FIMO TUTORIJAL: NANOŠENJE EPOKSIDNE SMOLE NA GLINU

Za postizanje visokog sjaja na polimernoj glini, osim lakiranja FIMO lakovima, može se upotrebiti epoksidna smola. Najbolje je da koristite Stylish epoksidne smole, od kojih je moja omiljena Rapid Dry. Za premazivanje FIMO kreacija potrebno je vrlo malo epoksidne smole, a u ovom tutorijalu ću vam pokazati kako da tu malu količinu pripremite i kako da je nanesete na polimernu glinu. Ali, pre nego počnem sa uputstvom, a da biste postigli najbolje rezultate, moram da vas uputim u nekoliko važnih stvari:
* Epoksi i zgušnjivač su guste, providne tečnosti i imaju sklonost da se postepeno razlivaju, odnosno šire po premazanom predmetu. Zato budite pažljivi sa debljinom nanosa. Što tanji sloj, to bolje.
* Epoksidna smola ne trpi toplotu, što znači da je možete naneti samo na već ispečenu glinu. Pre nanošenja smole rad mora biti u potpunosti obrađen (izšmirglan, ispoliran, rupice probušene) i čist (prebrisan medicinskim alkoholom koji mora da ispari, jer alkohol razgrađuje smolu). Smola ne može da se razredi vodom, jer dok se smola ne osuši voda dovodi do njenog zamućivanja.
* Sve smole, pa tako i Stylish su dvokomponentne, odnosno dolaze u dva odvojena pakovanja. U jednom pakovanju (većem) se nalazi smola, a u drugom (manjem) katalizator, odnosno zgušnjivač. Staylish smola se, kao i ostale, mešaju u odnosu 1:2, preciznije - jedna merica katalizatora i dve merice smole.
* S obzirom da je nama potrebna zaista mala količina epoksidne mešavine, najbolje je da kao mericu upotrebite kašičicu od sladoleda iz Mcdonald's-a. Čak i ako, poput mene, ne jedete u ovom restoranu, zaposleni će vam vrlo rado izaći u susret i dati vam željenu kašičicu. Ako u vašem gradu nema Meka, potražite u nekoj od prodavnica frižider sa Nestle sladoledima, jer su njihove kašicice drugo najbolje rešenje. One su malo pliće i duguljastije od onih iz Meka, ali u nju može da stane približno ista količina smole. Mada, preporučujem vam da zamolite nekog ko putuje u Beograd (ili neki drugi grad gde ima ovaj restoran) da vam donese jednu - dve kašičice iz Meka.
* Za mešanje je najbolje upotrebiti drvene štapiće (jer ostali materijali mogu da stvore neželjene mehuriće vazduha), a mešanje da obavite u plastičnoj ili staklenoj čašici (koje ćete upotrebljavati samo za epoksidnu smolu). U prodavnici repromaterijala Stylish, koja se nalazi na beogradskoj Slaviji, u TC Fortuna (Nemanjina 40) - lokal 30, možete nabaviti drvene štapiće i čašice za mešanje.
Inače, količina epoksija koju ćete dobiti koristeći mere u ovom tutorijalu je sasvim dovoljna za premazivanje tri para naušnica ili jednog većeg, odnosno dva manja priveska. Ja sam odabrala da za ovaj tutorijal premažem naušnice.
POTEBAN ALAT I MATERIJAL
Stylish Rapid Dry epoksidna smola
Stylish Rapid Dry katalizator
Stylish plastična čašica
Stylish drveni štapić
Vlažne maramice
Kašičica za sladoled iz Mcdonald's-a
FIMO naušnice
KORAK 1.
Otvorite flašicu sa katalizatorom. U kašičicu postepeno sipajte katalizator. Dozvolite da se zgušnjivač ravnomerno razlije do ivice kašičice kako biste bili sigurni da ste odmerili odgovarajuću količinu. Zgušnjivač će se brzo razliti do ivice kašičice, pa budite pažljivi tokom sipanja da ne dođe do prelivanja.
NAPOMENA: Uvek prvo odmerite i sipajte katalizator.
KORAK 2.
Sadržaj kašičice prespite u čašicu za mešanje. Pustite da u čašicu iscuri što više katalizatora.
KORAK 3.
Drvenim štapićem pogurajte ostatak zgušnjivača na kašičici da se i on slije u čašicu. Kašičica naizgled mora biti čista, odnosno na njoj ne sme ostati tragovi tečnosti. Zatvorite flašicu sa katalizatorom.
KORAK 4.
Otvorite flašicu sa epoksidnom smolom. Postepeno sipajte smolu u kašičicu da dođe do ivice.
KORAK 5.
Prespite smolu u čašicu i štapićem očistite ostatak smole na kašičici.
KORAK 6.
Ponovo sipajte još jednu dozu epoksidne smole u kašičicu. Ponovo prespite u čašicu i očistite ostatak štapićem.
Na ovaj način ste savršeno odmerili potrebnu količinu zgušnjivača i smole u odnosu 1:2. Zatvorite flašicu sa smolom.
KORAK 7.
Kašičicu očistite vlažnom maramicom kako biste je mogli upotrebljavati i u buduće.
KORAK 8.
Kružnim pokretima vrlo nežno izmešajte smesu u čašici. Da bi mešavina bila spremna za upotrebu potrebno je da je mešate najmanje tri minuta. Nemojte mešati brzim pokretima, već nastojte da vam pokreti budu što nežniji i ravnomerniji kako biste izbegli pojavu mehurića.
NAPOMENA: Od momenta kada završite mešanje imate 20 minuta da premažete željene predmete, jer će po isteku ovog vremena smola početi da se steže i bilo kakve popravke neće biti moguće.
KORAK 9.
Štapićem zahvatite malu količinu smole i prenesite je na vašu kreaciju (u ovom slučaju naušnice). Smolu uvek stavljajte na sredinu kreacije, pa je blago pomerajući štapić razmazujte u ravnomernom sloju dok ne dovedete smolu do ruba predmeta.
NAPOMENA: Imajte u vidu da je mešavina epoksidne smole i zgušnjivača gusta, ali opet tečna i da se postepeno razliva po premazanom predmetu, pa ne preterujte sa količinom nanosa.
KORAK 10.
Postepeno dodajući i razmazujući štapićem mešavinu zgušnjivača i smole premažite celu površinu naušnica. Primetićete da se smola zadržava oko ivica i da ne klizi sa njih, tako da je mogućnost prelivanja, posebno ako ste naneli tanak sloj, minimalna. Ipak, tokom nanošenja pazite da smola ne uđe u rupice koje ste ranije probušili.
NAPOMENA: Ukoliko vam se dogodi da smola uđe u rupice ne dirajte ništa dok se smola poputno ne osuši, nakon čega FIMO burgijom ponovo probušite rupicu. Ako se smola slije niz ivice predmeta, pažljivo je uklonite vlažnom maramicom i to tako što ćete na štapić postaviti maramicu i prebrisati rubove predmeta.
KORAK 11.
Premažite ostale naušnice i ostavite ih sa strane da se smola dobro osuši. Rapid Dry je suva već za sat i po, ali najbolje je da smolu nanosite predveče i ostavite da se suši do ujutro. Tako ćete biti u potpunosti sigurni da je smola suva.
NAPOMENA: Ako smola nije dovoljno suva, a dodirnete je na njoj će ostati otisci prstiju koje nećete biti u stanju da otklonite.
KORAK 12.
Vlažnim maramicama očistite drveni štapić i čašicu, kako biste ih mogli koristiti i sledeći put.
KORAK 13.
Spojite naušnice metalnim komponentama i uživajte u vašoj kreaciji.
SAVETI
* Ukoliko nakon sušenja primetite neke nepravilnosti (na primer, da se smola povukla sa ivica) ili želite da na vašim kreacijama imate deblji sloj smole, možete da nanesete još jedan sloj epoksija. U tom slučaju ponovo pratite korake u ovom tutorijalu. 
* Stylish epoksidne smole, kao i FIMO, možete nabaviti u istoimenoj prodavnici repromaterijala koja se nalazi na beogradskoj Slaviji, tačnije u TC Fortuna (Nemanjina 40) - lokal 30.

0 коментара :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

FLICKR

TRANSLATOR

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

POLYMER CLAY PLANET

STUDIO ARTESANIA

STUDIO ARTESANIA
STUDIO ARTESANIA is brand name of mixed media/polymer clay artist and instructor ANDRIJANA KATAVIĆ, aka ANYA ARTESANIA. She's also the creator and curator of Polymer Clay Planet, FIMO ambassador for Serbia, and the member of the first Makin's Clay® Design Team. Her artworks have been published in a book "The Polymer Clay Artist's Guide".