FIMO TUTORIJAL: DVE PRESLATKE SNEŽNE KUGLE

Snežne kugle uopšte nisu tako komplikovane za napraviti kao što se to možda čini na prvi pogled. Tutorijali koje je pripremila kompanija Staedtler, a koje sam uz njihovo odobrenje zahvaljujući projektu FIMO Srbija firme Tropic Trade prevela na srpski jezik, će vas definitivno uveriti u to. U okviru tutorijala pronaći ćete i savete kojih nema u originalnoj verziji ovog uputstva, a koje sam napisala na osnovu ličnih iskustava u pravljenju snežnih kugli. Inače, snežne kugle su fanastičan poklon, posebno što svaka od njih može da sadrži ličnu priču vezanu za osobu koju želite da obradujete. Plus je i to što u Tropic Trade možete nabaviti snežne kugle i sve ostalo potrebno za njihovu izradu po zaista najpovoljnijim cenama na svetu.

FIMO SPISAK MATERIJALA

OSLATE POTREPŠTINE
Staklena ili keramička pločica
List papira
Makaze
Olovka
Kašičica za čaj ili kafu
Slamka
Čačkalica
Mali levak ili papirni fišek
Plastični špric
Destilovana voda
Čaša
Super lepak

KUGLA 1. - SRCA
KORAK 1.
Za bazu odvojite četiri dela iz pakovanja rozenkvarc gline, omekšajte ih i rastanjite FIMO mašinom na podešavanju 1. Ostavite pločicu sa strane. Postavite otvor kugle na list papira i olovkom iscrtajte ivice. U unutrašnjosti kruga iscrtajte još jedan krug na razmaku od oko tri milimetra od vanjskog crteža. Makazama isecite unutrašnji iscrtani krug, jer je vanjski crtež služio kao pomoćno sredstvo da napravite odgovarajući šablon. Šablon postavite na pločicu rozenkvarc gline i FIMO nožićem isecite oblik. Slamkom izdubite rupicu koja će posle poslužiti za sipanje vode.
NAPOMENA: Da biste bili sigurni da su mere odgovarajuće, postavite papirini šablon u podnožje i postavite kuglu odozgo. Potrebno je da rub kugle zaokružuje papirni krug, odnosno da se ivice kugle ne preklapaju preko papira. Ako je potrebno, dodatno isecite papir. Na ovaj način dobili ste idealne mere za dalji rad, odnosno šablon koji možete sačuvati i upotrebljavati pri izradi svih budućih snežnih kugli.
KORAK 2.
Od ¾ bele gline sa šljokicama napravite lopticu, pa je rukama oblikujte u suzu (ili kap vode). Prstima je malo poravnajte i alatom za modelovanje napravite udubljenje. Obradite rukama da dobijete oblik srca.
KORAK 3.
Napravite nešto veću kuglicu od 1 ½ dela crvene sa šljokicama. Ponovo oblikujte suzu, blago poravnajte odozgo, napravite udubljenje sa alatom za modelovanje i oblikujte srce.
KORAK 4.
Vrhom alata za modelovanje izdubite spiralu na crvenom srcu.
KORAK 5.
Postavite oba srca na rozenkvarc podlogu. Blago pritisnite da se gline spoje.
KORAK 6.
Polomite čačkalicu na pola i jednu polovinu postavite iza crvenog srca da posluži kao podrška tokom pečenja. Stavite u prethodno zagrejanu rernu i pecite 30 minuta na 110 ° C. Nakon pečenja ostavite model da se dobro ohladi, pa pažljivo uklonite čačkalicu.
KORAK 7.
Od rozenkvarc, bele i crvene gline napravite kuglice i od njih formirajte srculenca. Ispecite srculenca 30 minuta na 110 ° C, pa ostavite da se dobro ohlade.
KUGLA 2. - ANĐEO I VRAGOLAN
KORAK 1.
Od 1 ¼ dela bele sa šljokicama napravite lopticu, pa je formirajte u konus. Prstima blago udubite deo konusa kako biste formirali glavu i telo.
KORAK 2.
Iz pakovanja isecite ¼ zlatne gline za anđeoska krila i oreol. Od ovog dela odvojite mali komadić zlatne gline za oreol, a od ostatka napravite lopticu. Presecite lopticu na pola, pa svake polovinu oblikujte u suzu. Prstima poravnajte površinu obe suze i oblikujte krila. Dodajte krila na prethodno napravljenu figuricu, odnosno na telo anđela. Blago pritisnite da se gline spoje.
KORAK 3.
Od one zlatne gline koju ste ostavili sa strane napravite zmijicu. Od zmijice formirajte krug i pritisnite je blago uz zadnji deo anđeove glave kako biste napravili oreol.
KORAK 4.
Od 1 ½ dela zvezdane prašine napravite kuglicu, od koje ćete formirati konus i zatim udubljenje u predelu vrata.
KORAK 5.
Napravite lopticu od oko ¼ crvene gline sa šljokicama. Izravnajte je prstima i u sredini slamkom isecite tri kružića. Isečene kružiće ostavite sa strane, a dve polovine gline koje su preostale iskoristite kao krila. Dodajte ih na figuricu vragolana uz blagi pritisak da se gline spoje.
KORAK 6.
Uzmite dva kružića od crvene gline sa šljokicama i od svakog napravite rogove koje ćete postaviti na glavu figurice.
KORAK 7.
Za bazu odvojite jedan deo bele gline sa šljokicama i jedan deo zvezdane prašine. FIMO nožićem isecite obe gline na što sitnije, nejednake, komade.
KORAK 8.
Od komadića napravite lopticu, poravnajte je FIMO valjkom, pa provucite glinu kroz FIMO mašinu na podešavanju 1. Postavite prethodno pripremljen šablon na pločicu gline i FIMO nožićem isecite oblik. Slamčicom izdubite rupicu koja će posle poslužiti za sipanje vode.
KORAK 9.
Postavite figurice na podlogu od gline uz blagi pritisak da se kreacija dobro spoji. Sve zajedno pecite 30 minuta na 110 ° C. Nakon pečenja ostavite model da se dobro ohladi.
SPAJANJE KUGLI
KORAK 1.
Obavezno izvadite plastične čepove iz podnožja kugli. Nemojte zaboraviti ovaj korak, jer ako čep zalepite za glinu više nećete moći da ulijete vodu u kuglu.
KORAK 2.
Nanesite vrlo malo super lepka u unutrašnjost podnožja kugle i postavite model. Vodite računa da rupica na modelu bude na identičnom mestu gde se nalazi otvor na podnožju kugle. Blago pritisnite da se model slepi sa podnožjem. Uz figurice srca pažljivo polegnite dodatna srculenca. Njih nije potrebno lepiti, jer će ona, zajedno sa snegom, lebdeti u vodi tokom protresanja kugle. Pažljivo naspite malu količinu super lepka okolo modela, tačnije uz samu ivicu podnožja i postavite kuglu. Blago pritisnite da se kugla i podnožje dobro spoje. Ponovite postupak za drugu kuglu.
NAPOMENA: U ovom koraku je bitno da radite veoma brzo, jer se super lepak brzo steže. Ipak, potrebno je da na neko vreme (oko tri sata) ostavite kuglu sa strane da se lepak dobro osuši pre sipanja vode.
KORAK 3.
Okrenite kuglu naopako i postavite je u praznu čašu koja će služiti kao postolje. Pomoću levka ili papirnog fišeka uspite u kuglu oko pola (kafene) kašičice FIMO snega. Ponovite postupak za drugu kuglu.
KORAK 4.
Pomoću malog levka ili plastičnog šprica sipajte destilovanu vodu pomešanu sa FIMO vodom za snežnu kuglu. Ako nemate destilovanu vodu, upotrebite vodu koju ste prokuvali i dobro ohladili. Ponovite postupak za drugu kuglu.
NAPOMENA: Detalje o mešanju destilovane i FIMO vode, kao i potrebnim količinama pročitajte u delu SAVETI.
KORAK 5.
Nakon punjenja ostavite kuglu na kratko da se otvor dobro osuši, pa vratite čep. Ponovite postupak i za drugu kuglu. Vaše kugle su gotove i možete da ih poklonite dragoj osobi ili njima ukrasite vaš dom.

SAVETI
* Tokom rada, posebno jer koristite belu glinu, vodite računa o higijeni ruku i alata. Kako biste sprečili ostavljanje otisaka prstiju na figuricama, predlažem nošenje hirurških rukavica.
* Za isecanje paketića Fima u skladu sa uputstvom koristite sledeći grafikon:
* U ponudi su dve različite vrste FIMO kugli - ovalna (70 x 52 mm) i okrugla (90 x 75 mm). Mereno od sredine u ovalnu kuglu može stati figura do tri, a u okruglu do 5,5 centimetara.
* Između figure i ruba kugle treba da bude oko 1 cm praznog prostora, jer u suprotnom će figure izgledati iskrivljeno usled uveličavajućeg efekta vode i kugle.
* Pre nego ispečete vašu kreaciju stavite preko nje gornji deo kugle kako biste proverili da je veličina figurica odgovarajuća. Jer, nakon pečenja više nema popravki.
* Nemoj bojiti figure, jer se boje mogu rastvoriti u vodi i tako je zamutiti. Takođe, figure nije potrebno lakirati nakon pečenja, jer će u vodi dobiti potreban sjaj.
* Super lepak se brzo suši, ali je potrebno da pre ulivanja vode ostavite celu konstrukciju bar tri sata kako voda slučajno ne bi rastvorila lepak. Najbolje je da, tokom sušenja lepka, kuglu postavite naopačke u staklenu čašu.
* Umesto FIMO snega, u kuglu možete staviti raznobojne šljokice i/ili sitne perlice. Interesantan efekt daje i kombinacija raznobojnih šoljica i FIMO snega. Za sipanje snega ili šljokica možete koristiti mali levak ili papirni fišek.
* Ne preterujte sa količinom snega, jer tada može potpuno da sakrije vašu kreaciju. Pola kafene kašičice snega i/ili šljokica je sasvim dovoljno za postizanje fantastičnog snežnog ekefta.
* FIMO voda služi da bi razbistrila vodu u snežnoj kugli i sprečila pojavu kamenca, bakterija ili algi koje mogu da se stvore u stajaćoj vodi. Zahvaljujući FIMO vodi tekućina u kugli će uvek biti bistra i kada je jednom uspete više je nećete morati menjati.
* Na flašici FIMO vode se nalaze mere koje će vam pomoći pri određivanju potrebne količine pri sipanju u destilovanu vodu. Za ovalnu kuglu je potrebno oko 130, a za okruglu oko 280 mililitara destilovane vode. Za obe količine potrebno je oko tri mililitra FIMO vode.
* Za sipanje vode u kuglu upotrebite mali levak, mada je najbolje da u apoteci kupite veliki plastični špric koji će vam koristiti za punjenje. Sa špricom je mnogo lakše dopuniti ili odvaditi vodu, ako se za to ukaže potreba.
* Da biste pravilno napunili kuglu, postavite je ukoso u čaši tako da otvor za punjenje bude na višem nivou. Vodu u kuglu sipajte polako. Primetićete mehuriće vazduha koji se formiraju direktno ispod otvora. Blago pomerite kuglu da eventalni zaostali vazduh izađe u vidu mehurića. Tada možete popuniti vodu do vrha, nakon čega ćete postaviti čep na mesto.
* Nakon punjenja kugle nemojte lepiti čep, jer za tim nema potrebe. Čep odlično dihtuje, a svakako želite da ostavite mogućnost da jednom, ako se za to eventualno ukaže potreba, zamenite ili dopunite vodu u kugli.
* This is a officially permitted Serbian 
translation of the original Staedtler tutorial

0 komentara:

 

POLIMERNA GLINA TUTORIJAL

POLIMERNA GLINA TUTORIJAL
U ovom tutorijalu naučićete kako da samostalno napravite šolju i tanjirić od polimerne gline. Ovaj tutorijal obuhvata veoma detaljan tekstualni opis svakog pojedinačnog koraka sa 57 fotografija i pet šablona za precizno isecanje gline. Takođe, tu su i brojni saveti i trikovi koji će vam olakšati rad. Tutorijal podjednako mogu koristiti početnici i iskusniji kreativci i umetnici. Ono što ovaj projekat čini interesantnim jeste da koliko god šolja i tanjirića napravite, svaka od tih kreacija će biti jedinstvena i potpuno drugačija.

POLYMER CLAY TUTORIAL

POLYMER CLAY TUTORIAL
This tutorial will teach you how to make the cup decoration and saucer from polymer clay. This tutorial includes a very detailed textual description of each step, with 57 images and 5 templates for precise clay cutting. Also, there are many tips and tricks that will help you during your work. This tutorial is equally suitable for beginners, as well as for experienced creative people and artists. What makes this project interesting is that, no matter how many cups and saucers you make, each of these creations will be unique and completely different.

ABOUT ME

ABOUT ME
I'm Andrijana Anya Katavic, the face behind Studio Artesania. I'm a journalist by profession, chemist and historian by education and a self-taught applied artist by my own choice (read, for love of art). I have a long-standing career as journalist/editor, and I also write a blog, photograph, design and manufacture usable objects, and hold workshops to teach others how to work with polymer clay and other art materials... Since childhood I've dealt with the various forms of art, I have a lot of experience with pottery and painting, but in recent years I'm mostly focused on polymer clay.