20. NOVOGODIŠNJIH FIMO PROJEKATA: TUTORIJAL 1

Kao što sam napisala u najavnom tekstu, božićni i novogodišnji praznici nam se ubrzano približavaju i vreme je da počnemo sa izradom poklona za rodbinu i prijatelje, kao i dekoracija za naše domove. Prateći uputstvo za prvi od 20 novogodišnjih projekata svako može lako da napravi ove interesantne ornamente. Ovaj tutorijal je pripremila kompanija Staedtler, a uz njihovo odobrenje prevela sam ga na srpski jezik zahvaljujući projektu FIMO Srbija firme Tropic Trade.
FIMO SPISAK MATERIJALA
OSTALE POTREPŠTINE
Staklena ili keramička pločica
Spajalice
Klešta
Crna akrilna boja
Slikarske četkice
Ukrasne trake od organdina ili satena
KORAK 1.
Iz pakovanja isecite komad FIMO Air gline nešto veći od motiva koji želite da napravite. Utisnite glinu u modlu, ali je nemojte previse gnječiti i stiskati. Blagim pritiskom prstima pogurajte glinu od unutrašnjosti ka spoljnim ivicama motiva. Višak gline koji izađe preko ivice uklonite prstima.
KORAK 2.
Pažljivo uklonite glinu iz modle. Ponovite postupak dok ne napravite željenu količinu ornamenata. Preostalu glinu spremite u originalnu ambalažu, a zatim i u zip kesicu. Ako nameravate da napravite ukras za jelku ili poklon, FIMO iglom za perlice probušite rupicu pri vrhu svakog ornamenta. Rupica mora biti nešto veća od širine satenske trakice koju ćete koristiti za kačenje, jer će se tokom sušenja blago smanjiti.
KORAK 3.
Ostavite ornamente da se suše oko 24 sata. Ako želite da ubrzate process, u mikrotalasnu postavite čašu sa 125 mililitara vode, na staklenu podlogu položite vaše kreacije, podesite temperaturu na 600 W i pecite pet minuta. Kada se kreacije malo prohlade proverite da li su dovoljno čvrste, a ako nisu ponovite postupak pečenja u mikrotalasnoj za još pet minuta. Ostavite ornamente da se dobro ohlade.
KORAK 4.
Odvojite nekoliko ohlađenih ornamenata i obojite ih crnom akrilnom bojom. Ostavite da se boja osuši.
KORAK 5.
Na tanjirić izlijte malo FIMO sjajnog laka, pa dodajte istu količinu FIMO zlatnog praha, pa dobro izmešajte pomoću slikarske četkice. Zlatni premaz se brzo suši, pa nemojte napraviti mnogo ove mešavine. Odnos za mešanje je 1:1, odnosno treba da pomešate istu količinu praha i laka. Kao mericu najbolje je da koristite kašičicu. Ovom mešavinom premažite nekoliko ornamenata. Ostavite da se premaz osuši.
KORAK 6.
Pomoću tanke slikarske četkice nanesite zlatni premaz na izdignute delove crnih i belih ornamenata. Ostavite da se osuši.
NAPOMENA: Tanjirić koji ste koristili za pripremu zlatne mešavine isperite toplom vodom.
KORAK 7.
Prelakirajte sve ornamente. Kako pravilno da prelakirate FIMO kreacije pročitajte u ovom uputstvu.
KORAK 8.
Provucite satenske trakice kroz rupice. Za one ornamente koje želite da okačite na zid napravite kukice za kačenje od spajalica. Kleštima odvijte spajalicu, odsecite koliko vam je potrebno, izkrivite ivice i ubodite ih u pozadinu ornamenta.

SAVET
Ornamente možete obojiti raznim akrilnim bojama, a koje više odgovaraju vašoj novogodišnjoj dekoraciji.
NAPOMENA: Na fotografijama se nalazi stara flašica FIMO sjajnog laka koja je pre izvesnog vremena redizajnirana.
* This is a officially permitted Serbian 
translation of the original Staedtler tutorial

0 коментара :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

FLICKR

TRANSLATOR

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

POLYMER CLAY PLANET

STUDIO ARTESANIA

STUDIO ARTESANIA
STUDIO ARTESANIA is brand name of mixed media/polymer clay artist and instructor ANDRIJANA KATAVIĆ, aka ANYA ARTESANIA. She's also the creator and curator of Polymer Clay Planet, FIMO ambassador for Serbia, and the member of the first Makin's Clay® Design Team. Her artworks have been published in a book "The Polymer Clay Artist's Guide".