FIMOLOGIJA: ŠTA JE FIMO OMEKŠIVAČ I KAKO SE KORISTI

FIMO omekšivač (zvanični naziv mu je FIMO Mix Quick) služi za povećanje fleksibilnosti, kao i omekšavanje stvrdnutih (starih) polimernih glina. Pakovanje omekšivača teži 100 grama, a unutra se nalazi kvadrat dugačak 8, širok 5,5 i visok 2 centimetra. Mlečno bele je boje, ali nakon obrade i pečenja postaje providan i nevidljiv. Mekan je na dodir. Koristi se u dva slučaja - kada želimo da ubrzamo proces pripreme gline za rad, to jest da povećamo fleksibilnost gline i kada želimo da udahnemo novi život staroj glini koju iz nekog razloga čuvamo mesecima, pa i godinama. O fleksibilnosti gline i pripremi za rad pisaću u okviru nekog od sledećih časova FIMOlogije, a sada ću se bazirati na oživljavanje stare gline. Uglavnom, znajte da je način primene omekšivača u oba slučaja isti. 
FIMO polimerna glina u suštini nema rok trajanja i/ili rok upotrebe, ali, naravno, uvek je lakše i lepše raditi sa svežom glinom. Ipak, ako se pravilno čuva (čak i izvan originalne ambalaže), odnosno ako nije izložen toploti (radijatora, grejalica i drugih kućnih aparata) i direktnoj sunčevoj svetlosti (u blizini prozora) FIMO može da traje godinama. Istina, tada se čestice PVC-a i omekšivača, koji su sastavni deo Fima, stegnu i, kako to u šali objašnjavam na radionicama, poslože pomalo ukrivo. Omekšivač unutar gline, koji je na uljanoj bazi, tokom vremena delimično ishlapi, pa se čestice PVC-a stegnu i osuše. Kada u ruke uzmete staru glinu čestice PVC-a, iako mikronske, nemaju dovoljno omekšivača kako bi se ponovo pravilno rasporedile i povezale, zbog čega glina počinje da se kruni, mrvi i raspada na komadiće. Ali, ta glina svakako nije pokvarena ili neupotrebljiva. I nemojte je slučajno bacati, jer sve što staroj glini treba je FIMO omekšivač i malo ljubavi, odnosno malo duža obrada. FIMO omekšivač će pomoći česticama PVC-a da se ponovo povežu, a glina će dobiti željenu fleksibilnost i podatnost za rad. U ovom uputstvu namerno sam upotrebila glinu koja stoji u originalnom pakovanju duže od 10 godina, a kao dokaz da i ostareloj glini, uz malo ljubavi i truda, ima spasa.
KAKO UPOTREBITI FIMO OMEKŠIVAČ
Pre nego počnete sa radom, uzmite staru glinu i stavite je u kesicu za zamrzivač. Dok nešto radite za kompjuterom (npr. čitate postove na mom blogu) ili dok pripremate alat i ostale potrepštine za rad sa FIMOm, sednite na glinu koju želite da omekšate. Znam, zvuči smešno, ali deluje. Jer, toplota našeg tela je dovoljno visoka da zagreje glinu, ali i dovoljno niska da je ne ispeče. Odsedite na glini nekih 10 do 15 minuta, jer će vam ovaj postupak olakšati dalji rad. Nikako i ni u kom slučaju ne zagrevajte glinu stavljanjem u toplu vodu ili blizu nekog grejnog tela, jer ćete je tako delimično ispeći i onda joj nema spasa. Sedenje na glini ili stavljanje gline pod pazuh je jedini bezbedan način da zagrejete glinu.
KORAK 1.
Zatim otpakujte glinu i FIMO nožićem je naseckajte na što sitnije komadiće. Uzmite jedan komadić i mesite ga rukama da ga dodatno zagrejete. Ponovite sa ostalim komadićima. Spojite po nekoliko zagrejanih komadića i ponovo ih mesite rukama. Primetićete da se tokom mešenja glina raspada, ali neka vas to ne brine.
KORAK 2.
Isecite vrlo tanku pločicu FIMO omekšivača, pa je od nje odsecite parče veličine oko jedan centimetar. Stisnite prstima izdvojeni deo omekšivača, pa postepeno dodajte nekoliko komadića gline. Naizmenično mesite i dodajite nove komadiće gline dok ne spojite svu glinu. Pokupite i one komadiće koji su se tokom ranije pripreme rasuli po radnoj površini. Tokom mešenja koristite FIMO valjak (oklagiju), da razvlačite i preklapate pločicu gline, jer će i to pomoći u omekšavanju stare gline. Ukoliko je potrebno dodajte još jedan do dva komadića omekšivača (veličine oko jedan centimetar). U suštini, najvažnije je da što više mesite, gnječite, rastežete, valjate FIMO oklagijom i rukama obrađujete smesu gline i omekšivača, jer će samo tako glina ponovo postati glatka, elastična i upotrebljiva.

KORAK 3.
FIMO valjkom napravite pločicu, pa je provucite kroz FIMO mašinu na podešavanju 1. Potrebno je da pločicu gline preklapate i provlačite kroz mašinu oko 20 do 30 puta kako bi se omekšivač ravnomerno rasporedio i glina ponovo postala fleksibilna i spremna za rad. Zatim provucite pločicu na podešavanju 2, preklopite i provucite ponovo kroz podešavanje 1. Ovako pripremljenu glinu iskoristite da napravite željenu FIMO kreaciju koju ćete peći u rerni 30 minuta na 110 ° C.
SAVETI
* Uvek odmerite vrlo malu količinu omekšivača koju ćete umešati u glinu. Po uputstvu, najbolje je da odmerite 1/8 omekšivača u odnosu na količinu gline. Mada, ja uvek radim po osećaju i to tako da na početku stavim veoma malu količinu omekšivača, pa postepeno dodajem još omekšivača ukoliko pod prstima osetim da je potrebno.
* Bolje je da u glinu postepeno dodajete manje količine omekšivača, nego da odjednom umešate veću količinu. Jer, glina od previše omekšivača može postati pregnjecava za rad, a moguće je i da neznatno promeni boju, odnosno da posvetli.
* Da bi sprečili posvetljivanje gline znajte da je maksimalni omer za mešanje 2/3 gline i 1/3 omekšivača.
* Omekšivač možete koristiti za sve FIMO polimerne gline - profesionalni, lutkarski, Soft i Efekt.

0 коментара :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

FLICKR

TRANSLATOR

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

POLYMER CLAY PLANET

STUDIO ARTESANIA

STUDIO ARTESANIA
STUDIO ARTESANIA is brand name of mixed media/polymer clay artist and instructor ANDRIJANA KATAVIĆ, aka ANYA ARTESANIA. She's also the creator and curator of Polymer Clay Planet, FIMO ambassador for Serbia, and the member of the first Makin's Clay® Design Team. Her artworks have been published in a book "The Polymer Clay Artist's Guide".