja u dobro zatvorenoj originalnoj ambalaži ne menja boju i svojsta. 
Iako je većina ostalih smola sa kojima sam eksperimentisala pakovano na identičan način kao Stylish-ove, dešavalo mi se da zatvarači ne dihtuju dobro usled čega smola promeni gustinu i boju, ili da čak i dobro zatvorena nekoliko dana nakon otvaranja požuti čime postaje neupotrebljiva (bar za nas FIMOljupce kojima je providnost bitna). Takođe, pojedine epoksidne smole dostupne su samo u pakovanjima od jedan litar, što je za nas koji je povremeno koristimo na polimernoj glini previše, naročito imajući u vidu da se uglavnom dešava da ne stignete da iskoristite ni polovinu pakovanja i da ostatak morate da bacite, jer su tokom dugog stajanja smola i katalizator promenili boju i svojstva. 
MIRIS 
Moram priznati da imam problema sa mojim čulom mirisa, ali u kući imam nekog sa vrlo osetljivim (ono što nazivaju parfemskim) nosom, koji oseti i najmanju promenu u vazduhu. Verujem tom nosu kad kaže da Stylish-ove smole nemaju nikakav miris. 
Po tvrdnji mog pomoćnika, većina ostalih smola sa kojima sam radila, takođe, nemaju miris. Ipak, ima nekoliko onih XY prepakovanih industrijskih smola čiji intezivan miris (sličan varekini ili tako nekoj jakoj hemikaliji) je osetio i moj "neispravni" nos.
PRIPREMA 
Znam da oni koji izrađuju nakit od epoksidne smole pripremaju veće količine ove smese, ali za premazivanje polimerne gline nam trebaju minimalne količine, jer obično premazujemo samo nekoliko komada nakita (na primer, jedan do dva priveska ili dva - tri para naušnica). Veliki plus Stylish smola, posebno Rapid Dry, je taj što ih je moguće pripremiti u maloj količini i to bez straha da će biti nepravilno umešane.
Problem sa većinom ostalih smola je taj što ih je skoro nemoguće pravilno umešati u manjoj količini. A, nepravilno umešan epoksi nikada ne može da se osuši, pa premazani predmet bude lepljiv na dodir. Naravno, niko od nas ne želi lepljiv privezak ili naušnice. Takođe, ako se i odlučimo da pripremimo veću količinu, nakon nanošenja na onih nekoliko komada nakita ostatak (višak) smole moramo da bacimo, što je po meni isto kao i bacanje novca. Pride, na većini smola je navedeno upozorenje da mogu uništiti vodene i druge organizme (naročito ako dospeju u vodotokove). Kako kao ekološki svesno biće sebi nikad ne bih oprostila to što sam zafrljačila višak epoksija u kontejner i time nanela štetu ovoj, i onako napaćenoj, planeti, potrudila sam se da taj višak maksimalno iskoristim, pa sam premazivala i šta treba i šta ne treba. Ali, realno - ne želim to da radim svaki put kad mi zatreba malo epoksidne smole za jedan privezak.
NANOŠENJE 
Da bi epoksidna smola bila naneta na polimernu glinu mora biti razmazana, a Stylish epoksidne smole su od svih sa kojima sam do sada završila eksperimentisanje jedine koje dozvoljavaju ovakav način rada. Staylish smole ostaju providne i sjajne tokom razmazivanja po glini, dodatnog obrađivanja i pomeranja (i same smole i predmeta od polimerne gline na koji je naneta). 
Sve ostale epoksidne smole na našem tržišu koje su bile deo ovog ekperimenta su namenjene za direktno izlivanje na određeni predmet (sto, pod, tacnu i slično) ili u specijalne modle za izradu nakita. Rad sa tim smolama zahteva mirnu ruku i stabilnu površinu, a nakon izlivanja ove smole se ne smeju nikako dorađivati ili pomerati, jer se zamute (postanu mlečno bele, neke čak i žućkaste) i izgube željenu providnost i sjaj
Neuspešni eksperiment

DEBLJINA NANOSA 
Stylish-ova Rapid Dry, koja je, priznajem, moj favorit, je jedina smola na našem tržištu koja trpi tanke premaze. Najminimalnija debljina premaza je jedan milimetar, što je više nego idelano za premazivanje polimerne gline. Jer, cilj nam i jeste da glini samo damo sjaj i prividan izgled dubine, pa nam debeli premazi nisu ni potrebni. Obično na svoje radove nanesem premaz od oko dva milimetra. Epoxy Clear, međutim, zahteva nešto deblji premaz - od tri do pet milimetara, što je pogodno za neke predmete od gline sa udubljenjima.
Ostale smole zahtevaju deblje premaze od minimum 5 milimetara (što pojedini komadi nakita od polimerne gline još i mogu da istrpe) do jednog centimetra (što je već previše za nakit od Fima). 


PRELIVANJE 
Sudeći po svim uputstvima epoksi može da se nanosi samo na ravne površine (tacna, sto...) ili da se ulije u kalupe. Nanošenje epoksidne smole na polimernu glinu može biti pipkav posao, jer se radi bez modli, odnosno graničnika. Pojedini predmeti koji izradimo umeju da budu i blago zakrivljeni. Sve to može dovesti do neželjenog prelivanja smole sa rada, čime je sav naš trud da od Fima napravimo nešto divno propao. Stylish-ove epoksidne smole, posebno Rapid Dry (s obzirom na mogućnost tankog premaza, kao i dodatnu obradu) može s lakoćom i bez straha od prelivanja da se dovede do ruba naše kreacije, pa čak i da se nanese na blago zakrivljen (pažnja - blago, ne potpuno zakrivljen) komad nakita od gline.
Ostale smole, međutim, mogu da se nanose isključivo na ravne predmete od gline, a i tada zbog debljine premaza i nepostojanja graničnika često ume da dođe do prelivanja. Takođe, kod pojedinih smola
koje su bile deo ovog ekperimenta često se dešavalo da se tokom sušenja povuku sa ivica premazanog predmeta, što kasnije izgleda veoma ružno i što je zahtevalo popravku u vidu ponovnog premazivanja, a što je onda dovodilo do prelivanja.
 
Neuspešni eksperiment
DUŽINA SUŠENJA 
Stylish-ova Rapid Dry je jedina brzosušeća epoksidna smola na srpskom tržištu. U zavisnosti od debljine nanosa osuši se za od jedan i po do 12 sati. Predmeti koje sam do sada premazala sa ovom smolom obično su se osušili već za dva sata, ali ih za svaki slučaj (što je sigurno, sigurno je) ostavim da se suše neki sat duže. Stylish Epoxy Clear zahteva malo više vremena za sušenje - od 12 do 24 sata, u zavisnosti od debljine nanosa. Na mojim projektima ova smola je obično bila suva već za oko 10 do 12 sati. 
Sve ostale epoksidne smole dostupne u Srbiji potrebno je sušiti od 24 do 48 sati, a pojedine (konkretno, one industrijske) suše se i po nekoliko dana.
 
ZAKASNELA REAKCIJA
Posle sušenja Stylish epoksidne smole su potpuno providne i čvrste. Takve ostaju godinama, a dokaz su pojedini moji radovi koje ste viđali na mom blogu.
Broš Leaflet koji sam još pre nekoliko godina premazala sa Stylish Epoxy Clear
Ali, zato se kod pojedinih epoksidnih smola, naročito onih industrijskih, dešavalo da odmah ili nekoliko meseci nakon sušenja promene boju i postanu mlečno bele ili žute. Pojedine od njih su se, samo nekoliko dana od nanošenja, odlepile sa kreacije, dok su neke nakon izvesnog vremena
u potpunosti nagrizle glinu.  
Neuspešni eksperiment
P. S. Znam da je ovaj tekst podugačak, ali nadam se da mi nećete zameriti potrebu onog ludog naučnika u meni da elaborira rezultate eksperimenta do u detalj. :) Inače, koga interesuje, Stylish epoksidne smole, kao i FIMO, možete nabaviti u mojoj omiljenoj (istoimenoj) prodavnici repromaterijala koja se nalazi na beogradskoj Slaviji, tačnije u TC Fortuna (Nemanjina 40) - lokal 30. I samo još nešto - prateći ovaj tutorijal naučićete kako da nanosite epoksidnu smolu na FIMO.

6 komentara:

Handmade by GordanaL said...

Ovo me odavno interesovalo! :) Sa glinom radim tek povremeno, a sa smolama mnogo češće, pa me interesovao taj spoj, tačnije - da li bi smola loše reagovala sa glinom.

Anya Artesania said...

Gordana, drago mi je da Vam je ovaj tekst pomogao. Na žalost, kao što ste mogli pročitati, nisu sve smole u ljubavi sa glinom, tako da budete pažljivi sa onom koju inače koristite. Pojedine od njih u prvi mah izgledaju sasvim kompatibilne sa glinom, da bi se nakon nekog vremena pokazalo da nisu. Preporučujem Vam da, ako ste u mogućnosti, nabavite Stylish smolu, jer je ona definitivno najbolja za FIMO.

Handmade by GordanaL said...

Da, već odavno radim sa Stylish smolom, zadovoljna sam (bar za ono što ja radim sa njom). Jedina nevolja je što je nema u BiH, pa se uvijek treba dovijati sa kupovinom tamo. ;) Ali kao što ste rekli, količina koja se kupi može dugo potrajati, zavisno šta se radi sa njom.

Anya Artesania said...

Gordana, hvala Vam što ste sa mnom i čitaocima mog bloga podelili Vaše iskustvo sa Staylish smolama. Znam da se pri izradi nakita od epoksija troši mnogo više smole nego kad se njom premazuje polimerna glina, ali za ono što meni i ostalim FIMOljupcima treba pakovanje Stylish smole može potrajati prilično dugo. Jer je nanos veoma tanak, pa ne treba mnogo mešavine. Nadam se da ćete ubuduće mnogo lakše moći nabaviti Stylish epoksidne smole i u BiH.

Tanja Bogdanic said...

Draga Anya,
Hvala na opsirnom i korisnom tekstu :)
Zanima me sta podrazumevate pod premazivanjem epoksidnom smolom? Da li je nanosite cetkicom ili prelivate preko predmeta? Do sada sam koristila samo Stylish smolu za nanos od 3mm do 5cm koja mora da se uliva, tj.preliva preko predmeta.
I jos jedno pitanje, da li je toksicno da se polimerna glina pece u rerni koja se koristi za hranu i da li bi pomogla kesa za pecenje?
Hvala unapred na odgovoru!
Srdacan pozdrav!

Anya Artesania said...

Draga Tanja,
Detaljno uputstvo (tutorijal) o nanošenju epoksidne smole na polimernu glinu pronaćićete na ovom linku: http://studioartesania.blogspot.com/2015/11/tutorijal-nanosenje-epoksidne-smole-na-polimernu-glinu.html
Polimerna glina nije toksična i bez straha je možete peći u rerni koju koristite za pripremu hrane. Na blogu sam ranije objavila ceo serijal o toksičnosti gline, kao i merama bezbednosti pri radu sa glinom, pa preporučujem da i njih obavezno pročitate. Prvi deo serijala pronaćićete na linku: http://studioartesania.blogspot.com/2014/10/da-li-je-i-koliko-fimo-stetan-po-nase-zdravlje.html
Ukoliko i dalje budete imali nekih nedoumica ili pitanja slobodno me kontaktirajte.
Svako dobro!
Anya

 

POLIMERNA GLINA TUTORIJAL

POLIMERNA GLINA TUTORIJAL
U ovom tutorijalu naučićete kako da samostalno napravite šolju i tanjirić od polimerne gline. Ovaj tutorijal obuhvata veoma detaljan tekstualni opis svakog pojedinačnog koraka sa 57 fotografija i pet šablona za precizno isecanje gline. Takođe, tu su i brojni saveti i trikovi koji će vam olakšati rad. Tutorijal podjednako mogu koristiti početnici i iskusniji kreativci i umetnici. Ono što ovaj projekat čini interesantnim jeste da koliko god šolja i tanjirića napravite, svaka od tih kreacija će biti jedinstvena i potpuno drugačija.

POLYMER CLAY TUTORIAL

POLYMER CLAY TUTORIAL
This tutorial will teach you how to make the cup decoration and saucer from polymer clay. This tutorial includes a very detailed textual description of each step, with 57 images and 5 templates for precise clay cutting. Also, there are many tips and tricks that will help you during your work. This tutorial is equally suitable for beginners, as well as for experienced creative people and artists. What makes this project interesting is that, no matter how many cups and saucers you make, each of these creations will be unique and completely different.

ABOUT ME

ABOUT ME
I'm Andrijana Anya Katavic, the face behind Studio Artesania. I'm a journalist by profession, chemist and historian by education and a self-taught applied artist by my own choice (read, for love of art). I have a long-standing career as journalist/editor, and I also write a blog, photograph, design and manufacture usable objects, and hold workshops to teach others how to work with polymer clay and other art materials... Since childhood I've dealt with the various forms of art, I have a lot of experience with pottery and painting, but in recent years I'm mostly focused on polymer clay.