20. NOVOGODIŠNJIH FIMO PROJEKATA: TUTORIJAL 11

* Kliknite OVDE za prethodni tutorijal
Ove figurice su toliko slatke da im niko ne može odoleti. Gde god da ih stavite (na sto, prozorsku dasku ili štok od vrata) i u kojem god rasporedu da ih postavite izazvaće oduševljenje i divljenje svakoga ko ih vidi. Istina, za njihovu izradu je, čak i prateći uputstvo za 11. od 20. novogodišnjih FIMO projekata, potrebno malo vremena i strpljenja, ali se sve to definitivno isplati. Ovaj tutorijal je pripremila kompanija Staedtler, a uz njihovo odobrenje prevela sam ga na srpski jezik zahvaljujući projektu FIMO Srbija firme Tropic Trade.
FIMO SPISAK MATERIJALA
OSTALE POTREPŠTINE
Staklena ili keramička pločica
Makaze
Akrilne boje (bela, crvena, braon, zelena...)
Slikarske četkice
Grafitna olovka
Aluminjumska žica
Pištolj za lepak
Trake od organdina ili satena
Zvončić
KORAK 1.
Odštampajte šablone koji se nalaze na kraju tutorijala i prateći linije isecite ih makazama. FIMO valjkom razvajajte glinu na pločicu debljine oko 2 cm. Postavite isečene šablone na glinu, pa prateći ivice papira nožićem isecite oblike. Nemojte skidati šablon Deda Mraza sa gline.
KORAK 2.
Prateći linije na šablonu Deda Mraza FIMO alatom za modelovanje isrctajte konture. Pritisnite jače kako bi se konture dobro utisnule u glinu. Uklonite šablon, kao i ostatke gline, pa prstom izravnajte ivice. Ostatke gline od prethodno isečenih figura premesite rukama navlaženim vodom, razvucite FIMO valjkom u pločicu debljine od oko 2 cm i upotrebite za izradu ostalih figurica (na primer, male jelke, poklona ili sanki).
KORAK 3.
Ostavite figurice da se suše oko 24 sata. Da ubrzate proces sušenja, u mikrotalasnu postavite čašu sa 125 mililitara vode, na staklenu podlogu položite vaše kreacije, podesite temperaturu na 600 W i pecite pet minuta. Kada se kreacije malo prohlade proverite da li su dovoljno čvrste, a ako nisu ponovite postupak pečenja u mikrotalasnoj za još pet minuta. Ostavite figurice da se dobro ohlade.
KORAK 4.
Nakon sušenja, odnosno hlađenja na figurici irvasa grafitnom olovkom iscrtajte polukrug i unutar njega srce. Polukrug obojite crvenom, a srce belom akrilnom bojom. Obojite i  figuricu Deda Mraza crvenom i belom akrilnom bojom. Ostatak irvasovog tela i sanke obojite braon, a jelke zelenom bojom. Poklone obojite u bojama po želji (plava, roza...). Ostavite da se boja osuši.
KORAK 5.
Nakon sušenja boje, slikarskom četkicom na jelke nanesite FIMO lepak za metalne listiće praveći spiralne motive. Ostavite sa strane oko 15 minuta da se lepak malo prosuši. Pažljivo postavite zlatni listić na pahuljicu i nežno pređite slikarskom četkicom da se listić dobro slepi. Dok ovo radite sa jelki će se skidati višak listića (u delovima koje niste premazali lepokom). Te komadiće listića sačuvajte, jer ih možete upotrebiti u nekom drugom projektu. Ostavite oko jedan sat da se lepak osuši. Kad se lepak osušio, ponovo pređite slikarskom četkicom preko jelki da uklonite eventualni višak listića. Izlakirajte jelke, kao i ostale figure.
KORAK 6.
Isecite dva komada aluminijumske žice dugačka oko 16 cm, pa savijte jedan kraj i spojite ih za bazu sanki pomoću pištolja za lepljenje. Na bazu sanki na isti način zalepite poklone, iza kojih ste zalepili ukrasni kanap. Jedan kraj kanapa zalepite na pozadinu ruke Deda Mraza. Oko ranije obojenog polukuga sa srcem na irvasu zalepite šarenu trakicu kako biste napravili ćebence. Oko irvasovog vrata vežite crvenu trakicu na koju ste postavili zvončić. Zalepite i nekoliko ukrasnih mašnica na poklone. Vaše figurice su spremne da njima ukrasite vaš dom.
SAVET
Jelke možete vrlo lako pretvoriti u interesantne svećnjake. Od FIMO Air Light samosušeće gline napravite postolja dovoljno velika da na njih stane svećica, osušite ih u mikrotalasnoj i kada se ohlade obojite tamno smeđom akrilnom bojom. Zalepite jelkice na postolje i postavite svećice. Postavivši više malih i velikih jelki sa svećicama jednu pored druge dobićete predivnu dekoraciju.
NAPOMENA: Da biste odštampali šablon kliknite na fotografiju da je uvećate. Zatim na tastaturi istovremeno pritisnite CTRL + P.
* This is a officially permitted Serbian 
translation of the original Staedtler tutorial

0 коментара :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

FLICKR

TRANSLATOR

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

POLYMER CLAY PLANET

STUDIO ARTESANIA

STUDIO ARTESANIA
STUDIO ARTESANIA is brand name of mixed media/polymer clay artist and instructor ANDRIJANA KATAVIĆ, aka ANYA ARTESANIA. She's also the creator and curator of Polymer Clay Planet, FIMO ambassador for Serbia, and the member of the first Makin's Clay® Design Team. Her artworks have been published in a book "The Polymer Clay Artist's Guide".