20. NOVOGODIŠNJIH FIMO PROJEKATA: TUTORIJAL 12

* Kliknite OVDE za prethodni tutorijal
FIMO kućice su odličan poklon za drage prijatelje. U ukrasni papir umotajte stakleni svećnjak sa svećicom, povežite satenskom trakicom, pa sve umetnite u kućicu. Garantujem vam da će svako ko dobije ovakav dar biti u potpunosti oduševnjen. Inače, ove kućice možete koristiti i kao Adventni kalendar, a kako saznaćete u savetima. Ovaj tutorijal je pripremila kompanija Staedtler, a uz njihovo odobrenje prevela sam ga na srpski jezik zahvaljujući projektu FIMO Srbija firme Tropic Trade.
FIMO SPISAK MATERIJALA
OSTALE POTREPŠTINE
Staklena ili keramička pločica
Makaze
Bebi puder
Voda
Slikarska četkica
Mali stakleni svećnjak sa svećicom
Satenska traka
Ukrasni papir
KORAK 1.
Odvojite malo veće parče gline iz pakovanja, pa FIMO valjkom razvajajte pločicu debljine oko 5 milimetara.
NAPOMENA: Pakovanje FIMO Air Light gline od 250 gr je dovoljno za izradu dve kućice - velike i male. Na kraju teksta naćićete šablone za obe kućice. Baza je identična za obe kućice. Inače, jedna kuća se sastoji od jedne baze, dva zida i dva zabata.
KORAK 2.
Četkicom nanesite bebi puder na teksturu, pa je postavite preko pločice gline. Pritisnite teksturu rukom, pa pređite FIMO valjkom da se motiv dobro utisne po glini. Pažljivo uklonite teksturu. Pojedine delove kućice možete ostaviti i neteksturisane.
KORAK 3.
Odštampajte šablone na kraju tutorijala i prateći linije isecite ih makazama. Postavite isečeni šablon kućice sa zabatom (krovom) na glinu, pa prateći ivice papira nožićem isecite oblike. Pažljivo uklonite višak gline, pa skinite šablon. Prstom izravnajte ivice. Ponovite korake od 1. do 3. kako biste isekli ostale oblike. Ukoliko je potrebno upotrebite ostatke gline od prethodno isečenih kućica tako što ćete ih premesite rukama navlaženim vodom i razaljati FIMO valjkom u pločicu od oko 5 milimetara.
NAPOMENA:
Za zidove kućica makazama isecite zabat (krov) prateći isprekidane linije na prethodno odštampanom šablonu kućice.
KORAK 4.
Mini sekačima isecite različite oblike po sredini zidova i zabata. Na zidove kućice koje ste ostavili glatke, to jest bez teksture FIMO iglom napravite rupice oko isečenog motiva, čime će dobiti veoma interesantan izgled.
NAPOMENA: Isečene male oblike sačuvajte, jer ih možete upotrebiti kao dodatni ukras za poklone.
KORAK 5.
Ostavite zidove kućice i isečene male oblike (srca, zvezdice...) da se suše oko 24 sata. Ako želite da ubrzate proces, u mikrotalasnu postavite čašu sa 125 mililitara vode, na staklenu podlogu položite vaše kreacije, podesite temperaturu na 600 W i pecite pet minuta. Kada se kreacije malo prohlade proverite da li su dovoljno čvrste, a ako nisu ponovite postupak pečenja u mikrotalasnoj za još pet minuta. Ostavite da se dobro ohlade.
KORAK 6.
Nakon sušenja, izšmirglajte ivice napravljenih oblika kako bi bile glatke.
KORAK 7.
Da biste spojili kućicu napravite tanku zmijicu od FIMO Air Light gline, postavite je na dno svakog zida i pritisnite na bazu. Pazite da se ivice podudaraju. Alatom za modelovanje uklonite višak gline, pa prstom navlaženim u vodi uglačajte spojeve. Ostavite najmanje 12 sati (najbolje preko noći) da se spojevi osuše. Vaše kućice su spremne da njima obradujete drage osobe.
SAVETI
* Ako želite da koristite FIMO kućice kao Adventni kalendar, umotajte poklončiće (na primer, bombončiće ili neke druge slatkiše omiljene vašim ukućanima) u ukrasni papir koji ćete uvezati satenskom trakom. Pištoljem za lepljenje spojite jedan minijaturni oblik (srce, zvezdicu...) na satensku traku, pa Staedtler Lumo permanentnim markerom u željenoj boji ispišite datume. Svakog dana stavite poklončić sa odgovarajućim datumom u kućicu i obradujte vaše ukućane.
* Ako ste odlučili da kućicu poklonite dragoj osobi, umesto slatkiša u ukrasni papir umotajte stakleni svećnjak sa svećicom, a na minijaturni oblik koji ste zalepili na satensku traku Staedtler Lumo permanentnim markerom u željenoj boji ispišite ime osobe koju darujete.
NAPOMENA: Da biste odštampali šablon kliknite na fotografiju da je uvećate. Zatim na tastaturi istovremeno pritisnite CTRL + P.
* This is a officially permitted Serbian 
translation of the original Staedtler tutorial

0 коментара :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

FLICKR

TRANSLATOR

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

POLYMER CLAY PLANET

STUDIO ARTESANIA

STUDIO ARTESANIA
STUDIO ARTESANIA is brand name of mixed media/polymer clay artist and instructor ANDRIJANA KATAVIĆ, aka ANYA ARTESANIA. She's also the creator and curator of Polymer Clay Planet, FIMO ambassador for Serbia, and the member of the first Makin's Clay® Design Team. Her artworks have been published in a book "The Polymer Clay Artist's Guide".